Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Στα... μαλακά ο αεροπαγίτης, που αργούσε να εκδόσει αποφάσεις

Φτηνά τη... γλύτωσε αεροπαγίτης, που τιμωρήθηκε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την πειθαρχική ποινή προστίμου δυο μηνιάτικων του, επειδή καθυστερούσε να εκδόσει αποφάσεις, ορισμένες από τις οποίες παραγράφηκαν


Αντίθετα με την πλειοψηφία του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, που του επέβαλλε   παρακράτηση των αποδοχών του για δύο μήνες, ο πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου και πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου ήταν καταπέλτης, καθως είχε την άποψη ότι, έπρεπε να τιμωρηθεί με την ποινή της οριστικής παύσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο δικαστής καθυστερούσε να εκδόσει αποφάσεις τα τελευταία 5 χρόνια, ως πρόεδρος Εφετών Πειραιά, ενω συνεχισε με τους ίδιους... ρυθμούς ακόμη και όταν προήχθη σε αεροπαγίτη.
Οι καθυστερήσεις αφορούσαν 132 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 28 εκκρεμούσαν από το 2012.
Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μετά από διαμαρτυρίες και επιστολές δικηγόρων, προσπαθησε να λυσει το θεμα ήπια,  αποστέλλοντας στον αεροπαγίτη επιστολές, με τις οποίες του ζητούσε να δημοσιεύσει τις καθυστερούμενες αποφάσεις.
Ο  υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επέλεξε πιό... επιθετικη αντιμετώπιση και άσκησε σε βάρος του αρεοπαγίτη πειθαρχική αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπου ορίστηκε εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτος.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, που ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του αρεοπαγίτη, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είχε μειωθεί στις 96 εκ των οποίων οι 24 ήταν από το έτος 2012 όταν ακόμη κατείχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.
Ενώπιον του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου ο αρεοπαγίτης προσκόμισε εκθέσεις επιθεωρήσεων, παλαιότερες αλλά και πρόσφατες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αναφορές για καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων που είχε χρεωθεί.
Επιπλέον επικαλέστηκε σωματικη αδυναμια, η οποία ωστόσο δεν διαγνώστηκε ιατρικά.
Στην σωματικη του αδυναμία απέδωσε και το γεγονός ότι, δεν συμμορφώθηκε με τις παρενέσεις της πρωην προέδρου του ΑΠ Βασιλικης Θάνου, για επίσπευση δημοσίευσης των αποφάσεων που είχαν δικαστεί την διετία 2014-2015.
Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε τους ισχυρισμούς του αόριστους, ενω επισήμανε ότι, έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη από την άσκηση πειθαρχική δίωξης εναντιον του.
Κατά την κρίση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι  «αδικαιολόγητη», ωστόσο απέδωσε την καθυστέρηση  στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων σε αμέλεια.

Στην απόφαση του
της πλειοψηφίας του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου μέτρησαν οι εως  τώρα εκθέσεις των επιθεωρητών και το γεγονός ότι, ο αρεοπαγίτης  διανύει το τελευταίο έτος της δικαστικής του σταδιοδρομίας.
Ο πρόεδρος  του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος μειοψήφισε, διατύπωσε την άποψη ότι, πρέπει να του επιβληθεί οριστική παύση, καθώς έκρινε ότι, θίγει σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ,
Επίσης, η  σύμβουλος Επικρατείας (προήχθη ήδη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ) Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπυρίδων Ψυχομάνης υποστήριξαν ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης των τριών μηνών.