Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Αγεφύρωτες οι διαφορές Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Κυβέρνηςης και Δικαιοσύνης, μετά και απο τη χτεσινή γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία χρωματίστηκε με  την απουσία του υπουργου Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, γεγονός,  που επιςημάνθηκε απο τον γενικό γραμματέα της ΕΔΕ Νίκο Σαλάτα, με τη χαρακτηριστική φράση:"Ειναι η πρώτη φορα, που στη συνέλευση μας δεν παρέστη υπουργός, παρότι εχει προσκληθεί.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Παπασπύρου, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόσφατη διαμάχη, που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κοντονή για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το πόθεν έσχες υποστήριξε ότι "ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν".
Ο κ. Παπασπύρου  έκανε λόγο για τη τη θεσμική προσήλωση της Κυβέρνησης στη δικαστική ανεξαρτησία και αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.
Στην τοποθέτηση του κ. Παπασπύρου για την κριτική των δικαστικών αποφάσεων, απάντησε, σε κλίμα έντασης, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ανέγνωσε τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειου Σκουρή, που έχει λάβει θέση δημόσια τονίζοντας, ότι "κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας".
"Σκληρή" γλωςςα χρηςιμοποίςε ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος στην ομιλία του έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους.
Συγκεκριμένα  κ. Σεβαστίδης αναφερόμενος στους κινδύνους κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.
"Δεν υπάρχει, ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης, αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης".
Στο χαιρετισμό του προς τη γενική συνέλευση της ΕΔΕ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, προςπάθηςε να εκτονώςει την ένταςη και ευχήθηκε να ειναι  η τελευταία φορά που γίνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.
« Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εκφέρουμε δικαστικές κρίσεις βάσει του Συντάγματος και των νόμων. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυρότερου και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο επίπεδο της δικαιοσύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον μας. Είναι δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας».