Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Στον Αρειο Πάγο σήμερα η δίκη Τοπαλούδη


Στον Άρειο Πάγο κρίνεται εκ νέου σήμερα, η υπόθεση δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο και είχε συγκλονίσει τους πάντες.

Η δίκη θα γίνει στο ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, μετά από αναιρέσεις, που άσκησαν ο 26χρονος Ροδίτης, όπως και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, για δολοφονία και ομάδικο βιασμό της 21χρονης φοιτήτριας.

Στα προηγούμενα δικαστήρια δεν τους είχε αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και είχαν κριθεί ένοχοι γιά ανθρωποκτονία από πρόθεση και ομαδικό βιασμό.

Ο 26χρονος Ροδίτης έχει ζητήσει να του επιτραπεί να παρασταθεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο.

Οι κατηγορούμενοι προσδοκούν, σε ευνοικότερη κρίση της Δικαιοσύνης, εάν γίνουν δεκτές οι αναιρέσεις τους.

Οι λόγοι, που προβάλλουν είναι οι εξής:

- Yπήρξε παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας, που συνίσταται στην ανάγνωση, στο Δικαστήριο, επικριτικών δημοσιευμάτων σε βάρος τος. Επικαλούνται την υπ’ αριθμ. 49686/16-4-2009 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Χ. κατά Ελλάδος).

- Το Δικαστήριο δεν απάντησε αιτιολογημένα σε αίτημα να ανοίξουν τα 4 ενεργά κινητά και οι 2 υπολογιστές της δολοφονηθείσης.

- Επίσης το δικαστήριο έλαβε υπόψη έγγραφο, που δεν αναγνώστηκε ούτε πρωτόδικα, ούτε στο Εφετείο και συγκεκριμένα προανακριτική κατάθεση συγκατηγορουμένου.

- Εσφαλμένα και τα δύο δικαστήρια ΜΟΕ και ΜΟΔ αναφέρουν ότι υφίστανται παλμικά αποτυπώματα στο σίδερο, ενώ ρητά το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα αποτύπωμα και αυτό στη βάση του σίδερου, όχι στο σίδερο. Το μοναδικό αποτύπωμα ανήκει στον αλλοδαπό και όπως διατείνεται ο ημεδαπός κατηγορούμενος έχει ανευρεθεί στη βάση του σίδερου. Ο ημεδαπός διατείνεται μάλιστα ότι υφίσταται ακυρότητα διότι δεν αναγνώστηκε έγγραφο σχετικά με αποτυπώματα στο σίδερο αλλά ακυρότητα σχετικά με την ταυτότητα του εγγράφου. Υποστηρίζει πως με την εσφαλμένη εκτίμηση των αποτυπωμάτων καθίσταται συνένοχος ο Ροδίτης ο οποίος είναι αριστερόχειρας.

- Δεν αξιολογήθηκαν τα πειστήρια εξ αρχής και ειδικότερα ότι το Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη όλα τα αποδεικτικά μέσα, καθώς δέχτηκε την κατάθεση λιμενικού- μάρτυρα κατηγορίας και όχι βίντεο. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η θανούσα δεν φιλήθηκε και δεν ήταν αγκαλιά με τον 19χρονο ενώ στο βίντεο, όπως ισχυρίζονται, φαίνεται να φιλιούνται αγκαλιασμένοι.

- Ο Ροδίτης υποστηρίζει επιπλέον ότι, το δικαστήριο, δεν έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς, για τον συνδυασμό ουσιών και εκτροπής μεταμοντέρνας σεξουαλικότητας. Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί αυτοί δεδομένης πλέον και της αρχειοθέτησης της άλλης υπόθεσης περί βιασμού από τρία αγόρια. Ο Ροδίτης ισχυρίζεται ότι, από τα ευρήματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκύπτει ότι, έβλεπε video στη smart tv σε άλλο δωμάτιο, όταν συνέβη η εκτροπή. Ισχυρίζεται επίσης ότι ο συγκατηγορούμενος του Ροδίτη ανέφερε πρωτοδίκως ρητά ότι, του ζητήθηκε να έχει ταυτόχρονο διπλό ρόλο αντίθετης δράσης στη συνεύρεση.

- Ακόμη, ο Ροδίτης διατείνεται ότι όλα τα χτυπήματα έγιναν με την ίδια ένταση και από δεξιόχειρα, ενώ ο ίδιος είναι αριστερόχειρας.


Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο καταδικασθέντες έχουν κριθεί ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που ορίζει ότι: Eχοντας προαποφασίσει να τελέσουν από κοινού το αδίκημα του βιασμού αφού μετέβησαν στην οικία της, η οποία ευρίσκετο στην πόλη της Ρόδου επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με όχημα ιδιοκτησίας του πατέρα του πρώτου, την παρέλαβαν και μετέβησαν στην εξοχική κατοικία των γονέων του στην περιοχή των Πεύκων Λίνδου, όπου έμεινα από τις βραδινές ώρες της 27ης Νοεμβρίου 2018 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Νοεμβρίου 2018.

Εκεί την βίασαν, παράλληλα και διαδοχικά, ασκώντας της σωματική βία, σφίγγοντάς την στην τραχηλική χώρα, καταφέροντάς της παράλληλα γρονθοκοπήματα και απειλώντας τη ζωή και τη σωματική της ακεραιότητα με μαχαίρι. Ενώ ήταν αβοήθητη, έρμαιο στις σεξουαλικές διαθέσεις τους, την εξανάγκασαν να ανεχθεί επιπλέον ασελγείς πράξεις.

Στην προβαλλόμενη δε άρνησή της να προβεί σε ασελγή πράξη, οι κατηγορούμενοι, την γρονθοκόπησαν με δύναμη στο πρόσωπο, με συνέπεια εκείνη να ζαλιστεί και να χάσει στιγμιαία τις αισθήσεις της.

Ανακτώντας μετά από λίγο τις αισθήσεις της δήλωσε στους κατηγορούμενους την πρόθεσή της να τους καταγγείλει στην αστυνομία και ενώ παρέμενε εξασθενημένη και σε σχεδόν λιπόθυμη κατάσταση, εξαιτίας του βαρέως τραυματισμού της, κατέφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στην κεφαλή της, ενώ επιπλέον επιχείρησαν να την θανατώσουν και δια στραγγαλισμού.

Στη συνέχεια, κι ενώ έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή την μετέφεραν γυμνή (ακριβέστερα φορώντας μόνο το στηθόδεσμό της) σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή στον όρμο «Φώκια» και έριψαν το σώμα της από ύψος περίπου 10 μ. στη θάλασσα. Από την ενέργειά τους αυτή σε συνδυασμό με τις ήδη προκληθείσες στην παθούσα σωματικές βλάβες επήλθε ο θάνατός της συνεπεία πνιγμού.