Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Γιατί το ΟΑΚΑ δεν πήρε το όνομα του Νίκου Γκάλη

Βραδιά Μπασκετικού Άρη χτες, που εξελίχτηκε σε βραδιά Νίκου Γκάλη, στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου "Ιανός", όπου ο τέως πρόεδρος της ομάδας Θεόφιλος Μητρούδης, παρουσίασε  το βιβλίο του  «Αυτοκρατορία».
Ο συγγραφέας,  που καλύπτει τα χρόνια που ασχολήθηκε ενεργά με τον Άρη και κυρίως με το τμήμα Καλαθοσφαίρισης, τη δεκαετία 1984-1994, εμφανίστηκε επικριτικός, καυστικός και παθιασμένος απέναντι στο μεγάλο θρύλο του μπάσκετ Νίκο Γκάλη, τον οποίο ο ίδιος έδιωξε από την ομάδα του, τότε.
Τόση... πίκρα, την έσβησε ο Γιώργος Λιάνης, όταν διηγήθηκε την αντίδραση του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, στην πρόταση του, να δοθεί το όνομα του Νίκου Γκάλη στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.
«Η ιδέα μου ήταν να ονομαστεί Νίκος Γκάλης το ΟΑΚΑ, είπε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:
"Το ΟΑΚΑ του μπάσκετ ζήτησα να ονομαστεί Νίκος Γκάλης, γιατί κατά τη γνώμη μου, τότε, αυτός ήταν για εμένα ο μεγαλύτερος αθλητής του 20ου αιώνα στην Ελλάδα. Τολμάω να εκτεθώ.  Θρύλος υπήρξε κι άλλος προ του Γκάλη και του Γιαννάκη, είναι ο Γκούμας, όπως και ο Στηβ. Θρύλοι υπάρχουν πολλοί. Θα σας πω και την αιτία που δεν έγινε. Πρώτα θα πω μια φράση από καρδιάς. Ο μεγαλύτερος παράγοντας του μπάσκετ στην Ελλάδα φυσικά και είναι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερος. Εγώ είχα μεγάλη εχθρότητα μαζί του χωρίς να το θέλω. Τον αγαπούσα, αλλά δεν μπορούσα. Δεν σημαίνει τίποτα όμως αυτό. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ήταν αυτός που δεν ήθελε να ονομαστεί το γήπεδο Νίκος Γκάλης.
Tόετ, μου είπε την εξής καταπληκτική φράση και σας το λέω τώρα που έχουμε μονιάσει. Πήγα πρώτος να τον δω όταν χειρουργήθηκε. Τον λατρεύω τον Βασιλακόπουλο, είναι τεράστιος παράγοντας. Ανεξαρτήτως αν διαφωνούμε σε πολλά πράγματα. Ο μόνος παράγονtας που βάζω πάνω από τον Βασιλακόπουλο στην Ελλάδα είναι ο Παντελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Δεν θα υπάρξει στην ιστορία άλλος τέτοιες πρόεδρος. 
Το ΟΑΚΑ, λοιπον, ήθελα να ονομαστεί Νίκος Γκάλης. Μου λέει ο Βασιλακόπουλος την καταπληκτική ατάκα: "Ρε Γιώργο πώς θα ονομάσουμε το ΟΑΚΑ Νίκος Γκάλης; Αν αυτός μεθαύριο, ας πούμε, σκοτώσει;". "Θα το ξαναονομάσουμε", του λέω. Η θεία δίκη το έφερε χρόνια μετά να ονομαστεί το γήπεδο της Αμαλιάδας Γιώργος Βασιλακόπουλος. Αυτό τα λέει όλα. Δεν μειώνει καθόλου τον Βασιλακόπουλο, αλλά δείχνει την προσωρινή μας αντίθεση και εμπάθεια».