Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

"ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ"!


 Oι κάτοικοι στο Λαγονήσι και τις γύρω περιοχές, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, μπροστά στην αδηφάγο τακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παραχωρεί σκανδαλωδώς την παραλία σε επιχειρηματικό όμιλο.

Μετά την... καντάδα, που έκαναν στον επιχειρηματία, ο οποίος ορέγεται την παραλία, την ερχόμενη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, οι κάτοικοι διοργανώνουν μεγάλη συναυλία στο Λαγονήσι, για να μείνουν ελεύθερες οι παραλίες.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα για ελεύθερες παραλίες συνδιοργανώνουν, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, συναυλία στην παραλία Πεύκο, με τους: Νατάσσα Μποφίλιου, Μπάμπη Στόκα, Λεωνίδα Μπαλάφα, Γιάννη Μηλιώκα, Αργυρώ Καπαρού, Νίκο Ζιώγαλα, Σταύρο Σιόλα, Γιάννη Γιοκαρίνη, Ερωφίλη, Νίκο Ψημίτη, Δημήτρη Λάιο, Λεωνίδα Μαριδάκη, LET’ST-ART, Αντιγόνη Καραλή, Δημήτρη Βαρελά, Θάνο Δρούγκα και Κωνσταντίνο Χασάπη.

Οι κάτοικοι ζητάνε, να μείνει δημόσια και ελεύθερη η παραλία στο Λαγονήσι και να ακυρωθεί η σκανδαλώδης παραχώρηση της στον επιχειρηματικό Όμιλο.

Αναφερόμενοι στην προσπάθεια της ΕΤΑΔ να αποκλείσει και να περιφράξει 1600 μ παραλίας έκτασης 45 στρεμμάτων, δίπλα στο ξενοδοχείο GRAND RESORT στο 42ο χιλιόμετρο της παραλιακής στο Λαγονήσι, για να τα παραδώσει, απαλλαγμένα από πολίτες, στον Όμιλο Μαντωνανάκη ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδυτικό σχέδιο εκμετάλλευσης για 99 χρόνια, θα καταστρέψει  την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το επενδυτικό σχέδιο επιφυλάσσει τσιμεντοποίηση και ανοικοδόμηση πολυτελών κατοικιών προς εκμετάλλευση.

Οπως αναφέρουν, η ιδιωτικοποίηση – παράδοση της περιοχής ξεκινάει τη δεκαετία του 1990, όταν στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - του πατέρα Μητσοτάκη- παραχώρησαν το Ξενία του ΕΟΤ στο Λαγονήσι το οποίο μετονομάστηκε σε GRAND RESORT. Το 2003 επί ΠΑΣΟΚ με υπογραφή Τσοχατζόπουλου παραχώρησαν στον Όμιλο Μαντωνανάκη και την παραπάνω περιοχή, από τις παραλίες του Πεύκου, τα Ευκάλυπτα μέχρι τη Γλίστρα.

Έκτοτε το σχέδιο παραχώρησης όλης της δημόσιας περιουσίας εξελίχτηκε και ολοκληρώθηκε από όλες τις Μνημονιακές κυβερνήσεις, που με απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών -της ΕΕ και του ΔΝΤ- δημιούργησαν (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) την ΕΤΑΔ (2011) και της παρέδωσαν όλη την ακίνητη περιουσία. Με το 3ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ (2016) και το Υπερταμείο προς ιδιωτικοποίηση, «αξιοποίηση» και εκμετάλλευση της από κάθε είδους επενδυτές για 99 χρόνια και πρόβλεψη ότι, τα υποτιθέμενα έσοδα από την εκμετάλλευση θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του Χρέους – για την αποπληρωμή των τόκων. Μόνο που στην πραγματικότητα η περίφημη «αξιοποίηση» δεν δημιουργεί ούτε τα ελάχιστα έσοδα, αλλά εκτός από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παράγει και «χρέη» του δημοσίου στους περίφημους επενδυτές – αρπακτικά.

Kάτοικοι του Λαγονησίου και των γύρω περιοχών κάνουν λόγο, για ένοχη σιωπή των δημοτικών αρχών,  που αφέθηκαν επίτηδες στα παραχωρητήρια κι ετσι εξηγείται, όπως τονίζουν γιατί μετά από δικαστικούς μαραθώνιους κατάφερε ο Όμιλος να του επιδικαστούν τελεσίδικα 100 εκατομμύρια, που με τη συνεχιζόμενη διαστική διαμάχη μπορεί να φτάσουν και τα 800 εκ. χρέος από το ελληνικό δημόσιο, για διαφυγόντα κέρδη λόγω της μη έγκαιρης παραχώρησης της παραλίας τα προηγούμενα χρόνια.

Και συνεχίζουν: :Έτσι η ΕΤΑΔ –με την επίβλεψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη– προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασης με τον Όμιλο και ανέλαβε να εκκαθαρίσει την παραλία του Πεύκου ως τη γλίστρα, γκρεμίζοντας (δημοτικό θεατράκι, γλίστρα κλπ) και περιφράζοντας την παραλία μήκους 1600 μ., διαπραγματευόμενη συμβιβασμό στο χρέος του δημοσίου στον Όμιλο!!! Θέλει να του το παραδώσει περιφραγμένο και καθαρό από κατασκευές και «ενοχλητικούς λουόμενους», μαζί με τα εκατοντάδες εκατομμύρια – δώρο – της αποζημίωσης του από το Δημόσιο"!!!

Eνώ συμπληρώνουν: Η “τυφλή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη” δεν «είδε» ότι ο Όμιλος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΚΑΡΑ -στο ελληνικό ΔΗΜΌΣΙΟ- από τις συμβατικές του υποχρεώσεις του εξευτελιστικά χαμηλού τιμήματος που προέβλεπε το παραχωρητήριο? Ο Όμιλος, από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μετατρέπεται, με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς να βάλει δεκάρα, σε ένα ακόμα εθνικό ευεργέτη-επενδυτή που θα αρμέξει τη φύση και το λαό. Η επιχείρηση ξεπουλήματος στο Λαγονήσι είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παραχώρησης και ιδιωτικής εκμετάλλευσης όλου του παραλιακού μετώπου.
Εμπορεύονται και κερδίζουν ακόμα και από τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα…Δεν θα μείνουμε απαθείς. Είναι βαθιά γελασμένοι"!