Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Με απόντες Νίκο Παπά και Χρήστο Καλογρίτσα ξεκίνησε το Ειδικό Δικαστήριο


Διακόπηκε, με το που ξεκίνησε, για την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, οι οποίοι ήταν απόντες.

Η δίκη διακόπηκε, κατόπιν αιτήματος του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Καλογρίτσα Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ζήτησε μέσω του συνυπερασπιστή του, δικηγόρου, Αγγελου Καραχάλιου, να διακοπεί η διαδικασία για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να είναι και ο ίδιος παρών, κατά την εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

Οπως έγινε γνωστό ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται σε κοινοβουλευτική σύνοδο στην Ισπανία, για το διαδίκτυο.

Ο πρώην Υπουργός Νίκος Παπάς δεν θα προσέλθει στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θα εκπροσωπείται από τους συνηγόρους τους Γιάννη Μαντζουράνη, Θόδωρο Μαντά και Βαγγέλη Γεωργακόπουλο.

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που επίσης ήταν παρών, θα εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους του Ανδρέα Λοβέρδο και Αγγελο Καραχάλιο, οι οποίοι δήλωσαν ότι, ο εντολέας τους θα προσέλθει στο δικαστήριο στην επόμενη συνεδρίαση.

Με αυστηρότητα και επαγγελματισμό η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα, ανακοίνωσε ότι, απαγορεύεται η είσοδος σε τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ειδικό Δικαστήριο να συνεδριάζει ακόμη και τα Σάββατα!

Στη συνέχεια η Πρόεδρος εκφώνησε τους 16 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, εκ των οποίων απουσίαζαν προσωρινά 5, οι οποίοι όμως θα προσέλθουν όταν έρθει η σειρά τους.

Ο πρώην Υπουργός είναι κατηγορούμενος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος είναι κατηγορούμενος ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που αποκάλυψε και την υπόθεση.

Ο επιχειρηματίας έχει καταγγείλει ότι, με προτροπή του τότε υπουργού Επικρατείας, συμμετείχε στον τηλεοπτικό διαγωνισμό του 2016 και με την καθοδήγηση του υπεγράφη εικονική σύμβαση με το λιβανέζικο όμιλο CCC, ώστε να εξασφαλιστούν -αρχικά- τα 3 εκατομμύρια της εγγύησης των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Καλογρίτσας έχει υποστηρίξει στις καταθέσεις του, στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, αλλά και στη Βουλή ότι, «ο Νίκος Παππάς ήταν ενορχηστρωτής ενός σχεδίου για να αποκτήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δικό της κανάλι».

Επιπλέον είχε δηλώσει ότι, προέβη στις καταγγελίες, «παρά το γεγονός ότι κατέστη και ο ίδιος ένοχος, για να αποκαταστήσει το όνομά του και την υπόληψή του».

Ο Νίκος Παππάς αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται.
Η δίκη των Παπά - Καλογρίτσα θα διεξάγεται παράλληλα με την δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.


Μάλιστα τα δύο δικαστήρια έχουν ρυθμίσει το χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας, ώστε να μην συμπίπτουν οι δικάσιμοι. Κι αυτό επειδή, τακτική εισαγγελέας στην έδρα και των δύο υποθέσεων, έχει κληρωθεί η Αντεισαγγελέας ΑΠ Ολγα Σμυρλή.