Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην εποχή της αθωότητας




Του Λύσανδρου Γεωργιάδη

Ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), δημόσιος οργανισμός,  που ανέλαβε τη διοργάνωση του «παιχνιδιού», αντιγράφοντας το ιταλικό TotoCalcio, ιδρύθηκε το 1958. 

Ήταν ιδέα του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή που, αρχικά, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, η οποία τον αποκάλεσε «Πρωθυπουργό του τζόγου». 

Το δελτίο περιείχε 12 αγώνες (με δυο αναπληρωματικούς) και στον πρώτο διαγωνισμό συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1.004.778 δραχμές.

 Από τη διαλογή, βρέθηκε ένα μοναδικό 12άρι που ανήκε στον Αθηναίο δικηγόρο Νίκο Πάσσαρη, ο οποίος κέρδισε 228.360 δραχμές. Στους 47 11άρηδες, που κέρδισαν από 4.757 δραχμές, περιλαμβάνονταν και οι διεθνείς παίκτες του Παναθηναϊκού Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης, οι οποίοι είχαν προβλέψει (λάθος) νίκη της ομάδας τους επί του Ολυμπιακού (ο αγώνας έληξε 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού).

Παρατηρούμε στο πρώτο δελτίο,

- Στο έντυπο υπάρχουν διαφημίσεις (ΚΛΙΝ, «Λιάνα», ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

- Περιλαμβάνονται και αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος, καθώς και ερασιτεχνικών τοπικών πρωταθλημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης (Φίλιππος Θεσ.-Δόξα Νεαπόλεως, Θρίαμβος Ακρόπολης-Παύλος Μελάς)

- Υπάρχουν 3 «Δόξες» στο δελτίο (Δράμας, Πειραιά, Νεαπόλεως)

- Δεν αναγράφεται στο δελτίο, αλλά στην καμπάνια για την προσέλκυση «παικτών» περιλαμβανόταν και, επιπλέον του χρηματικού, δώρο συσκευασία 20 κιλών ρυζιού σε κάθε «τυχερό».

Σημείωση : Το (τότε) «αθώο» ΠΡΟ-ΠΟ, εξελίχθηκε στο σημερινό «Στοίχημα» και έδωσε χώρο στους «στοιχηματζήδες»…