Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Οδεύει προς εδώλιο ο Γιάννος?

Στα χέρια εισαγγελέα βρίσκεται η δικογραφία, για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, σε υπόθεση μίζας 2,8 εκ ελβετικών φράγκων, για να προωθήσει συγκεκριμένη εταιρία σε έργο αναβάθμισης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Η ανάκριση, που διενεργούσε η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα ολοκληρώθηκε και η δικογραφία Παπαντωνίου χρεώθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών, προκειμένου να υποβάλλει την πρόταση του προς το συμβούλιο πλημμελειοδικών, που θα αποφασίσει περί παραπομπής ή όχι σε δίκη, του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του.
Ο πρώην υπουργός παραμένει προφυλακισμένος στην ειδική πτέρυγα των κρατουμένων της 17Νοέμβρη, στις γυναικείες φυλακές, καθώς έχουν απορριφτεί οι αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης, που έχει υποβάλλει, σε αντίθεση με τη σύζυγο του, η οποία αποφυλακίστηκε στις 15 Μαρτίου 2019.
Το ζεύγος Παπαντωνίου κατηγορούνται  για ξέπλυμα 2,8 εκελβετικών φράγκων. Αφορά την προώθηση σε συγκεκριμένη εταιρία αναβάθμισης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, που υπογράφηκε στις 6.2.2003, με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND  B.V. και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. 
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές. 
Πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση θεωρείται ο συγκατηγορούμενος του, Πολιτικός Μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης, ο οποίος φαίνεται να παρείχε «κάλυψη» στον κ. Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.
Κατά την δικογραφία, τα χρήματα κινήθηκαν με την διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών ο αποβιώσας επιχειρηματίας, εκπρόσωπος τότε της «THALES» στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζών αλλά και των κυπριακών αρχών που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, φέρεται ότι, το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης τα παράνομα χρήματα που φέρνουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κ. Παπαντωνίου κινήθηκαν μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών και μετά από αλλεπάλληλες κινήσεις, κατέληξαν στον ίδιο.
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για σκευωρία σε βάρος του, «στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να εξοντώσει τους αντιπάλους της ηθικά και πολιτικά». 
Υποστηρίζει ότι «το σχέδιο περιλάμβανε άσκηση διώξεων με εικασίες χωρίς στοιχεία, κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας και προαγγελία δικαστικών αποφάσεων από τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης» .