Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Επιμένει η Ευρωπαία Εισαγγελέας: "Η διαφθορά σκοτώνει"!


ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ της Κυριακής

Επιμένει η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέτσι στις δηλώσεις της, για τα Τέμπη, τη σύμβαση 717 και για την έρευνα της υπηρεσίας της, που όπως είπε, ξεκίνησε πέρυσι οδήγησε σε δεκάδες διώξεις, αλλά «δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ασκήσουμέ διώξεις σε δυο πρώην μέλη κυβερνήσεων»!

Η 48χρονη Ρουμάνα επικεφαλής της Ευρωπαικής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέτσι, που ως ανώτατη δικαστικός στο Βουκουρέστι,  δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα κυκλώματα διαφθοράς στη χώρα της, επιμένει στις δηλώσεις, για  τα Τέμπη, προκαλώντας ταραχή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Απαντώντας στην Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιν’τ Φελντ, η οποία διερωτήθη: «Την στιγμή που ο νόμος προστατεύει τους υπεύθυνους υπουργούς και δεν αίρεται η ασυλία τους, θεωρείτε ότι δεν θα λάμψει η αλήθεια για τα Τέμπη και τους υπολόγους;, η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε:

«Κάποιες φορές φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ. Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;»

Και πρόσθεσε πως καλλιεργείται «κουλτούρα ατιμωρησίας».

Ενώ αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Λάουρα Κοβέσι δήλωσε: «Μόνον ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο, τα Τέμπη».

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας εξήγησε ότι «έχουμε κάνει μηνυτήρια αναφορά σε 23 αξιωματούχους» όσον αφορά στην Σύμβαση 717 και επανέλαβε ότι δεν κατάφερε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη λόγω της ελληνικής νομοθεσίας:

«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτό το τραύμα μπορεί να επουλωθεί μόνο με την απονομή Δικαιοσύνης» κατέληξε.

Οι δηλώσεις της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέα, που επιμένει σε όσα είχε πει, όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας τον περασμένο μήνα, όταν είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς στην διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών, προκάλεσαν πολιτικές αναταράξεις!

Από τη μία πλευρά, ο Υποψήφιος με το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης, ούτε λίγο, ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι, η Ρουμάνα Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με όσα αναφέρει, για τη συγκάλυψη, που επιχειρείται στο έγκλημα των Τεμπών.

«Οι κυβερνήσεις στις δημοκρατίες πέφτουν όταν συγκαλύπτουν σκάνδαλα κι εγκλήματα. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα της φταίει σε μία τέτοια περίπτωση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ούτε η ελληνική δικαιοσύνη ούτε η Ευρωπαία Εισαγγελέας, ακριβώς όπως στην περίπτωση ενός φυσικού προσώπου που έχει εγκληματήσει δεν μπορεί να του φταίει ο αστυνομικός που τον συλλαμβάνει ή ο εισαγγελέας που προτείνει την καταδίκη του. Γιατί όπως λέει και ο σαιξπηρικός Κάσσιος στον Βρούτο, «το λάθος δεν είναι στα αστέρια αλλά μέσα μας», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Φαραντούρης.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης, σε ρόλο… «Μουτζαχεντίν» της Κυβέρνησης, είχε ζητήσει την αποπομπή και τιμωρία της Ευρωπαίας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την παρέμβασή της αναφορικά με την άρση της ασυλίας βουλευτών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών και μετά από όσα είχε πει η κ. Κοβέτσι, κατά την επίσκεψη της στη χώρα μας, είχε σηκώσει τους τόνους και υπεδείκνυε  φωνάζοντας, τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαία Εισαγγελέας, λέγοντας: «όσον αφορά την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως όμως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει».

Ενώ έφτασε στο σημείο, να ζητήσει ακόμη και την τιμωρία της κ Κοβέτσι, λέγοντας: «Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας».

Σε γραμμή… Αδωνη, μία εκ των 23 κατηγορουμένων για  τη σύμβαση «717» ζήτησε την πειθαρχική δίωξη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έκπτωση από το αξίωμά της για «έλλειψη αμεροληψίας» και «σεβασμού στο τεκμήριο αθωότητας», ενώ άφησε αιχμές ότι, με τις δηλώσεις της στα ΜΜΕ η κ. Κοβέτσι, «υπέδειξε» στις ελληνικές αρχές πώς να χειριστούν την υπόθεσή της

Η κατηγορούμενη, επιβλέπουσα σιδηροδρομικών συστημάτων, ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που απολογήθηκαν στην Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και της επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ, στην αναφορά της κάνει λόγο για έλλειψη «αμεροληψίας, απάθειας και της ψυχραιμίας που επιβάλλεται για Εισαγγελέα», με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις της κ. Κιόβεσι σε ΜΜΕ.

H τραγωδία στα Τέμπη, εκτός από το πολιτικό σκηνικό, προκάλεσε «σχίσμα» και στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, έδωσε χείρα βοηθείας στην Κυβέρνηση, για την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ενώ σε  φιλοκυβερνητική τροχιά εκ νέου, τοποθετήθηκε με αιχμές, για την επίσκεψη της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέα, Laura Codruta Kövesi.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση ο Πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς,  σε ανάρτησή του μίλησε απαξιωτικά για την Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέα Laura Codruta Kövesi, για τις δηλώσεις της ότι, εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, στην Ελλάδα εμποδίζονται στην αναζήτηση της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών, από:

Στον αντίποδα, δύο μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, διαχώρισαν τη θέση τους από τις δηλώσεις Δανιά, καταγγέλοντας τον, για απαξίωση της τραγωδίας των Τεμπών.

Ενώ ακολούθησαν έξι μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ζήτησαν σύγκληση έκτακτου εναντίον Διοικητικού Συμβουλίου, για να πάρει θέση η Ενωση, κυρίως απέναντι στις επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη κατά της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέα.