Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Πρωτοδικείο Αθηνών: Πώς θα λειτουργεί από 16 Σεπτεμβρίου

Με σημαντικές αλλαγές κάνει πρεμιέρα το νέο δικαστικό έτος, όπως προκύπτει από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων, μετά την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων μς τα Πρωτοδικεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, με το νέο δικαστικό χάρτη, σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών, που πέφτουν στη μάχη των δικαστηρίων, καθώς από 400 που αριθμούσαν οι δικαστές, οι οποίοι εκδίκζαν καθημερινά ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, μετά την ενοποίηση, ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται, καθώς θα είναι 740 πλέον οι δικαστές του Πρωτοδικείου της Αθήνας. 

Από αυτούς 149 είναι Πρόεδροι Πρωτοδικών, 249 είναι Πρωτοδίκες Γενικής Επετηρίδας και 326 Πρωτοδίκες Ειδικής Επετηρίδας, όπως αποκαλούνται οι μέχρι πρότινος Ειρηνοδίκες.  Στη δύναμη του Πρωτοδικείου της Αθήνας  θα ανήκουν 16 Πάρεδροι Πρωτοδικείου.

Αυξάνεται επίσης σημαντικά ο αριθμός των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς από 420 που ήταν μέχρι πρότινος, πλέον αυξάνονται σε 749 και μάλιστα, όπως επισημαίνεται η νέα δύναμη του Πρωτοδικείου σε δικαστικούς υπαλλήλους είναι πραγματική και όχι οργανική.

Από τα 13 Ειρηνοδικεία, που λειτουργούσαν στην Αττική, καταργήθηκαν τα 8 και συγκεκριμένα τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αχαρνών, Ιλίου, Λαυρίου, Μαραθώνα και Μεγάρων, ενω τα υπόλοιπα 5 διατηρούνται ως περιφερειακές του έδρες. Αυτά είναι τα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Περιστερίου, Κρωπίας, Καλλιθέας και Ελευσίνας. Μάλιστα επισημαίνεται ότι, Ειρηνοδικεία Καλλιθέας και Ελευσίνας θα λειτουργήσουν προσωρινά ως Ειρηνοδικεία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2026 και στη συνέχεια θα αποτελέσουν περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα λειτουργήσουν όλα τα ποινικά δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια (Κακουργιοδικεία), τα οποία μεταφέρονται εκεί, από τις αίθουσες της οδού Δέγλερη, που λειτουργούσαν μέχρι τώρα.

Αντίθετα παραμένουν στο κτίριο του Εφετείου όλα τα Δικαστήρια Ανηλίκων.

Καθημερινά θα δικάζουν πέντε Τριμελή Πλημμελειοδικεία (από Α' έως Ε'), ενώ στο Ε' συγχωνεύεται και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Παράλληλα θα λειτουργούν 15 Μονομελή Πλημμελειοδικεία (από Α' έως ΙΑ'), καθώς και τρία Αυτόφωρα Μονομελή Πλημμελειοδικεία.

Επιπλέον, για λόγους ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, πλέον κάθε Σάββατο θα συνεδριάζουν ταυτόχρονα δύο Μονομελή Πλημμελειοδικεία.

Ελλείψει αιθουσών, τα Πολιτικά Δικαστήρια θα λειτουργήσουν εν μέρει σε αίθουσες της πρώην σχολής Ευελπίδων και  εν μέρει στον ευρύτερο χώρο του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών:

http://www.protodikeio-ath.gr/anakoinoseis/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97-%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5-%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9D%CE%A9%CE%9D-%CE%91%CE%A0%CE%9F-16.9.2024.pdf