Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ολα όσα έγιναν στη συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων. Η άγρια κόντρα με τον υπουργό

Βγήκαν... μαχαίρια στην 33η Τακτική Γενική Συνέλευση  της Ενωσης Ειςαγγελέων μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαου Σακελλαρίου, που μίλησε για "ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη".



Ο κ. Κοντονής στην ομιλία του σημερα επιτέθηκε κατα του ΣτΕ, σχετικά με το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες δικαστών και εισαγγελέων, ενω συνέχισε την αιχμηρή τοποθέτησή του, επιρρίπτοντας ευθύνες για καθυστέρηση στην έκδοση του βουλεύματος,  για την υπόθεση των στημένων ποδοςφαιρικων αγώνων.
Αυτο εξόργισε τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελαρίου, οποίος διέκοψε τον υπουργό και απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τη Γενική Συνέλευση.
Στο... χορό της αντιπαράθεσης μπήκε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος απάντησε στον υπουργό σχετικά με το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες λέγοντας: "Ούτε έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι. Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Για τις δικαστικές αποφάσεις, ο εισαγγελέας εφαρμόζει τον νόμο".
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι, για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα και συνέχισε:
"Η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής  και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος. Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της Κυβέρνησης  είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις,  αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα,  όχι δικαστικά, που μέσω  αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη".
Μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής είπε:
"Γνωρίζουμε τα προβλήματα.  Ολοκληρώθηκαν και άμεσα θα υπάρξει στελέχωση όλων των δικαστηρίων της χώρας από προσωπικό. Προχωράμε σε επίπεδο υποδομής  των δικαστηρίων. Υλοποιήσαμε την αύξηση  των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  και των Εισαγγελιών Εφετών και σας υπόσχομαι πως του χρόνου θα αυξήσουμε και τις οργανικές θέσεις στους εισαγγελείς πλημμελειοδικών.
Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης  του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου. Όνειδος για μία ευνομούμενη πολιτεία να υπάρχει νόμος από το 1981 για τη λύση του προβλήματος και κανένας να μην παίρνει μία  γενναία απόφαση για την υλοποίηση του νόμου. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με Δημάρχους και περιφέρεια. Και πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της  προσπάθειας.
Τελειώνουν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Δικαστική Αστυνομία. Το σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις  θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα  όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε  την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία  πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν  οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο  σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις  δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της  δικαστικής  κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες".
Στο σημείο αυτο τον διέκοψε ο προεδρος του ΣτΕ κ.Σακελλαρίου. 
Ο υπουργός ζήτησε να μην τον διακόπτει, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ συνέχισε και του είπε:  «σας παρακαλώ παρερμηνεύεται, θα με  αναγκάσετε να αποχωρήσω».
Στη συνέχεια πηρε το λόγο ο κ. Σακελάριου,  ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Κοντονή για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Νικ. Σακελλαρίου: Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης.  
Καταγγέλλω από το βήμα αυτό τον υπουργό Δικαιοσύνης για   ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.
Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά,  Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα.
Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας,  μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας.
Η αντιπαράθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης συνεχίστηκε, οταν ξεκίνησε να μιλάει 
ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόθεν  έσχες λέγοντας:
"Ούτε  έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι. Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Για τις δικαστικές αποφάσεις, ο εισαγγελέας εφαρμόζει τον νόμο.
Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί από όλους. Ακόμα και οι μη αρεστές αποφάσεις  πρέπει να εφαρμόζονται. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος εξάλλου υπήρχε μειοψηφία.

Στ. Κοντονής:  Όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η Κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την Κυβέρνηση.
Δ. Ασπρογέρακας: Σε κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο. Αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο να μην καταθέσουμε πόθεν έσχες.
Ο Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στον κ. Σακελλαρίου, που τον κατηγόρησε για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, δήλωσε:  «Και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο» αναφέρει σε δήλωση του πριν από λίγο ο υπουργός και καταλήγει «Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».