Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Οταν η Δικαιοσύνη γίνεται... ακορντεόν!

Σκιές και ερωτηματικά στη Δικαιοσύνη, προκαλεί το γεγονός ότι, παραμένει σε εκκρεμότητα η προαγωγή των πέντε Αρεοπαγιτών στις θέσεις Αντιπροέδρων Αρείου Πάγου, παρά το ότι, έχει ολοκληρωθεί από την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουλίου η διαδικασία της ακρόασης τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κι ενώ παραμένουν κενές οι συγκεκριμένες θέσεις, μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης των προκατόχων τους.

Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιό... ομιχλώδες, μετά από τις πληροφορίες ότι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κάνει συναντήσεις τετ α τετ στο γραφείο του, με τις Αρεοπαγίτες, που προαλείφονται, γιά τις θέσεις Αντιπροέδρων ΑΠ.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν, σε συνδιασμό με νεότερες πληροφορίες, που αναφέρουν ότι, οι προαγωγές των πέντε Αρεοπαγιτών σε Αντιπροέδρους ΑΠ θα γίνουν τέλη Αυγούστου, όταν θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν απαγορεύεται φυσικά να συναντά ο Υπουργός ανώτατες δικαστικές λειτουργούς, ορισμένες εκ των οποίων αναμένεται να επιλεγούν για τις πέντε κενές θέσεις Αντιπροέδρων.

Μόνο, που κατά τα ειωθότα, οι συναντήσεις αυτές γίνονται πριν από την κλήση των Αρεοπαγιτών στη Βουλή και όχι μετά...

Οι απαντήσεις βρίσκονται ενδεχομένως στην επικείμενη δίκη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που έχει προσδιορισθεί, για τις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι πέντε από τις εφτά Αρεοπαγίτες που θα συγκροτήσουν τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, είναι αυτές, που κρίνονται για την προαγωγή τους στις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Είναι απολύτως προφανές από την ανάγνωση του άρθρου 86 του Συντάγματος ότι, εαν είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία των προαγωγών τους από το Υπουργικό Συμβούλιο σε Αντιπροέδρους, τότε ενδεχομένως θα ετίθετο ζήτημα νόμιμου συνθέσεως του δικαστηρίου, διότι ο νόμος ορίζει σαφώς ότι, οι δικαστές που θα συγκροτήσουν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, θα πρέπει να έχουν το βαθμό που είχαν, ή να έχουν προαχθεί σε αυτόν, πριν από την άσκηση της δίωξης κατά των πολιτικών προσώπων, που στην προκειμένη έγινε το Σεπτέμβριο του 2019.

Και λογικά το προνόησε ο συνταγματικός νομοθέτης, για να μη γίνονται συναλλαγές και να μην εκμαυλίζονται συνειδήσεις, με το ενδεχόμενο της προαγωγής.

Ετσι, εάν είχαν ήδη γίνει οι προαγωγές των Αρεοπαγιτών σε Αντιπροέδρους η δίκη θα ήταν στον αέρα, καθώς θα ετίθετο ζήτημα νόμιμης συγκρότησης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Εύκολα θα διερωτηθεί κάποιος, πως είναι δυνατόν να μην προκύψει το ίδιο θέμα, αφού οι προαγωγές θα γίνουν τέλη Αυγούστου και το Ειδικό Δικαστήριο θα ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου?

Η λύση έχει βρεθεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες δικαστικές πηγές, οι πέντε Αρεοπαγίτες θα προαχθούν σε Αντιπροέδρους, αλλά θα δικάσουν ως Αρεοπαγίτες!

Πως θα γίνει αυτό?

Θα τους επιδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής τους, μετά το τέλος της δίκης Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, οπότε θα είναι μεν Αντιπρόεδροι, αλλά τυπικά θα δικάζουν ως Αρεοπαγίτες. Αλλωστε ο νόμος ορίζει ότι, οι προαγωγές ισχύουν από της επιδόσεως του ΠτΔ.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ήταν τόσο... βατό, εάν οι προαγωγές είχαν γίνει από τον Ιούλιο, καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου είναι πολύ μεγάλο, για να μην έχει επιδοθεί στις προαχθείσες το ΠτΔ!