Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Η Μάνη λέει ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες!


ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

Κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, οι κοινότητες και οι πολίτες της περιοχής, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την εγκατάστασή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, την περασμένη Δευτέρα, με ομόφωνη απόφασή του αρνείται την υλοποίηση του έργου των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με τον διακριτικό τίτλο “Mores II”, ισχύος 155,4 MW, στη θέση “Γαϊδουροβούνι” των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας. Και αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή κυρίως από νομικούς και μηχανικούς, “η οποία θα προβαίνει στις ενέργειες που θα απαιτηθούν για να αποτρέψουμε το παραπάνω έργο”.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “προφανώς, εισηγούμαστε αρνητικά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε, σαν δημοτική αρχή, να μπουν ανεμογεννήτριες στα βουνά μας. Θεωρούμε ότι υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των Μανιατών, των επισκεπτών και το τουριστικό προϊόν μας που, καλώς ή κακώς, η Μάνη από αυτό ζει. Είμαστε, κάθετα, απέναντι και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην μπουν οι ανεμογεννήτριες. Οι 3.000 υπογραφές μέχρι τώρα, είναι μια απάντηση πολύ σοβαρή για την εταιρεία. Είμαστε όλοι κατά, συμφωνούμε ότι δεν θέλει κανείς ανεμογεννήτριες”.

Κι ενημέρωσε ότι “σαν δημοτική αρχή, έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε μια ομάδα από δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, ώστε να μπορούν εμπεριστατωμένα να προσβάλλουν τη μελέτη”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Μπασάκος επεσήμανε ότι “σ’ αυτή την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το 2022 μπήκε θέμα για το αν θα μπούνε στο Δήμο Δυτικής Μάνης ανεμογεννήτριες ή όχι. Υπήρξε μια συζήτηση τότε, ομόφωνα με ένα λευκό το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι στην περιοχή μας δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες”.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας - επικεφαλής παράταξης Κυβέλος Διακουμής παρατήρησε ότι “μία λύση είναι να μην το κάνουν: όλοι μαζί ενωμένοι ν’ αντιδράσουμε, αλλά, ν’ αντιδράσουμε δυναμικά με αποτελεσματικά μέτρα. Να πούμε όχι και προτείνω, αν περάσει σ’ αυτούς, όλοι εμείς που έχουμε εκλεγεί να παραιτηθούμε και το θέτω και σαν ψήφισμα”.

Σε επιστολή του, καθώς απουσίαζε από τη συνεδρίαση, ο σύμβουλος της μειοψηφίας - επικεφαλής παράταξης Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας δήλωσε για τις ανεμογεννήτριες ότι “επιθυμώ να καταστήσω απολύτως σαφή τη διαφωνία μας σε κάθε σχέδιο εγκατάστασης τους, όπως αυτό έχει εκφραστεί και στο ψήφισμα της 24ης Ιανουαρίου του 2022 του προηγούμενου Δ.Σ. του δήμου μας”.