Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ενα βήμα πριν από την έκδοση του στις ΗΠΑ ο «Mr Bitcoin».

Από ένα ναι ή ένα όχι του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή κρέμεται η τύχη του 38χρόνου Ρώσου Αλεξάντερ Βινικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin».
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έδωσε το «ΟΚ», για την έκδοση του στις ΗΠΑ, ωστόσο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορει να ανατραπεί μόνο από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα την έκδοση του Ρώσου  στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται, ια «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).
 
        
Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση που άσκησε, μέσω των συνηγόρων του ο Βινικ,,  κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης,  που είχε δώσει το πράσινο φως στο αίτημα έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.           
Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί βάσει διεθνούς εντάλματος, τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του.       
           
Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι, διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων.
Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Η πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το   υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει   με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.  
          
ΟΒινικ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν  οι Αμερικανικές αρχές, και υποστηρίζει ότι  θέλουν  να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρώμικου  χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες, χωρίς να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή.
          
Πάντως, πλέον του αιτήματος έκδοσης του Ρώσου στις  ΗΠΑ, ανάλογο αίτημα έκδοσης έχουν υποβάλλει και οι Ρωσικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι, ο Βίνικ έχει διαπράξει απάτη  μικρού βεληνεκούς, ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο, για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής. Ο 38χρονος είχε συναινέσει να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.
          
Υπενθυμίζεται ότι το  Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη Τράπεζα ή κυβέρνηση. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.