Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Ρέντη: Απολογείται συμπληρωματικά ο 18χρονος, για τη δολοφονία του αστυνομικού. "Παγωμένη" η έρευνα, για τους υποκινητές!


Σε συμπληρωματική απολογία, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας καλείται τις επόμενες ημέρες από την ανακρίτρια Πειραιά ο 18χρονος, που έχει προφυλακιστεί για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος μετά το βαρύτατο τραυματισμό και τον ακρωτηριασμό του, υπέκυψε τελικά στα τραύματα του.

Ο θάνατος του 31χρονου αστυνομικού άλλαξε τα ποινικά δεδομένα της υπόθεσης οπαδικής βίας στου Ρέντη, καθώς η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, για την οποία είχε προφυλακιστεί ο 18χρονος, που ομολόγησε ότι, έριξε ναυτική φωτοβολίδα, μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία, για την οποία και καλείται να απολογηθεί συμπληρωματικά.

Παράλληλα, βαρύτερες κατηγορίες, για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού θα αντιμετωπίσουν πλέον και οι υποκινητές των επεισοδίων, όταν διαπιστωθεί ποιοί είναι, καθώς προς το παρόν αναζητούνται από τη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, στο κενό φέρονται να πέφτουν τα αιτήματα εμπλεκομένων στην υπόθεση των επεισοδίων στου Ρέντη, οι οποίοι ζήτησαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, για να καταθέσουν στην ανάκριση σημαντικά στοιχεία, που θα "έδεναν" κατηγορίες για τους αρχηγούς και τους υποκινητές των αιματηρών επεισοδίων έξω από το Στάδιο Καραισκάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Δικαιοσύνη και το Τμήμα Αθλητικής Βίας της Αστυνομίας, που ασχολούνται με τη διερεύνηση της υπόθεσης έκριναν ότι, οι πληροφορίες που φέρονται διατεθειμένοι να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οπαδικής βίας, δεν είναι τόσο αξιόλογες, ώστε να τους εξασφαλίσουν καθεστώς προστασίας μαρτύρων!

Κατά τις ίδιες πηγές, στην... κατάψυξη παραμένει η έρευνα, για τον εντοπισμό των υποκινητών της οπαδικής βίας και των επεισοδίων στου Ρέντη, όπου έχασε τη ζωή του ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης.

Ο ανασχηματισμός και η ανάληψη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από το Μιχάλη Χρυσοχοίδη, καθώς και οι αναμενόμενες κρίσεις εντός 10ημέρου στην ηγεσία αλλά και σε θέσεις - κλειδιά της Αστυνομίας, φέρονται να επηρεάζουν το χρονικό ορίζοντα της έρευνας, που προς το παρόν έχει παγώσει.
Μέχρι τώρα έχουν οι αξιωματικοί της Αθλητικής Βίας έχουν λάβει περισσότερες από 250 καταθέσεις από τους 414, που ήταν παρόντες στα επεισόδια και είχαν αρχικά συλληφθεί, ενώ στη συνέχεια είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
Η έρευνα θα συνεχιστεί, καθώς αναμένεται να καταθέσουν σχεδόν όλοι όσοι είχαν προσαχθεί, εκτός από ελάχιστους, που διαπιστώθηκε ότι, δεν είχαν σχέση, αλλά βρίσκονταν τυχαία στην περιοχή.

Στο μεταξύ, αναμένονται ακόμη ευρήματα από τα εργαστήρια του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις και να "δέσουν" τα στοιχεία της δικογραφίας.

Ο 18χρονος, που έχει προφυλακιστεί για τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό, είχε πει στην απολογία του ότι, δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη σε κανέναν. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του ήταν να ρίξει τη φωτοβολίδα προς τα επάνω. Ο 18χρονος φέρεται να υποστήριξε πως δεν ήξερε να τη χρησιμοποιεί, γι′ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν να φύγει προς τα κάτω και να χτυπήσει σε απόσταση περίπου δύο–τριών μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν και να τραυματίσει στη συνέχεια τον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν σε μια απόσταση περίπου 70 μέτρων.

Ο 18χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι η φωτοβολίδα που έριξε είχε πορτοκαλί χρώμα και εκ των πραγμάτων μπορεί να προκύψει αν ήταν αυτή που χτύπησε τον αστυνομικό ή όχι, καθώς έπεσαν και άλλες φωτοβολίδες από το συγκεκριμένο σημείο. Είχε δηλώσει συντετριμμένος και ζήτησε ζητά συγγνώμη από την οικογένειά του αστυνομικού.

Γιά την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Λυγγερίδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία και ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.