Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Σοκ στο δικαστήριο από τη 19χρονη, που γέννησε και πέταξε το βρέφος στα σκουπίδια


«Θα ήθελα πολύ να αλλάξω αυτό που έγινε. Τώρα που έχω καταλάβει τι έγινε, βλέπω συνέχεια εφιάλτες. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Δεν μπορώ να κοιτάξω κανέναν στα μάτια».
Με δάκρυα και αναφυλητά ξεκίνησε την απολογία της η 19χρονη, που έχει ομολογήσει ότι, γέννησε στο σπίτι της, στην πετρούπολη και με τη βοήθεια της μητέρας της, που επίσης δικάζεται, πέταξε νεκρό το νεογέννητο αγοράκι της σε κάδο απορριμάτων.
Απολογούμενη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είπε:
«Είχα δει στο ίντερνετ πώς μπορεί να γεννήσει μία γυναίκα μόνη της και προσπάθησα να τα κάνω και εγώ. Είχα κάτσει με την πλάτη στην πόρτα του μπάνιου. Η μητέρα μου χτυπούσε την πόρτα, αλλά δεν μπορούσε να μπει μέσα. Το κεφάλι μου ήταν έτοιμο να εκραγεί. Γεννάω. Ακουμπάω το παιδί στη γωνία και προσπάθησα να σηκωθώ. Μετά έκοψα τον λώρο και ακούμπησα το μωρό λίγο πιο εκεί…».
Προσπαθώντας να γλυτώσει την μητέρα της από τις ευθύνες, υποστήριξε ότι, εκείνη έκοψε τον λώρο και έβαλε χαρτί στο στόμα του μωρού και στη συνέχεια ζήτησε από τη μητέρα της να της δώσει μια σακούλα.».
Kαι συμπλήρωσε:
Οταν τα κατάφερα ακούμπησα το παιδί πάνω στο πλυντήριο. Θυμάμαι ότι είχα πολλά χαρτιά στα χέρια.Εγώ το έκανα, μόνη μου..  Μετά, είπα στη μητέρα μου πάρε αυτή τη σακούλα και πέτα τη. Εγώ το έκανα, το τύλιξα με ένα σεντόνι και το έβαλα μετά στη σακούλα».
Στη δίκη, που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου με τις καταθέσεις μαρτύρων, εξετάστηκε σήμερα η ψυχίατρος, η οποία διέγνωσε ότι, η 19χρονη πάσχει από βαριά ψυχική νόσο και χρόνιο υποθυρεοειδισμό. 
Η ψυχίατρος – πραγματογνώμων υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η 19χρονη δεν είχε συναίσθηση του νοσηρού. Δεν είχε αντίληψη του τι συμβαίνει και πού βρίσκεται. Η ίδια έκανε λόγο για ψυχωσική συμπεριφορά, τύπου Θεία Δίκη.

Λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει ο αδελφός της κατηγορούμενης, που ειπε:

«Μακάρι να ήξερα ότι η αδελφή μου ήταν έγκυος. Τα κορίτσια μου θα ήταν στο σπίτι και όχι εδώ» .
Η δίκη συνεχίζεται.
Η δραματική υπόθεση αποκαλύφτηκε το Φεβρουάριο του 2018, όταν ένας ρακοσυλλέκτης εντόπισε σε κάδο σκουπιδιών στην Πετρούπολη ένα νεκρό νεογέννητο αγοράκι μέσα σε πλαστική σακούλα. Κάλεσε την αστυνομία κι αμέσως ξεκίνησε η έρευνα. Η είδηση προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της γειτονιάς. Η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στα ίχνη της 19χρονης λίγους μήνες μετά και συνέλαβε την ίδια και την 56χρονη μητέρα της. 
Η 19χρονη υποστήριξε στις αρχές ότι γέννησε στην μπανιέρα του σπιτιού της και θήλασε το μωρό της, το οποίο μετά εμφάνισε αιμορραγία. Εκείνη προσπάθησε να τη σταματήσει, του έβαλε χαρτιά μέσα στο στόμα του και τύλιξε ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό του για να το κάνει να αντιδράσει. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια τη μητέρα της πέταξαν το μωρό σε κάδο σκουπιδιών. Είπε ακόμη, ότι δε γνώριζε ότι είναι έγκυος μέχρι και τον 7ο μήνα της κύησης, ενώ περιέγραψε το δράμα της, καθώς ήταν ορφανή από πατέρα και συντηρούσε την οικογένειά της. Ισχυρίστηκε επίσης ότι έβλεπε το μωρό αυτό σαν απειλή κι αισθανόταν ότι έπρεπε να το εξαφανίσει.
Η παιδοκτόνος και η μητέρα της κρίθηκαν προφυλακιστέες. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ανέφερε ότι «οι δύο κατηγορούμενες μητέρα και κόρη τέλεσαν την πράξη ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Όλα τα ευρήματα δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία στο ότι ο θάνατος του βρέφους προκλήθηκε με πρόθεση». Τον Νοέμβριο του 2018 η 19χρονη αποφυλακίστηκε επικαλούμενη επιλόχειο κατάθλιψη. Η μητέρα της παραμένει κρατούμενη.