Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

"Χάρτινος Πύργος" η σκευωρία Νοvartis. Mονο για τον...Κουρουπλή η παραπομπή Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη!


Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η υπόθεση της δίωξης Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, για τη φερόμενη σκευωρία της Novartis.

Παρά την παραπομπή σε δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο των Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, για κατάχρηση εξουσίας, πληροφορίες από το περιεχόμενο του βουλεύματος, δείχνουν ανατροπή του σκηνικού της σκευωρίας, που φέρεται ότι,  εξυφάνθηκε από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με βραχίονα του την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τo Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, στο βούλευμα του, που εξεδόθη χτες, αργά τη νύχτα, με το οποίο - κατά πλειοψηφία 3 - 2, παρέπεμψε σε δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, για κατάχρηση εξουσίας την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη και ομόφωνα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο,  περιορίζει το αδίκημα για τους δυό τους, μόνον στο σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε τον υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουπλή, μετά από μηνύσεις του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.


Συγκεκριμένα, οι τρεις από τους πέντε Ανώτατους Δικαστές του Συμβουλίου ΑΠ (τακτικά μέλη), που ήταν παραπεμπτικοί ( Πηνελόπη Παρτσαλίδου-Κομνηνού, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Καλτσούνης) έκριναν ότι, η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς πρέπει, να δικαστεί για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, όχι για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, σε σχέση με τα 10 πολιτικά πρόσωπα, αλλά μόνο για το σκέλος της υπόθεσης, που αφορούσε τη μήνυση του πρώην υπουργού Ανδρεα Λοβέρδου, κατά του τέως υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή.

Εν ολίγοις, η πλειοψηφία του Δικαστικού Συμβουλίου ΑΠ χρεώνει στην κ. Τουλουπάκη ότι, καθοδηγούμενη από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δεν έστειλε αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή, ως προς τον κ. Κουρουπλή με αποτελεσμα να παραγραφεί.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν ωστόσο ότι, η μήνυση Λοβέρδου κατά Κουρουπλή, είχε κατατεθεί στην προηγούμενη εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και παρέμεινε στο γραφείο της μέχρι τα τέλη Απριλίου, όταν ανέλαβε την υπηρεσία η διάδοχος της Ελένη Τουλουπάκη.

Συμπερασματικά, το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου δέχεται ότι, οι ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη - Ντζούρα Μανώλη, ως προς την διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ήταν σύννομες και οι προστατευόμενοι μάρτυρες σωστά χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι.

Τα δύο μέλη της σύνθεσης του δικαστικού συμβουλίου του ΑΠ, που μειοψήφισαν ( Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου και ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), ζήτησαν την απαλλαγή της κ. Τουλουπάκη.

Οπως αναφέρουν, oι αναφορές Λοβέρδου κατά Κουρουπλή κατατέθηκαν το Φεβρουάριο του 2017, όταν Εισαγγελέας Διαφθορας ήταν η Ελένη Ράικου.

Ενώ, συμπληρώνουν οι Ανώτατοι Δικαστές, η Ελένη Τουλουπάκη διορίστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς το Μάρτιο του 2017, με την απόφαση του ΑΔΣ του ΑΠ, ενω στην πραγματικότητα ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Απριλίου 2017 και όπως τονίζουν στο σκεπτικό τους οι δικαστές, που μειοψήφισαν "δεν προκύπτει επαρκής ενημέρωση της κ. Τουλουπακη, από τους προκατόχους της Ελένη Ράικου και Αντώνη Ελευθεριάνο".

Το δικαστικό συμβούλιο, ομόφωνα, παρέπεμψε τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος, σχετικά με τις καταγγελίες της ε.τ. εισαγγελέα εφετών Παναγιώτας Τσατάνη ότι, ασκούσε πιέσεις στο έργο της.


Με το ίδιο βούλευμα του το δικαστικό συμβούλιο ΑΠ απάλλαξε ομόφωνα από τις κατηγορίες τους δύο πρώην επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη τους εκδότες Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και ΑλέξανδροΤάρκα, που είχαν καταγγελθεί από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.