Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

"Ο Κάμπος ζει ένα υδάτινο Ναγκασάκι"...


Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου

Οσο υποχωρούν τα νερά στον Θεσσαλικό Κάμπο τόσο αποκαλύπτονται η ανυπαρξία και η παθογένεια του ελληνικού κράτους. Στο ερώτημα τι μπορεί να πήγε λάθος μετά τον Ιανό και πνίγηκε ξανά η Θεσσαλία, αυτήν τη φορά όλη, η απάντηση είναι μία: Ολα. Τίποτε δεν σχεδιάστηκε, δεν προβλέφθηκε, δεν υλοποιήθηκε και δεν λειτούργησε σωστά παρά τη θανατηφόρα προειδοποίηση του 2020. Μια χώρα στον αυτόματο πιλότο, μια χώρα «μαγαζάκι» για μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Η συμμαχία των ανίκανων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης με τους ικανούς για όλα που βρίσκονται στην κυβέρνηση αποδεικνύεται ολέθρια για τη χώρα. Σήμερα, δέκα ημέρες μετά την καταστροφή, ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια πόσα και ποια έργα σχεδιάστηκαν, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται υπό κατασκευή στον Θεσσαλικό Κάμπο. Και, το σημαντικότερο, ουδείς μπορεί να απαντήσει πόσο κόστισαν. Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός παρουσιάζει κάθε μέρα και μια διαφορετική εκδοχή, οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν να μη λερώσουν τα λουστρίνια τους στις λάσπες, στο Μαξίμου αναλώνονται στις ίντριγκες για να «φάνε» ή να μη «φάνε» τον Κικίλια και ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται περισσότερο για τα βίντεο που θα ανεβάσει στο ΤικΤοκ.

Στην πολιτική αυτή συμμαχία των ανίκανων και των ικανών για όλα καθοριστικό ρόλο παίζει ένα τρίτος παράγοντας: οι εθνικοί εργολάβοι. Οι οποίοι δεκαετίες τώρα κατατρύχονται από το σύνδρομο του γεφυριού της Αρτας. Πρέπει να είναι μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως τα έργα που στην ξηρασία παραδίδονται με ταρατατζούμ και κορδέλες, μόλις πέφτουν οι πρώτες δυνατές βροχές να ξηλώνονται και να γκρεμίζονται. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, στις 31 Αυγούστου 2023, προτού ακόμη σβήσουν οι φωτιές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφαίρεσε από το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα 110 εκατ. ευρώ. Την ώρα δηλαδή που είχαν γίνει στάχτη 1,5 εκατ. στρέμματα και οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για επερχόμενες πλημμύρες, η κυβέρνηση «πέταξε» αντιπλημμυρικά 110 εκατ. ευρώ. Χώρα πάμε κι όπου βγει… Δυστυχώς, η κάθε μέρα που ξημερώνει για τη Θεσσαλία θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ο Κάμπος ζει ένα υδάτινο Ναγκασάκι.

Το ζήτημα είναι ότι σε αυτό το απάνθρωπο και θλιβερό πλαίσιο που δημιουργείται είναι πολλοί αυτοί που γοητεύονται από Αγοραστούς, Μπέους και Μητσοτάκηδες. Δυστυχώς, τώρα έμαθαν από πρώτο χέρι ότι οι επιλογές αυτές πληρώνονται ακριβά. Καμιά φορά και με την ίδια τη ζωή τους…

ΠΗΓΗ: Documento