Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Στο Ειδικό Δικαστήριο αύριο ο Νίκος Παπάς


Ξεκινάει αύριο η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Ο πρώην Υπουργός είναι κατηγορούμενος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος είναι κατηγορούμενος ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που αποκάλυψε και την υπόθεση.

Ο επιχειρηματίας έχει καταγγείλει ότι, με προτροπή του τότε υπουργού Επικρατείας, συμμετείχε στον τηλεοπτικό διαγωνισμό του 2016 και με την καθοδήγηση του υπεγράφη εικονική σύμβαση με το λιβανέζικο όμιλο CCC, ώστε να εξασφαλιστούν -αρχικά- τα 3 εκατομμύρια της εγγύησης των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Καλογρίτσας έχει υποστηρίξει στις καταθέσεις του, στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, αλλά και στη Βουλή ότι, «ο Νίκος Παππάς ήταν ενορχηστρωτής ενός σχεδίου για να αποκτήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δικό της κανάλι».

Επιπλέον είχε δηλώσει ότι, προέβη στις καταγγελίες, «παρά το γεγονός ότι κατέστη και ο ίδιος ένοχος, για να αποκαταστήσει το όνομά του και την υπόληψή του».

Ο Νίκος Παππάς αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται.
Η δίκη των Παπά - Καλογρίτσα θα διεξάγεται παράλληλα με την δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Μάλιστα τα δύο δικαστήρια έχουν ρυθμίσει το χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας, ώστε να μην συμπίπτουν οι δικάσιμοι. Κι αυτό επειδή, τακτική εισαγγελέας στην έδρα και των δύο υποθέσεων, έχει κληρωθεί η Αντεισαγγελέας ΑΠ Ολγα Σμυρλή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα και Τετάρτη θα συνεδριάσει το Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενους Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που διεξάγονται παράλληλα και ταυτόχρονα δύο δίκες στο Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενους πρώην υπουργούς.

Η ταυτόχρονη εκδίκαση των δύο υποθέσεων είχε προκαλέσει πρόβλημα, καθώς 5 από τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου στη δίκη Παπά - Καλογρίτσα είχαν κληρωθεί ταυτόχρονα και στη δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη.

Αποτέλεσμα ήταν να ζητήσουν την εξαίρεση τους από την δίκη του Νίκου Παππά οι πέντε δικαστές, που είχαν κληρωθεί και στη δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη και να κληρωθούν πέντε νέοι δικαστές.