Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Το... επτασφράγιστο... μυστικό, που οδήγησε στην παραίτηση Αγγελή


Sweeping reception area with stone flooring, wooden pedestals, wood wall treatments and contemporary mobilesΠοιό... μυστικό κρύβεται στο λόμπυ του κεντρικού πολυτελούς ξενοδοχείου της Βιέννης Ritz Carlton Vienna, που έγινε η αφορμή να μην... μιλιούνται, στο πολυθρύλητο ταξίδι τους στην Αυστριακή πρωτεύουσα ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής, με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη;

Τι έγινε εκείνο το απόγευμα ανάμεσα τους, την ώρα που η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απολάμβανε τον μυρωδάτο βιενέζικο καφέ της, στα ακριβά πορσελάνινα φλυτζάνια του πολυτελέστατου ξενοδοχείου, εκεί όπου είχε οριστεί η συνάντηση των τεσσάρων ελλήνων εισαγγελέων, με το κλιμάκιο αμερικανών, στο οποίο μετείχαν αξιωματούχοι του FBI και εισαγγελείς, για τη Novartis;
Stately entry with international flags draped across the historic Viennese architectureΤι ήταν αυτό, που εξόργισε τόσο τον αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή, ο οποίος από καιρό δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη στο χειρισμό της δικογραφίας για τη Nonartis, που φέρεται ότι, έφτασε να της πει: “Eαν τα πεις αυτά στους αμερικανούς, θα μας κυνηγήσουν”!

Σύμφωνα με όσα είπαν στις “Δικογραφίες” οι γνωρίζοντες, τα σύννεφα στις σχέσεις του αντιεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη είχαν πυκνώσει άσχημα, πριν να ταξιδέψουν στη Βιέννη, μαζί με τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Ντζούρα και Μανώλη, κάποια Δευτέρα του Δεκεμβρίου, πριν από τα Χριστούγεννα.
Αυτός ήταν και ο λόγος, που ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επέλεξε να μείνει μόνος του, σε διαφορετικό ξενοδοχείο από αυτό, στο οποίο έμεινε η κ. Τουλουπάκη με τους άλλους δυο εισαγγελείς.
Αποκορύφωμα των όσων έγιναν εκείνο το απόγευμα ανάμεσα τους, στο πολυτελές λόμπυ του Ritz Carlton Vienna Hotel, πριν από τη συνάντηση με τους αμερικανούς, ήταν η παραίτηση του κ. Αγγελή, η οποία ανακοινώθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες.
Ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής παραιτήθηκε, εξηγώντας σε μία πεντασέλιδη επιστολή του, η οποία “τσακιζε κόκκαλα”, τους λόγους, που τον ώθησαν στο απονεοημένο διάβημα, ενω δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που τον άκουσαν στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου, να φωνάζει “εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη”.

Το κλίμα στη σχέση Αγγελή – Τουλουπάκη ήταν πολύ ψυχρό, πριν από το ταξίδι της Βιέννης, σε τέτοιο βαθμό, που οι αρμόδιες οι υπηρεσίες, αναγκάστηκαν να τους κλείσουν δωματια σε διαφορετικά ξενοδοχεία στη Βιέννη.
Στο ταξίδι στην Αυστριακή πρωτεύουσα, που διήρκεσε από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, ο κ. Αγγελής ζήτησε να μείνει σε διαφορετικό ξενοδοχείο από την κ. Τουλουπάκη.
Ενώ παρά το γεγονός ότι, βρίσκονταν σε κοινή απόστολή στη Βιεννη, για ένα ολόκληρο τριήμερο συναντήθηκαν μόνο για μια ώρα, την Τρίτη το απόγευμα, λίγο πριν από τις 6.
Και αυτό έγινε, επειδή έπρεπε να πάνε στη συνάντηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, για την οποία ο αντιεισαγγελέας ΑΠ είχε διατυπώσει έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη ατζέντα.

Αγγελής και Τουλουπάκη σήκωσαν... λευκή σημαία, μόνο και μόνο για το ραντεβού με τους αμερικανούς αξιωματούχους, που ήταν προκαθορισμένο για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση τους με τους αμερικανούς, Αγγελής και Τουλουπάκη, παρουσία εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη, προσπάθησαν να συζητήσουν, για το τι θα πούν με τους ξένους.
Αυτήκοος μάρτυρας μίλησε στις "Δικογραφίες" για "καυγά" των εισαγγελέων:
Πρέπει να ειπώθηκαν τρομερα πράγματα εκεί, είπε  ο αυτήκοος.
Και συμπλήρωσε: “O αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιαννης Αγγελής ωρυόταν ότι, “εαν τα πείτε αυτά στους αμερικανούς, θα μας κυνηγήσουν”!
Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν οι πηγές μας, ακούστηκε πολλές φορές ο κ. Αγγελής, να ρωτάει την κ.Τουλουπάκη “ποιά είναι η ατζέντα της συζήτησης μας με τους αμερικανούς;”.

Η συνάντηση των ελλήνων εισαγγελέων έγινε στον τέταρτο όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz Carlton Vienna, στο... πόδι.
Μην φανταστείτε καμμιά σουίτα.
Ούτε καν στο καφε...
Σε έναν διάδρομο έγινε το ραντεβού, που κράτησε 50 λεπτά και στο διάστημα αυτό οι δυο πλευρές μοιράστηκαν τους αναπαυτικούς καναπέδες του ξενοδοχείου.


Η συνέχεια είναι γνωστή.
Μετά από την επιστροφή των εισαγγελέων, ακολούθησε η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα Νικου Μανιαδάκη στο αεροδρόμιο, και η μετατροπή του σε κατηγορούμενο και οι αποκαλύψεις του ότι, δεχόταν πιέσεις να μιλήσει για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα. 
Ανακοινώθηκε η παραίτηση Αγγελή και το σημαντικότερο: Yπογράφτηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.