Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Στο τραπέζι της Αρχής η επιβολή προστίμου στη ΝΔ, γιά τη διαρροή των e - mails των αποδήμων

ΠΗΓΗ: EΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Το δίλλημα εάν θα επιβάλλει πρόστιμο και στη Νέα Δημοκρατία για το σκάνδαλο της διαρροής e-mail Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε εκτός του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αντιμετωπίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς ξανανοίγει την έρευνα, για την πολύκροτη υποθεση.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου η Αρχή καλεί σε  νέα ακρόαση τον πρώην Γραμματέα Αποδήμων του κόμματος Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος στο υπόμνημα, που είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούνιο, επέμενε ότι, η διαρροή έγινε με «άνωθεν εντολή» από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Μέχρι τώρα η Αρχή έχει εκδόσει πόρισμα για την πρώην Ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και για το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου έχει καταλογίσει πρόστιμα, γιά διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στο πόρισμα της η Αρχή, αφήνει σε εκκρεμότητα την έκδοση απόφασης ως προς τον πρώην  τον πρώην Γραμματέα Αποδήμων του κόμματος της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, καθώς και γιά τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που οδηγεί σε συμπληρωματική ακρόαση και για τους δύο εμπλεκόμενους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο τόσο για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όσο και για το Μέγαρο Μαξίμου είναι εάν η έρευνα θα καταλήξει σε απόδοση ευθυνών, για τυχόν ευθύνες και παραλείψεις της ΝΔ.

Στην προσπάθεια του να προλάβει τις αναταράξεις, που προκαλεί ο δεύτερος γύρος έρευνας της Αρχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πρόσφατα ότι,  «κάθε πολίτης που καλείται να δώσει εξηγήσεις σε μία καταγγελία προφανώς έχει δικαίωμα να δίνει τις δικές του απαντήσεις. Εγώ προφανώς δεν γνωρίζω τα δεδομένα μίας υπόθεσης αυτή τη στιγμή. Ότι είπαμε από την πρώτη στιγμή πολύ πριν το θέμα αρχίζει να εξετάζεται από την αρμόδια αρχή ισχύει στο ακέραιο και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία όπως έχω ζητήσει και σχετική ενημέρωση κάθε φορά που ερωτάται στέλνει και σχετικό υπόμνημα. Πιο σημαντικό από το υπόμνημα είναι τα στοιχεία και έχω την εντύπωση ότι αποδεικνύουν κάθε της ισχυρισμό».

Στο πρώτο στάδιο της έρευνας της Αρχής και συγκεκριμένα στη διαδικασία της ακρόασης, ο πρώην Γραμματέας Αποδήμων του κόμματος Νίκος Θεοδωρόπουλος,  είχε "δείξει" την ΝΔ, λέγοντας ότι, η διαρροή έγινε με «άνωθεν εντολή» από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι απαντήσεις του είναι καταγεγραμμένες στο πόρισμα της Αρχής, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι,  "αυτό που του ζητήθηκε από την κ. Ασημακοπούλου ήταν οι εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού και ο σκοπός της, όπως του δηλώθηκε, ήταν να εξετάσει από άποψη στρατηγικής ποιες χώρες θα επισκεπτόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας αλλά και να βοηθήσει τους Έλληνες του εξωτερικού να εγγραφούν στην επιστολική ψήφο. Επισήμανε ότι η κ. Ασημακοπούλου είχε οριστεί εκπρόσωπος τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ. Ανέφερε ότι από τις 20/1/2024 και μετά η κ. Ασημακοπούλου δεν επικοινώνησε ξανά μαζί του".

Σε άλλο σημείο, αναφορικά με τους εκλογικούς καταλόγους διευκρίνισε ότι "δεν τους είχε λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά τους είχε ζητήσει και λάβει στις 23/6/2023, από «αρμόδιο κομματικό στέλεχος της ΝΔ για τους εκλογικούς καταλόγους», το οποίο δεν κατονόμασε αλλά επιφυλάχθηκε να κατονομάσει με το υπόμνημά του, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για «στέλεχος του Διαγραμματειακού, το οποίο είχε απόλυτη αρμοδιότητα να έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους που τηρούσε το κόμμα». Ο λόγος που ζήτησε τους καταλόγους μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του εξωτερικού ήταν για να είναι δυνατή η δημογραφική ανάλυση του εκλογικού σώματος (κατά φύλο/ηλικία/πόλη), δεδομένου ότι στο εξωτερικό δεν γίνονται exit polls, ενώ δεν γνώριζε ότι περιλαμβανόταν η διεύθυνση e-mail των εκλογέων στο αρχείο αυτό. Επομένως υποστήριξε ότι ο ρόλος του ήταν διεκπεραιωτικός, διότι αρχικά έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΔ τους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, τους οποίους θεωρούσε ότι νομίμως κατείχε το κόμμα και ο ίδιος ήταν αποδέκτης ως Όργανο αυτού, λόγω των καθηκόντων της θέσης του, ως Γραμματέα Αποδήμων και βάσει του Καταστατικού του κόμματος. Εξάλλου, είχε οριστεί και μέλος της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 6 του Ν. 4648/2019. Στη συνέχεια, χωρίς να προβεί σε καμία άλλη επεξεργασία, προώθησε τους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού σε μια έμπειρη νομικό, Ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο της Ευρωομάδας της ΝΔ, την οποία είχε γνωρίσει ως ψηφιακή τομεάρχη του κόμματος και τη θεωρούσε ειδική σε ζητήματα προστασίας δεδομένων".

Αναφορικά με τον τρόπο επικοινωνίας (WhatsApp), ο κ. Θεοδωρόπουλος διευκρίνισε ότι η Πολιτική της ΝΔ δεν απαγορεύει τη χρήση των μέσων αυτών μεταξύ των στελεχών του κόμματος, παρά μόνο στις επικοινωνίες τους με τρίτους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μέλους της Αρχής, απάντησε ότι είχε την απόλυτη βεβαιότητα ότι το αρχείο που είχε λάβει ήταν οι εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού και ότι ήταν οι μόνοι που έλαβε εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 25/6/2023, ενώ είχε λάβει και τμήμα των καταλόγων πριν τις βουλευτικές εκλογές της 21/5/2023, προς διευκόλυνση των εκλογέων που θα βρίσκονταν στη Λιθουανία ενόψει αθλητικού γεγονότος. Ανέφερε ότι ο ρόλος του, ως Γραμματέα Αποδήμων, ήταν να βοηθήσει το κόμμα στις σχέσεις του με τους αποδήμους και στο πλαίσιο αυτό είχε στείλει πολλές φορές τα στοιχεία των μελών που εγγράφονταν στο κόμμα σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό ή μέσω της ιστοσελίδας diaspora.nd.gr, διαβίβαζε τα έντυπα συγκαταθέσεων και πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023 παρείχε υποστήριξη από το προσωπικό κινητό του τηλέφωνο και e-mail σε ομογενείς που επιθυμούσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Ο λόγος για τον οποίο του ζητήθηκε η παραίτησή του ήταν, όπως ανέφερε, για να προστατευθεί η επιστολική ψήφος".

Επιπροσθέτως στο υπόμνημα, που κατέθεσε  υποστήριξε  ότι, " δεν αποτελεί αυτοτελώς υπεύθυνο επεξεργασίας, ότι υπεύθυνος επεξεργασίας είναι αποκλειστικά η Νέα Δημοκρατία, η οποία, ως κόμμα, καθορίζει τους σκοπούς και τα μέσα επεξεργασίας, ούτε εξάλλου αποτελεί εκτελούντα την επεξεργασία, αλλά εσωτερικό όργανο του κόμματος"

Επιπλέον ανέφερε  ότι "ως εκ της θέσεώς του ως κομματικού Οργάνου, είχε νομίμως πρόσβαση στα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων και γι’ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τρίτος ως προς τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτούς. Αντίθετα, πάντοτε ως εκ της θέσεώς του, θεωρείται πρόσωπο το οποίο, υπό την άμεση εποπτεία της ΝΔ, ως υπευθύνου επεξεργασίας, ήταν εξουσιοδοτημένο να επεξεργάζεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στους εκλογικούς καταλόγους".

Μάλιστα ο κ. Θεοδωρόπουλος στο υπόμνημα του προσκόμισε  το μήνυμα μέσω του οποίου έλαβε το σχετικό excel, από κάποιον αριθμό ελληνικού κινητού τηλεφώνου, του οποίου έχει αποκρύψει 5 ψηφία από τα 6 τελευταία, ενώ εμφανή είναι το προτελευταίο και μικρά τμήματα κάποιων άλλων ψηφίων. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ισχυρίζεται ότι το εμφανές προτελευταίο ψηφίο δεν αντιστοιχεί, εξ όσων γνωρίζει, σε συνεργάτες του τέως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στους οποίους διακινήθηκαν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από την Διεύθυνση Εκλογών, σύμφωνα με το από 26/4/2024 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επισημαίνει επίσης ο πρώην Γραμματέας Αποδήμων ότι,  είχε διοργανώσει και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος χωρίς να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε στοιχείο των εκλογικών καταλόγων, παρότι ήταν στην κατοχή του από τις 23/6/2023.

Ενώ, συμπληρωματικά, ο κ. Θεοδωρόπουλος με το με αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/4499/22-05-2024 έγγραφο προσκόμισε ένορκη βεβαίωσή του ως προς τον τρόπο περιέλευσης σε αυτόν των εκλογικών καταλόγων.

Από την πλευρά της η ΝΔ υπέβαλλε στην Αρχή, με το με αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/2989/01-04-2024 έγγραφο την απάντηση της,   η οποία συνοψίζεται ως εξής:

"Η Διεύθυνση Πληροφορικής τηρεί και διαχειρίζεται αποκλειστικά λίστες εγγεγραμμένων Μελών στο Κόμμα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Κομματικά Στελέχη εντός και εκτός Επικράτειας, όπως είναι και οι Πρόεδροι Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (εφεξής ΔΕΕΠ), πρώην Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή (ΝΟΔΕ) και Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης (εφεξής ΔΗΜ.ΤΟ) ή Τοπικής Οργάνωσης (εφεξής Τ.Ο.) εξωτερικού. Η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ζήτησε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής τα επικαιροποιημένα στοιχεία (τηλέφωνα, ε-e-mail) των Προέδρων ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Νέας Δημοκρατίας εξωτερικού, καθώς και τα επικαιροποιημένα στοιχεία (τηλέφωνα, e-mail) των Προέδρων και των μελών των Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας εξωτερικού μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 22 Ιανουαρίου 2024 ώρα 13:41. Σε σχέση με απόδημους εκλογείς η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι τηρεί, είτε το αρχείο Μελών της, στο οποίο περιλαμβάνονται και απόδημοι εκλογείς, είτε το αρχείο Πολιτών Εγγεγραμμένων στους Εκλογικούς Καταλόγους, χωρίς στοιχεία επικοινωνίας, όπως κάθε φορά της κοινοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο πρώτο αρχείο, αυτό των Μελών της, περιλαμβάνονται (μεταξύ των Αποδεκτών Τρόπων Επικοινωνίας) τυχόν ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Στο δεύτερο αρχείο, του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι. Συνεπώς, αρχείο αποδήμων εκλογέων με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους σε καμία περίπτωση δεν τηρείται από τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με την ίδια απάντηση, η Γραμματεία Αποδήμων δεν τηρεί, ούτε νομιμοποιείται να τηρεί, κανένα από τα παραπάνω δύο αρχεία, δηλαδή ούτε το αρχείο Μελών του κόμματος ούτε το αρχείο Πολιτών Εγγεγραμμένων στους Εκλογικούς Καταλόγους".