Κυριακή 25 Απριλίου 2021

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της FIFA...


Διαβάστε το άρθρο του Κυριάκου Θωμαίδη, όπως δημοσιεύτηκε στο SDNΑ:

"Aξιότιμε κύριε πρόεδρε της FIFA...
...με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα τις δηλώσεις σας όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση της European Super League.
Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρατε ότι «η FIFA βασίστηκε πάντα στις πραγματικές αξίες του αθλητισμού». Αποδοκιμάσατε έντονα τη δημιουργία κλειστής Λίγκας, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να απορριφθούν για ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος για ορισμένους».
Προφανώς αναφέρεστε στον κ. Πέρεθ, στον κ. Ανιέλι και στον κ. Γκλέιζερ. Ούτε στον εαυτό σας ούτε στους διοργανωτές του Μουντιάλ του Κατάρ.

Οσα και να θέλει κανείς, δεν μπορεί να προσπεράσει το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA που αποτυπώνεται στα έγγραφα του Παναμά από το 2016.

Τότε δηλώσατε ότι δεν έχετε καμία προσωπική σχέση με όσους κατηγορούνται για τις συμβάσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τις οποίες οι υπερεθνικές ομοσπονδίες ανέθεσαν σε υπεράκτια εταιρία.

Είναι σαφές ότι δεν πείστηκε η ελβετική εισαγγελία, η οποία ξεκίνησε έρευνα σε βάρος σας. Την εποχή του σκανδάλου ήσασταν επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της UEFA.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα, στείλατε ένα e-mail στον παιδικό σας φίλο Ρινάλντο Αρνολντ που είχε αναλάβει εισαγγελικά καθήκοντα.

Τον παρακαλέσατε να φροντίσει ώστε να συναντηθείτε με τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετίας Μίχαελ Λάουμπερ, ο οποίος εξέταζε τις συναλλαγές με την υπεράκτια εταιρία.


Ο κ. Λάουμπερ κινδυνεύει με ανάκληση των αρμοδιοτήτων του για παράβαση καθήκοντος.

Κατηγορείται ότι συναντήθηκε ανεπίσημα τρεις φορές μαζί σας, τιμωρήθηκε με μείωση των αποδοχών του κατά 8% και κατέθεσε το Μάιο του 2020 σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξέταζε το ενδεχόμενο παύσης του.

Τις συναντήσεις σας με τον κ . Λάουμπερ δεν τις αρνηθήκατε ούτε εσείς ούτε ο ίδιος. Τις επιβεβαιώσατε.

Αναρωτιέται κανείς: Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να συναντιέστε ανεπίσημα με τον εισαγγελέα που σας ελέγχει;

Παράλληλα η εποπτική αρχή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Ελβετίας διόρισε έκτακτο εισαγγελέα για να σας ερευνήσει αν πράγματι βρισκόσασταν σε συμπαιγνία με τον κ. Λάουμπερ.

Ασφαλώς και έχετε το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Στο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνονται τόσο τα ανθρώπινα, όσο και τα εργασιακά δικαιώματα.

Όταν ήσασταν γενικός γραμματέας της UEFA, τον Δεκέμβριο του 2010, η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Εξω από κάθε ποδοσφαιρική λογική, καθώς οι αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν Δεκέμβριο και όχι Ιούνιο λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών.

Όταν ανατέθηκε η διοργάνωση, το Κατάρ σας παρουσίασε το σχέδιό του: Επτά νέα στάδια, μια καινούργια πόλη, ένα νέο αεροδρόμιο και αναδιάρθρωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σε αυτή τη χώρα εργάζονται δύο εκατομμύρια μετανάστες κυρίως από την Ινδία και το Πακιστάν υπό άθλιες συνθήκες. Αυτό το ξέρατε. Κι αν δεν το γνωρίζατε, δεν συγχωρείστε.

Αξίζει να μάθετε τις ιστορίες δύο ανθρώπων που δούλεψαν στο Κατάρ για να γίνει αυτό το ματωμένο Μουντιάλ, για το οποίο χάθηκαν ήδη 6.500 ζωές.

Ο Γκαλ Σινγκ Ράι από το Νεπάλ πλήρωσε 1.000 λίρες για να προσληφθεί ως καθαριστής σε ένα camp για εργαζόμενους που έχτιζαν ένα από τα γήπεδα του Μουντιάλ. Μια βδομάδα αργότερα, αυτοκτόνησε.

Ενας άλλος εργαζόμενος, ο Μωχάμεντ Σαχίντ Μίαχ από το Μπαγκλαντές υπέστη ηλεκτροπληξία σε εργατικό κατάλυμα μετά από επαφή του νερού με εκτεθειμένα καλώδια ρεύματος.

Ο έγκυρος βρετανικός Guardian διαπίστωσε ότι η έντονη καλοκαιρινή ζέστη του Κατάρ αποτελεί σημαντικό παράγοντα για πολλούς θανάτους εργαζομένων.

Η δημοσιογραφική έρευνα στηρίχτηκε σε έκθεση της διεθνούς οργάνωσης εργασίας των Ηνωμένων Εθνών το 2019. Κι όμως: Το 69% των θανάτων μεταξύ των εργαζομένων από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές χαρακτηρίζονται «φυσικοί»!

Αξιότιμε κύριε Τζιάνι Ινφαντίνο,

Αν νομίζετε ότι αυτό το όνειδος με το Μουντιάλ του Κατάρ αντιπροσωπεύει τις αξίες του αθλητισμού, τις οποίες επικαλείστε, μπορείτε επίσης να το δηλώσετε.

Όμως στη συνείδηση των φιλάθλων η FIFA και η UEFA αντιμετωπίζουν το άθλημα με τους ίδιους χυδαίους οικονομικούς όρους, με τους οποίους το αντιμετωπίζουν ο κ. Πέρεθ, ο κ. Ανιέλι και ο κ. Γκλέιζερ.

Μετά τιμής

Κυριάκος Θωμαΐδης».