Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Σεβαστίδης: "Δεν υπάρχει σκοπιμότητα στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τους νέους Ποινικούς Κώδικες".



"Δεν υπάρχει σκοπιμότητα, που αποφασίσαμε να κάνουμε τώρα το συνέδριο για τους Νέους Ποινικούς Κώδικες", ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, απαντώντας στις "Δικογραφίες", που ρώτησαν, ποιά η σκοπιμότητα του συνεδρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την προηγούμενη κυβέρνηση κι ενώ η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο νόμο, σε ένα μηνα;  
ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Εαν έπρεπε να ενημερωθούν τα μέλη σας,  δεν θα έπρεπε και το συνέδριο, να γίνει πριν από την ψήφιση των νέων ποινικών νόμων,  ώστε όχι μόνο να είναι ενήμεροι, για τις επερχόμενες αλλαγές, αλλά να τους δοθεί η δυνατότητα να διατυπώσουν και τη γνώμη τους, τις απορίες τους, τις αντιρρήσεις τους κλπ;
ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ: Σκοπός του συνεδρίου δεν ήταν να διατυπώσουμε τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς μας επί ορισμένων άρθρων. Αυτό το κάναμε ως ΔΣ και υποβάλλαμε τις παρατηρήσεις μας στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Το συνέδριο γίνεται, για να ενημερωθεί ο νομικός κόσμος της χώρας, γιά τις αλλαγές, που έχουν ήδη γίνει. Εχουμε μπροστά μας δύο νέους κώδικες, χωρίς προηγούμενη νομολογιακή επεξεργασία. Είναι συνεπώς λογικό, να υπάρχουν πολλά σημεία, που χρειάζονται ερμηνεία. Οι ομιλητές και οι παρεμβαίνοντες θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία και οπτική και επακαλουθήσει ένας γόνιμος επιστημονικός διάλογος. Αυτός είναι ο στόχος μας.
ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ακούστηκε ότι, κάνετε το συνέδριο τώρα, γιά να υποστηρίξετε τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού οι Κώδικες ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ότι, επιλέξατε αυτή τη χρονική περίοδο, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στο Νέο Ποινικό Κώδικα και στο Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη..
ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ: Δεν ισχύει αυτό. Το συνέδριο το αποφασίσαμε τέλος Μαρτίου και είχαμε αποφασίσει, να το κάνουμε μέσα στον Ιούνιο, πριν τεθούν σε ισχύ οι νόμοι, την 1η Ιουλίου.
Το μεταθέσαμε για το Σεπτέμβριο, επειδή μας πρόλαβαν οι εκλογές και οι περισσότεροι συνάδελφοι, όπως και δικηγόροι, διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Μετά ήρθαν οι δικαστικές διακοπές, οπότε δεν θα μπορούσαμε μέσα στο καλοκαίρι, να κάνουμε συνέδριο. ;
Και συνέχισε: "Οι κώδικες είναι εργο επιστημονικό και μάλιστα πολλών ετών. Δεν μπορεί να γίνει σύνδεση τους με κανένα πολιτικό κόμμα. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι επίσης αποστασιοποιημένη από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σταθερά προσηλωμλενη στο επιστημονικό της έργο".