Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Προσκυνοχάρτια


Γράφει ο δικηγόρος Νίκος Αγαμέμνων Καραβέλος

ΣΚΛΑΒΙΑ Η ΜΑΧΗ;

" Σκλαβιά και προδοσιά, φόνοι και μίση
Στο αρματολίκι εδώ του πολισμάνου
Και λευτεριά μονάχα στο γαμήσι
Είτε από κάτω θες, είτε από πάνου" .
Κώστας Βάρναλης
Είναι τούτο το επίγραμμα, για το φασιστικό από κάθε άποψη, πολίτευμα που επιχειρούν να επιβάλουν, μέσω ανδρείκελων, κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών, οι παγκόσμιοι δυνάστες.
Μας αποκοίμισαν λέγοντας πως η οργανωμένη και σιωπηλή φυλακή, είναι τάχα θεωρία συνωμοσίας. Απλή παρατήρηση των γεγονότων στα εργαστήρια πειραμάτων του σύγχρονου ναζισμού, στην μακρινή Αυστραλία και την κοντινή Αυστρία, αποδεικνύουν το αυταπόδεικτο: Ότι η ιστορία βαδίζει επάνω στην οικονομία και τις συνωμοσίες. Κι ακόμη, ότι όποιος δεν το βλέπει ή είναι βλάκας ή μέρος της συνωμοσίας.
Θα διαβούμε δύσκολες ατραπούς, απάτητα χώματα, κάποιοι δεν θα αντέξουμε ( ανθρώπινο), μα ( πιο ανθρώπινο), κάποιοι θα βρεθούμε αντίπερα. Εμείς η τα παιδιά μας. Κι εκείνοι που φεύγουν από κοντά μας κι όμως μας ακολουθούν μέσα μας, όπως το έλεγε πάλι ο μεγάλος μας βάρδος, ο Κώστας Βάρναλης:
" Όχι μονάχα οι ζωντανοί
κι οι πεθαμένοι σε ακολουθάνε
σε μια αράδα σκοτεινή". ( Ο Οδηγητής).
Μην λησμονούμε:
1) Η ιστορία είναι γεμάτη από νίκες και πισωγυρίσματα. Είναι το καταγεγραμμένο σύνολο της της ανθρώπινης κακοήθειας, είπε κάποιος διανοητής. Είναι κι αυτό. Αλλά για μας είναι το άγραφο ακόμη σύνολο της ανθρώπινης προσπάθειας για απελευθέρωση. Θα γίνει ; Άγνωστο! Ένα , όμως , είναι γνωστό: Ο αγώνας που ποτέ δεν σταμάτησε.
2) Η αισιοδοξία αντλείται όχι από τη νίκη αλλά από την μάχη. Με την ποίηση και το σπαθί μας . Με το μυαλό και την πέννα μας. Με το γέλιο τον σαρκασμό μας . Με την επιδίωξη τιμωρίας των βασανιστών και των συνεργών τους, που οφείλουμε να την σκεφτόμαστε ως αντλία θάρρους.
3) Ναι κάποιοι θα κουραστούμε και θα υπογράψουμε ίσως τα προσκυνοχάρτια των νέων Μπραήμηδων. Θα μένουμε όμως πάντα αρκετοί σαν μαγιά αντίστασης.
4) Έχουμε ένα πλεονέκτημα: το ανώτερο επίπεδο μας , γιατί μορφωμένος είναι αυτός που αγωνίζεται.
5) Μας έτυχε το Κακό. Εντάξει! Μήπως, όμως, δεν έτυχε και στους πατεράδες και τους παππούδες μας; Λίγα τράβηξαν κι αυτοί;
6) Καλοδεχούμενο, λοιπόν, και το Κακό, γιατί μας ξυπνάει από τον λήθαργο.
7) Εδώ είμαστε για να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε, ότι δεν είμαστε από τη φύση μας δούλοι. Και ακόμη πως υπάρχει για μας κάτι πιο σπουδαίο, κάτι ανώτερο κι από αυτήν ακόνη την έρημη ζωή μας:
Η τιμή, η αξιοπρέπεια και η ελευθερία μας.