Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Η «Τόνια», ο «δικαστής με τη μεζούρα» και ο αρχιμανδρίτης: Το παραδικαστικό της Αντωνίας Ηλία 20 χρόνια πριν!




Την πρώτη της νύχτα στην Ελλάδα, μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, που φυγοδικεί στην Αγγλία, πέρασε χτες η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία.

Μαθημένη στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και στις βρετανικές ανέσεις, το Τμήμα Μεταγωγών, όπου οδηγήθηκε κρατούμενη και διανυκτέρευσε χτες η πρώην δικαστής, σίγουρα έμοιαζε με εφιάλτη.

Αμίλητοι οι δύο αστυνομικοί της Ιντερπόλ, που τη συνόδευαν σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, την παρέδωσαν στους έλληνες συναδέλφους τους, που βρίσκονταν από νωρίς χτες το βράδυ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, περιμένοντας την πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος Αντωνία Ηλία ή Τόνια, όπως ήταν το χαιδευτικό της, η οποία φυγοδικεί από το 2005 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία.

Οι αστυνομικοί, που την συνόδευαν, της άνοιξαν την πόρτα του θηριώδους τζιπ και η Αντωνία Ηλία μπήκε μέσα.

Τα φιμέ τζάμια έκρυβαν την έκφραση της πρώην δικαστή, που πρέπει να αναλογιζόταν την πολυτάραχη ζωή της.

Δεν είπε λέξη στους αστυνομικούς, την ώρα που ξεκίναγε για το νέο "ταξίδι" της στην ελληνική Δικαιοσύνη, όχι πιά ως δικαστής, όπως κάποτε που υπηρετούσε στο Σώμα, αλλά ως κατηγορούμενη, φυγόδικη...

Σήμερα, η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία αναμένεται να μεταχθεί στο Εφετείο της Αθήνας.

Πρώτος σταθμός ο Εισαγγελέα εκδόσεων, που ασχολείται με τις εκδόσεις κατηγορουμένων από χώρες του εξωτερικού, ή σε χώρες του εξωτερικού.

Στην συνέχεια θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα εκτέλεσης των ποινών, εισαγγελέα Εφετών Αλέξη Σπηλιώτη, ο οποίος θα αναλάβει τα διαδικαστικά, για την μεταγωγή της στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας, όπου θα εκτίσει την ποινή της.

Η Αντωνία Ηλία εκδόθηκε χθες στην Ελλάδα αφού επί 19 ολόκληρα χρόνια πετύχαινε να μπλοκάρει συνεχώς την έκδοσή της στην χώρα μας.

Η πρώην δικαστικός έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών (όπως και πρωτόδικα), για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και συγκεκριμένα καταδικάστηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Από το 2005 η πρώην ανακρίτρια φυγοδικεί στην Αγγλία.

Από το 2005 μέχρι το 2011 ζούσε στο εξωτερικό ανενόχλητη, όταν το Μάιο του 2011 συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και φορώντας βραχιολάκι.

Λίγο αργότερα το δικαστήριο στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου, έλαβε απόφαση, για να εκδοθεί στην Ελλάδα η Αντωνία Ηλία. Παρ΄ όλα αυτά, η πρώην δικαστής κατάφερε να καθυστερεί μέχρι και χθες την επιστροφή της στη χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές.

Οσο κράτησε η διαδρομή από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μέχρι το τμήμα Μεταγωγών, η πρώην Πρωτοδίκης ίσως, να σκεφτόταν όσα μεσολάβησαν από το 2008, όταν το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με απόφαση του παρέπεμψε να δικαστούν στο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας 21 άτομα εμπλεκόμενα στο παραδικαστικό κύκλωμα για στημένες δίκες, απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με βούλευμα 2.500 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (2707/2007) παραπέμφθηκαν τελικά στο εδώλιο 21 άτομα (οκτώ δικαστές, μεταξύ των οποίων και η Αντωνία Ηλία), οκτώ δικηγόροι, αλλά και ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ένας στρατιωτικός γιατρός και δύο δικαστικοί υπάλληλοι, ως μέλη του παραδικαστικού κυκλώματος.

Κεντρικά πρόσωπα ήταν- με βάση τη δικογραφία- η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο άλλοτε εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, αλλά και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές του όλου κυκλώματος».

Στην συνέχεια ωστόσο, οι τότε εμπλεκόμενοι δικηγόροι απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Το πολυσέλιδο βούλευμα, καταλόγιζε στα τότε εμπλεκόμενα πρόσωπα προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις, αντικαταστάσεις δικαστών και επίσπευση της εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων και τους αποδόθηκε σωρεία αξιόποινων πράξεων όπως είναι απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και συμμορία.

Οσο διαρκούσε η διαδρομή προς το Μεταγωγών, στη σκέψη της πρώην δικαστή, ίσως να ήρθε και ο τότε Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετέπειτα εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεώργιος Σανιδάς, ο οποίος είχε σηκώσει όλο βάρος των τότε ποινικών ερευνών για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Σε βάρος της πρώην δικαστή είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα για μη υποβολή δηλώσεως του «πόθεν έσχες» και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή. Όμως, μετά την καταδίκη της έγινε άρσης του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ηταν ίσως η πιό κρίσιμη στιγμή στη ζωή της Αντωνίας Ηλίας, που μετά τη τροπή που έλαβε τότε η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, πήρε τη μεγάλη απόφαση: Tον Ιούλιο του 20008, η πρώην Πρωτοδίκης, επικαλούμενη λόγους υγείας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για το εξωτερικό, με κατεύθυνση, το Παρίσι.

Ηταν τότε, που ευρισκόμενη στο εξωτερικό, η Αντωνία Ηλία είχε δηλώσει ότι, στην Ελλάδα απειλείται η ζωή της και είχε επισημάνει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη ως προς το πρόσωπό της και ότι σε βάρος της υπάρχει σκευωρία.

Αλησμόνητη έχει μείνει η δήλωση της: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφώ επειδή θέλουν να με καταστρέψουν στην κυριολεξία, να με συντρίψουν. Έχω όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσω να ζω. Δεν έκανα τίποτα»!

Το ίδιο διάστημα, με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η Αντωνία Ηλία απολύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Μεταξύ των συγκατηγορουμένων της πρώην δικαστή Αντωνίας Ηλία η πιό χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο πρώην Πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, γνωστός και ως «ο δικαστής με τη μεζούρα».

Ηταν ένας χαρακτηρισμός, που του αποδόθηκε τότε, για τις ερωτικές του επιλογές!

Στον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών είχε αποδοθεί ότι, είχε αδυναμία στις ψηλές γυναίκες τις οποίες αντιμετώπιζε με ευνοική μεταχείριση εάν βρίσκονταν στη θέση της κατηγορουμένης.

Ο Ευάγγελος Καλούσης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως τον Ιούλιο του 2008 σε κάθειρξη είκοσι ετών και δύο μηνών χωρίς αναστολή για παθητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε αυτήν και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

Ωστόσο, το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την ποινή σε κάθειρξη 12 ετών.

Έχοντας εκτίσει τα 3/5 της, όπως προβλέπει ο νόμος, αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο δικαστής είχε αποπεμφθεί από το δικαστικό σώμα με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 16 Ιουνίου 2005.

Μετά την αποκάλυψη του παραδικαστικού, τον ακολουθεί το προσωνύμιο «του δικαστή με την μεζούρα», που αποδίδεται σε καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, που τον εμφάνιζαν να έχει αδυναμία στις ψηλές γυναίκες, τις οποίες αντιμετώπιζε με ευνοική μεταχείριση εάν βρίσκονταν στη θέση της κατηγορουμένης.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα είχαν πει μάρτυρες, πίσω από την πόρτα του είχε βάλει «μεζούρα», για να μετράει το ύψος των γυναικών (καθώς φέρεται ότι δεν δημιουργούσε ερωτικές σχέσεις μαζί τους αν το ύψος τους ήταν μικρότερο από 1,80μ.). Ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι ακόμη και στον τοίχο του ανακριτικού γραφείου του είχε βάλει μια κουκίδα και χαριτολογώντας, έλεγε ότι τις γυναίκες τις θέλει να έχουν αυτό το ύψος!