Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Φρένο στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών από τον Αρειο Πάγο


ΟΧΙ από τον Αρειο Πάγο στους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών!
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι, είναι άκυροι οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών και δέχεται μόνο το σύμφωνο συμβίωσης για πρόσωπα του ιδίου φύλου.
Η...φωτιά άναψε με αφορμή πολιτικό γάμο, που είχε συνάψει ομόφυλο ζευγάρι στην Τήλο, για το οποίο ο Άρειος Πάγος με απόφασή του έκρινε το γάμο ανυπόσταστο, επικυρώνοντας διάταξη του Εισαγγελέα Ρόδου με την οποία είχε επίσης ακυρωθεί


Στο σκεπτικό της απόφασης του το Ανώτατο Δικαστήριο τονίζει ότι, το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών πρέπει να λυθεί από το νομοθέτη, ο οποίος και θα καθορίσει το ζήτημα. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότ "σε όσες ευρωπαϊκέςχώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία,Σουηδία, Ισπανία κ.λπ.) θεσπίστηκε κατά τα τελευταία έτη ο γάμος ομόφυλων προσώπων, τούτο υπήρξε αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του εκάστοτε εθνικού νομοθέτη και όχι υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ".
Επιπλέον σημειώνει ότι, έως σήμερα η βούληση του Έλληνα νομοθέτη φθάνει μόνο μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης.
Αναφορικά με την ακύρωση του γάμου από τον εισαγγελέα Ρόδου, κατά της οποίας είχε προσφύγει το ζευγάρι, ο Άρειος Πάγος αποφαίνεται ότι η εισαγγελική διάταξη "δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εν λόγω προσώπων, αλλά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική ενέργεια, που αποτελεί μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ομαλή διαμόρφωση και λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων. Ούτε αποτελεί επέμβαση στην οικογενειακή ζωή των εν λόγω προσώπων, για το λόγο ότι κυρίως στην περίπτωση του "γάμου" δύο προσώπων του ιδίου φύλου το ζητούμενο είναι κατά πόσον υπάρχει μεταξύ των προσώπων αυτών "οικογένεια", η νομική έννοια της οποίας έχει ως σταθερά στοιχεία το γάμο και τη συγγένεια έτσι ώστε να τίθεται ζήτημα προστασίας της".
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού, Βασίλης Χειρδάρης, σχολίασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αναφέροντας: " Ο Άρειος Πάγος «γαντζώνεται» στις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και κατανοεί την έννοια της οικογένειας αντίθετα με τη δημιουργική και εξελικτική ερμηνεία του όρου από τα Δικαστήρια του Στρασβούργου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών κρατών. Ταυτίζει την οικογένεια με το γάμο και τη συγγένεια, αποκλείοντας κάθε άλλη μορφή συμβίωσης. Πλέον όμως, αυτή η ταύτιση έχει ξεπεραστεί από όλη τη σύγχρονη νομολογία, που έχει καταστεί πάγια και σταθερή. Ο Άρειος Πάγος εξοβελίζει από την έννοια της οικογένειας όσους δεν είναι παντρεμένοι και δεν έχουν συγγένεια, νομολογιακή θέση που δεν συμβαδίζει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω".
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ομόφυλο ζευγάρι προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.