Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Χ.ΜΑΡΙΟΛΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Το εμπόριο αναβολικών ξεπέρασε το ναρκεμπόριο»!


Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πυγμαχίας Χάρης Μαριόλης και μίλησε για το θέμα του ντόπινγκ με τους αιφνίδιους θανάτους αθλητών.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χάρης Μαριόλης:

«Ήταν ένα μόνο κρούσμα το 2021. Επί διοίκησης δικιάς μας επειδή εφαρμόζουμε τους κανόνες και πάντα όταν έχουμε πανελλήνιο πρωτάθλημα καλούμε το ΕΟΚΑΝ με δικές μας δαπάνες, έχουμε ελάχιστα ως μηδενικά κρούσματα, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει και να παίρνει τα μέτρα του».

Αν συμφωνεί με την άποψη ότι ένας μεγάλος αθλητής με το ντόπινγκ μπορεί να κάνει επιτυχίες ενώ αν είναι υποδεέστερος ό,τι και να πάρει δεν πρόκειται να τα καταφέρει: «Δεν είμαι γιατρός αλλά έτσι ακούγεται. Εμείς το καταδικάζουμε, θέλουμε ο αθλητισμός να μείνει καθαρός και θα εφαρμόσουμε τα πάντα ώστε τα παιδιά που έρχονται στην πυγμαχία να είναι καθαρά».

Αν πιστεύει ότι σπρώχνουν και γονείς τα παιδιά προς το ντόπινγκ: «Επειδή υπάρχει πάρα πολύς ανταγωνισμός, σίγουρα γίνονται κάποιες σκέψεις και κάποιοι γονείς είναι υπερβολικοί. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ο αθλητισμός θα πρέπει να παραμείνει καθαρός και δεν πρέπει να βάζουν τα παιδιά τους σε οποιοδήποτε κίνδυνο. Προέχει η υγεία και μετά τα υπόλοιπα».

Αν μία ομοσπονδία δεν δίνει χρήματα στην ουσία απαλλάσσει τους αθλητές από τους ελέγχους: «Υπάρχει ο αιφνιδιαστικός έλεγχος που γίνεται και από εκεί και πέρα έχεις κι εσύ το δικαίωμα όποτε θέλεις, να τους ξανακαλέσεις. Εγώ το έχω πράξει. Απλώς θέλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την καλυτέρευση. Αν θυμάστε καλά, το 2019 δεν υπήρχε ο ΕΟΚΑΝ και η Ελλάδα είχε φάει «κίτρινη κάρτα». Με τον κ. Αυγενάκη όμως τα πράγματα εξισορρόπησαν, καλυτέρευσαν, έγινε επανίδρυση και μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2023 ο κ. Αυγενάκης ανέλαβε πρόεδρος και εκπρόσωπος στην παγκόσμια ομοσπονδία. Έχουν γίνει βήματα προς το καλύτερο από την κυβέρνηση και νομίζω το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και νομίζω ότι μπορεί να γίνουν ακόμα καλύτερα βήματα εκεί. Πρέπει να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι, όλοι ξέρουμε τι γίνεται ακριβώς στην αγορά. Να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι παντού και πιο βαθιά. Δεν λέω μόνο για το ντόπινγκ αλλά και στο κομμάτι του εμπορίου αναβολικών που από ό,τι λέγεται είναι μεγαλύτερο από αυτό των ναρκωτικών. Είναι μεγάλη μάστιγα. Πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμησή του σε όλα τα επίπεδα. Μπορούνε και νομίζω υπάρχει διάθεση να γίνει».

Στην τελευταία του τοποθέτηση, ο κ. Μαριόλης δήλωσε: «Θα ήθελα να πω να ενωθούμε και να συνεργαστούμε όλοι οι παράγοντες με τους φορείς και να κάνουμε συνεχείς καμπάνιες ενημέρωσης. Γιατί δεν είναι όλοι ενημερωμένοι για το τι ακριβώς γίνεται, πόσο βλαβερό είναι για την υγεία των αθλητών. Γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία».