Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Το θρίλερ για την έκδοση της "Τόνιας"- Γιατί πέτυχε η ... έκτη απόπειρα, πως είχαν αποτύχει οι προηγούμενες πέντε

Δύο πράγματα μας υπόσχονταν, αλλά δεν έδιναν ποτέ μέχρι σήμερα οι Βρεττανοί.

Τα μάρμαρα και την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία.

Πλέον παραμένουν εκεί μόνον τα μάρμαρα, καθώς η πρώην δικαστής βρίσκεται από σήμερα στις φυλακές του Ελαιώνα Θήβας, όπου ξεκίνησε να εκτίει την ποινή της!

Βγαλμένο από τον κινηματογράφο είναι το παρασκήνιο των δικαστικών ενεργειών και των δικονονικών κινήσεων, που έκανε η Δικαιοσύνη, για να επιτύχει την έκδοση της πρώην ανακρίτριας  Αντωνίας Ηλία, η οποία φυγοδικούσε επί 19 χρόνια στην Αγγλία, γιά την υπόθεση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος.

Την τελευταία... πινελιά βέβαια, την έβαλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στην προ τριμήνου μυστική συνάντηση του στην Αγγλική Πρεσβεία, που τελικά ειχε αποτέλεσμα, καθώς η πρώην Πρωτοδίκης βρίσκεται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, όππυ ξεκίνησε να εκτίει την ποινή των 13 ετών, που της είχε επιβληθεί το 2011.

Ακόμη και μετά τις επιτυχημένες κινήσεις του κ. Φλωρίδη ωστόσο και πάλι η διαδικασία της έκδοσης κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα έστω και την τελευταία στιγμή, όπως είχε γίνει σε πέντε προηγούμενες απόπειρες, όπου οι Ελληνες αξιωματικοί, που είχαν επωμισθεί την αποστολή με την κωδική ονομασίσ "Τόνια", έφτασαν στη βρύση, αλλά δεν κατάφεραν να πιουν νερό!!!

 Το κακό ξεκίνησε προ ετών, όταν έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας να εκδοθεί η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία στη χωρα μας.

Οπως τώρα, έτσι και τότε, έλληνες αξιωματικοί που συνεργάζονται με την Ιντερπολ, σε συννενόηση με τον αρμόδιο γιά τις εκδόσεις εισαγγελέα εφετών ταξίδεψαν στην Αγγλία, για να παραλάβουν και να μεταφέρουν στην Ελλάδα την πρώην Πρωτοδίκη.

Η αποστολή έφτασε στο Βρεττανικό  αεροδρόμιο, αλλά εκεί πληροφορήθηκαν οτι, η εκδοθείσα είχε αρρωστήσει και νοσηλευόταν, οπότε δεν μπορούσε να ταξιδέψει.

Ανθρακες ο θησαυρός, για τις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Η αποστολή των αξιωματικών  απέτυχε, αφού αναγκάστηκαν να επιστρέψουν απρακτοι.

Το επιχείρημα επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα, με νέα αποστολή αστυνομικων στην Αγγλία, αφού είχαν ήδη προυπάρξει επικοινωνίες και επαφές των δικαστικών Αρχών της χώρας μας, με τους Βρεττανούς.

Ομως και τη δεύτερη φορά, η κατάληξη ηταν πάλι μιά... τρύπα στο νερό, καθώς στο αεροδρόμιο οι έλληνες αστυνομικοί ενημερώθηκαν από τους Αγγλους  συναδέλφους τους ότι και πάλι η Αντωνία Ηλία νοσηλευόταν, καθώς υπέστη ξαφνικό ένφραγμα και οι γιατροί δεν της επέτρεπαν να ταξιδέψει.

Η αποστολή γύρισε πάλι με άδεια χέρια, ενώ χρειάστηκε αρκετός χρόνος στην ελληνική δικαιοσύνη, γιά να επιχειρήσει νέα προσπάθεια.

Τρίτη και..  φαρμακερή ήταν ωστόσο αυτή η προσπάθεια, καθως στο αεροδρόμιο και πάλι, οπού αυτή τη φορά οδηγήθηκε και η πρώην ανακρίτρια συνοδευόμενη από Βρεττανούς αξιωματικούς, οι έλληνες αστυνομικοί έμειναν άφωνοι, όταν άκουσαν την πρώην δικαστή να λεει οτι, αιτείται πολιτικού ασύλου!!! Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι το ίδιο. Αποστολή στο... μηδέν..

Τα χρόνια περνούσαν και η πρώην δικαστής είχε πλέον για τα καλά εγκατασταθεί στην Αγγλία, οπου φαίνεται πως είχε αποκτήσει προβλήματα υγείας, τα οποία εμφανίζονταν κάθε φορά, που επρόκειτο να ξεκινήσει νέα διαδικασία έκδοσης της στη χώρα μας.

Ετσι, ακόμη δύο αποστολές αστυνομικών στο αεροδρόμιο της Βρεττανικής πρωτεύουσας, είχαν την ίδια κατάληξη όπως οι τρεις προηγούμενες. Σύνολο δηλαδή πέντε αποτυχημένες απόπειρες να εκδοθεί η Αντωνία Ηλία.

Τα πράγματα άρχισαν πλέον να γίνονται πολύ πιεστικά, καθώς οι έλληνες εισαγγελείς εφετών, που υπηρετούν στο γραφείο εκδόσεων της Εισαγγελίας, άρχισαν να δυσανασχετούν και να καταλαβαίνουν ότι, η Αντωνία Ηλία έχει γίνει κάτι αντίστοιχο με τα... Μάρμαρα του Παρθενώνα, που οι Βρεττανοί όλο μας υπόσχονται ότι, θα μας τα επιστρέψουν, αλλά οι υποσχέσεις μένουν στα χαρτιά...

Ετσι, ένας έμπειρος και τολμηρός εκ των εισαγγελέων πρότεινε ένα... "τέχνασμα" καθ' όλα νόμινο, για να αναγκαστούν οι Βρεττανοί να δώσουν την πρώην ανακρίτρια.

Η... επιχείρηση της Εισαγγελίας μπήκε μπροστά και είχε την άτυπη ονομασία "ΣΤΝΤΑΓΗ ΚΑΦΙΡΗ"!

Τι ήταν αυτό? 

Ο τότε, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Καφίρης είχε εφαρμόσει ένα αλάνθαστο νομικό τεχνασμα, για να αναγκάσει τις βρεττανικές δικαστικές αρχές, να εκδόσουν στην Ελλάδα έναν υπόδικο, που δεν τον εξέδιδαν.

Τι έκανε?

Ο,τι ζητουσαν μέσω δικαστικής συνδρομής, το απέρριπτε.

Ετσι, τους ανάγκασε, να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα και να εκδοθεί ο υπόδικος, που ζητούσε.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς εφετών στο τμήμα εκδόσεων αλλα και σε άλλες υπηρεσίς δικαστικής συνδρομής δεν ικανοποιούσαν σχετικά αιτήματα, ενώ την ίδια στάση άρχισε να τηρούν και στον Αρειο Πάγο.

Η "συνταγή", αποδείχτηκε αλάνθαστη, καθώς οι Βρεττανικές δικαστικες Αρχές δέχτηκαν να ικανοποιήσουν την έκτη προσπάθεια ρων Ελληνικών Δικαστικών Αρχών, γιά να εκδοθεί η Αντωνία Ηλία στη χώρα μας.

Αν και παραλίγο να χαλάσει και πάλι η συμφωνία, καθώς η πρώην δικαστής σαν να... τόξερε, εμφάνισε και πάλι ξαφνικά προβλήματα υγείας και την παραμονή της σύλληψης της στο Λονδίνο, μπηκε σε νοσοκομείο γιά εξετάσεις.

Αυτό είχε αποτέλεσμα, να χαθεί η πτήση, η οποία ήταν  προγραμματισμένη γιά την επιστροφή στην Ελλάδα της Αντωνίας Ηλία, καθώς έπρεπε ο Αγγλος ιατρός, να της επιτρέψει να ταξιδέψει 

Στο παρά πέντε και με την  τελευταία βραδυνή πτήση, τελικά δόθηκε το ΟΚ από τους Βρεττανούς, γιά να ερθει στην Ελλάδα η πρώην δικαστής.

Μάλιστα, σοφά σκεπτόμενα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, είχαν προνοήσει μαζί τους να βρίσκεται και έλληνας ιατρός, μήπως και επαναληφθούν η,  του παρελθόντος,  επίκληση λόγων υγείας από την Αντωνία Ηλία, στο χώρο του αεροδρομιου.

Και για την ιστοριά, τα πέντε προηγούμενα πήγαινε - έλα της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο κόστισαν περίπου 25.000 ευρώ!