Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Δικαστές και Εισαγγελείς σε Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους: "ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ..."


Με τα κρούσματα κορωνοϊου σε δραματική αύξηση, δικαστές και εισαγγελείς διαφωνούν με το άνοιγμα των δικαστηρίων, που αποφάσισε η Κυβέρνηση και ζητάνε να προηγηθούν τα ΕΜΒΟΛΙΑ!
Διαβάστε τις ανακοινώσεις τους:

Πρώτη αντέδρασε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας:

  ΠΡΟΣ:

-κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

-κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

-κ.ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

       Αξιότιμοι κύριοι,

    Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων COVID-19 κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η προαναγγελθείσα  πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων από την 5η Απριλίου 2021 γεννά ανησυχία για την διάδοση της νόσου σε περιβάλλον συνωστισμού, όπως οι αίθουσες και οι διάδρομοι των δικαστικών καταστημάτων.

    Η πλήρης αλλά και ασφαλής λειτουργία των Δικαστηρίων είναι εθνική επιταγή και κάθε περαιτέρω καθυστέρηση υλοποίησής της επιτείνει το ήδη οξύτατο πρόβλημα των αργών ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, με συνέπεια την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων.

    Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος από πολλών μηνών έχει ζητήσει επανειλημμένα  αρμοδίως, αλλά χωρίς αποτέλεσμα,  τον κατ’ εξαίρεση  εμβολιασμό (από τα αδιάθετα εμβόλια) των λειτουργών της Δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής και πλήρης επαναλειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Χώρας.

    Σήμερα, εν όψει της επικείμενης πλήρους λειτουργίας της Δικαιοσύνης, τονίζουμε και ζητούμε για πολλοστή φορά  δημόσια, την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού όλων των λειτουργών της, αλλά και της λήψης των ενδεδειγμένων σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα μέτρων, για την προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας, πολιτών, διαδίκων, δικηγόρων και εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες.

Aκολούθησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων:


Προς

την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

κ. Μαρία Θεοδωρίδου


Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπροσωπώντας 2.800 Δικαστές και Εισαγγελείς, οφείλει να ενεργεί αποτελεσματικά για την ενημέρωση των μελών της, για ζητήματα που αφορούν τη μετάδοση του κορωνοϊού και τη διαδικασία των εμβολιασμών με σκοπό τη διασφάλιση των συνθηκών ομαλής επαναφοράς της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά την ευπρόσδεκτη απόφαση της Επιτροπής σας για εμβολιασμό των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών ως «προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους», μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της. Ταυτόχρονα σας ενημερώνουμε ότι παρά την κορύφωση της πανδημίας, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δηλωθεί η πρόθεση για άμεση διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων. Θεωρούμε ότι η ασφαλής λειτουργία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, συνέχεται άμεσα με τον εμβολιασμό του προσωπικού της, ενώ λόγω του περιορισμένου αριθμού των προσώπων που αφορά και του ήδη προχωρημένου σταδίου υλοποίησης του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, ο άμεσος εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων δεν πρόκειται να επιβαρύνει το πρόγραμμα.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προς αυτή την κατεύθυνση και την σχετική ενημέρωσή μας.

Με τιμή

Kαι ακολούθησαν τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, με ξεχωριστή ανακοίνωση:



“Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σχεδιάζεται η σταδιακή άρση της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα, η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωση της.


Αν και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία», οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας, που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι σε συνθήκες συνωστισμού, ασκώντας τα καθήκοντά τους, πολλές φορές, σε ακατάλληλoυς από υγειονομικής άποψης χώρους, υπάγονται στη δεύτερη κατηγορία προτεραιότητας (κρίσιμες λειτουργίες του κράτους), μετά τους Υγειονομικούς, ουδεμία διαδικασία εμβολιασμού έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει, με ευθύνη της Πολιτείας.

Κατόπιν αυτών ζητούμε τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων, στο νυν ισχύον νομικό πλαίσιο, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο, υγειονομικά κρίσιμες, εβδομάδες προς το σκοπό υλοποίησης της διαδικασίας εμβολιασμού, δεδομένου ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, λαμβανομένης υπόψη της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, κάθε άλλη απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των λειτουργών, συλλειτουργών, εργαζόμενων στις Δικαστικές Υπηρεσίες και διαδίκων”.

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης

Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης

Εμμανουήλ Φωτάκης, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων