Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο, για τους 16 γιατρούς, που φέρονται ότι, τρύπησαν το έντερο της παχύσαρκης Ειρήνης

Καταπέλτης το κατηγορητήριο σε βάρος των 16 γιατρών, γνωστού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που δικάζονται αύριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, κατηγορούμενοι, για το θάνατο 43χρονης Ειρήνης Ζ. που χειρουργήθηκε, για να αδυνατίσει.
H γυναίκα είχε διαγνωστεί από το θεράποντα γιατρό της με νοσογόνο παχυσαρκία και μπήκε στις 5 Δεκεμβρίου 2014 στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λαπαροσκοπικής επιμήκους γαστρεκτομής.
Οπως αναφέρεται:
"Κατά την έναρξη της επέμβασης προκλήθηκε από τους γιατρούς τραυματισμός της νήστιδος (τμήματος του λεπτού εντέρου), τραυματισμός της κοιλιακής αορτής, με αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια αίματος και τραυματισμός, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με ανοιχτή επείγουσα λαπαροτομία...
Παρά το γεγονός ότι, κατά τη διαδρομή της λαπαροσκοπικής επιμήκους γαστρεκτομής υπήρξε και 4ος τραυματισμός του εγκαρσίου τμήματος του παχέος εντέρου, αυτός δεν έγινε αντιληπτός από κανέναν και δεν αντιμετωπίστηκε από τη χειρουργική ομάδα, η οποία παρέλειψε να διαγνώσει την τρώση αυτή, αν και όφειλε να το κάνει, με αποτέλεσμα εξέλιξη περιτονίτιδας, σηπτική καταπληξία, πολυοργανική ανεπάρκεια και τελικώς το θάνατο της άτυχης Ειρήνης".
Εγκληματική η αμέλεια των γιατρών, όπως προκύπτει από άλλο σημείο του κατηγορητηρίου, που αναφέρει:
"H επέμβαση ολοκληρώθηκε περί ώρα 11.35 της 5ης .12.2014 και η ασθενής οδηγήθηκε σε κωματώδη κατάσταση διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου έμεινε νοσηλευόμενη επί 14 ημέρες, έως την ημέρα θανάτου της.
Και ενώ κατά τη διάρκεια της άνω μετεγχειρητικής νοσηλείας της, με αξονική τομογραφία διαπιστώθηκαν παθογνωμονικά ευρήματα..., αυτά δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως από τους θεράποντες ιατρούς της ΜΕΘ, αποτελώντας παράλειψη της θεραπευτικής ομάδας, που περιέθαλψε την ασθενή.
Αποτέλεσμα ήταν η επιβαλλόμενη προσπάθεια χειρουργικής αντιμετώπισης, εν εξελίξει περιτονίτιδας, να διενεργηθεί με μεγάλη καθυστέρηση, οδηγώντας στο θάνατο την ασθενή, με αποτελεσμα κοπρανώδη περιτονίτιδα..".