Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Ποιά βία των ανηλίκων? Tα... ίδια Λευτεράκη μου...


 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βαδίζει στα ίχνη του προκατόχου του, Λευτέρη Αυγενάκη, ως προς το νόμο - έκτρωμα, για το μητρώο αθλητικών σωματείων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι, "ομάδα Εργασίας από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αθλητισμού και εκπροσώπους θεσμικών φορέων επανεξετάζει ενδελεχώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του αθλητικού νόμου και θα υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις, για αλλαγές στον Νόμο, απλουστεύοντας την διαδικασία εγγραφής των αθλητικών σωματείων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο", το μόνο που έγινε τελικά ήταν να δώσει μια ολιγοήμερη παράταση στα τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία, για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά, ώστε να λάβουν την πολύτιμη ειδική αθλητική αναγνώριση και να εγγραφούν στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων», που θα τους εξασφαλίσσει το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες και στην  κρατική  επιχορήση.

Οι παρατάσεις όμως δεν επιλύουν το πρόβλημα. Αντίθετα το επιτείνουν και οδηγούν σε αξιέξοδο και απόγνωση, κυρίως τους νέους της περιφέρειας, που βλέπουν κλειστό το μικρό ποδοσφαιρικό σωματείο του χωριού τους και δεν μπορούν να αγωνιστούν, όπως άλλοι νέοι της ηλικίας τους, οι οποίοι  απολαμβάνουν τη χαρά του "αγωνίζεσθαι"  και παράλληλα εκτονώνουν την ορμή και την οργή, που είναι στοιχείο της νιότης.

Χίλια περίπου ερασιτεχνικά σωματεία σε απομακρυσμένα χωριουδάκια της περιφέρειας, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μπουν στο μητρώο, διαλύθηκαν, είναι ανενεργά σημερα εξαιτίας του Νόμου Αυγενάκη. 

Σε μιά χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η βία των ανηλίκων παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις, είναι βαριά υποκριτικό από την Πολιτεία,  να αυστηροποιεί τους νόμους για την βία των ανηλίκων, δήθεν για να τη χτυπήσει, αντί να δίνει κίνητρα εκτόνωσης της, όπως είναι ο αθλητισμός και κυρίως το ποδόσφαιρο!

Δεν λέει κανένας να μην χαρτογραφηθεί το ερασιτεχικό ποδόσφαιρο. Η Πολιτεία όμως θα έπρεπε να κινείται προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των αδυνάμων, και όχι να τους οδηγεί στον αποκλεισμό και στην καταστροφή.

Εξάλλου το να απαγορεύεται η λειτουργία ενός σωματείου, γιά λόγους γραφειοκρατίας, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό.

Δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Βρούτσης, ή μήπως ξεχνάει την περίπτωση του Αθλητικού Ομίλου Τυμπακίου, που κόντρα στην αντισυνταγματικότητα του νόμου Αυγενάκη,  κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Ηρακλείου, ενω η ομάδα αυτή ήταν εκτός Αθλητικού Μητρώου?