Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Εισαγγελέας στη δίκη Πισπιρίγκου: "Tώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη"!


" Έχουν μιλήσει πολλοί μέχρι σήμερα αλλά όχι η Δικαιοσύνη».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την αγόρευση της η Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κ. Σπυριδωνίδου, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η εισαγγελέας, η οποία ξεκίνησε να αναπτύσει την πρόταση της, πριν καταλήξει στην ετυμηγορία της, για το εάν η κατηγορούμενη δολοφόνησε ή όχι την 9χρονη κόρη της Τζωρτζίνα, ξεκίνησε να παριγράφει καρέ - καρέ τα πραγματικά περιστατικά της τραγικής υπόθεσης.

«Η διαδικασία διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο, έχουμε κάνει 89 συνεδριάσεις, έχουν εξεταστεί περίπου 60 μάρτυρες, πλήθος εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων, η απολογία της κατηγορούμενης διήρκεσε 9 ημέρες. Δεν υπήρξε πολύπλοκο νομικό ζήτημα να απασχολήσει της διαδικασία, αφού τα ζητήματα ήταν κυρίως ιατρικά", είπε η εισαγγελέας.

Η κ. Σπυριδωνίδου χαρακτήρισε τη δίκη "εμβληματική" και τόνισε:
"Πιστεύω ότι χαρακτηρίστηκε έτσι επειδή στη θέση του θύματος βρισκόταν η κόρη της κατηγορουμένης Τζωρτζινα Δασκαλάκη».

Στο εδώλιο με το βλέμμα στραμένο στην εισαγγελέα, η Ρούλα Πισπιρίγκου άκουγε σιωπηλή την αγόρευση της εισαγγελέα, που θα προτείνει την ενοχή ή μη, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης της Τζωρτζίνας.

«Κρίσιμο ζήτημα στην ποινική δίκη είναι η αποδεικτική διαδικασία, δηλαδή τα γεγονότα που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας όσα έχουν συμβεί. Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα στάδιο ώριμο που μπορεί να μιλήσει η δικαιοσύνη. Έχουν μιλήσει πολλοί μέχρι σήμερα αλλά όχι η Δικαιοσύνη» είπε η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια της αφόρευσης της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στη γέννηση, το γάμο και την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου, λέγοντας:
«Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε στην κατάθεση του «άψογη μητέρα» την κατηγορούμενη. Μας είπε ότι υπήρχαν προστριβές και περίοδοι διαστάσεις. Σε αυτό τον έγγαμο βίο πρώτα έφυγε από τη ζωή η Μαλένα το 2019, ακολουθεί η γέννηση της Ίριδας που έφυγε από το ζωή το 2021. Εκείνη την περίοδο ο κ. Δασκαλάκης είχε αποχωρήσει από το σπίτι. Όταν αποβίωσε η Ίριδα επέστρεψε ο κ. Δασκαλάκης αλλά από το μηνύματα διαφαίνεται ότι υπήρχε έντονη συζήτηση για χωρισμό. Μιλούσαν για διατροφή και διαχωρισμό περιουσιακών στοιχείων".

Και συνέχισε η κ. Σπυριδωνίδου:

"Στις 6 Απριλίου 2021 η κατηγορούμενη κλείνεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να απομονωθεί. Ο κ. Δασκαλάκης φοβούμενος μήπως κάνει κάποια επικίνδυνη ενέργεια στον εαυτό της επικοινωνεί με την οικογένεια της. Η αδελφή της αναζητώντας την, έχει στείλει μηνύματα «θα πάω στον εισαγγελέα να σας καταγγείλω». Η κατηγορούμενη επιμένει ότι θέλει να μείνει μόνη της λέγοντας «η πρώτη είμαι ή τελευταία; Αφήστε με ήσυχη». Η αδελφή απαντά «σύνελθε θα σε κλείσουν στην ψυχιατρική!» και η κατηγορούμενη επιμένει να μεγαλώσει το παιδί ο Δασκαλάκης. «Σήκωσε το και μετά αυτοκτόνα» γράφει η αδελφή της σε μια απέλπιδα προσπάθεια. Τελικά την βρίσκουν και πηγαίνουν στο σπίτι της μητέρας της».

Η εισαγγελέας στάθηκε ιδιαίτερα στο επεισόδιο που έπαθε το επόμενο πρωί η Τζωρτζίνα, όταν η κατηγορούμενη υποστήριζε ότι το παιδί έκανε κάτι σαν σπασμούς.

Είπε η εισαγγελέας:

«Το παιδί μεταφέρθηκε στις 8 παρά 10 το πρωί στο Καραμανδάνειο. Η γιατρός που το εξέτασε πρώτη, είπε πως η κατηγορούμενη της περιέγραψε το περιστατικό και πως το παιδί σύμφωνα με αυτά που της είπε, είχε συσπάσεις άκρων και περιστοματική κυάνωση. Η επόμενη γιατρός που το εξέτασε έδωσε ανάλογη περιγραφή για τα λεγόμενα της μητέρας, αλλά δεν πείστηκε γιατί το παιδί είχε συνείδηση, όπως είπε η μητέρα».

Kαι συνέχισε:

"Το κρίσιμο ζήτημα κατά την εισαγγελέα είναι η κλινική εξέταση του παιδιού. «Εκεί δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό. Το Καραμανδάνειο είναι αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο. Μας είπε η διευθύντρια του νοσοκομείου ότι είχαν προβληματιστεί επειδή η οικογένεια είχε χάσει αλλά δυο παιδιά. Μας είπε ότι ήταν «υπερπολύτιμο παιδί». Μας μετέφερε ότι το παιδί ήταν μια χαρά και δεν είχε κάτι ιδιαίτερο. Μας είπε πως όταν τα παιδιά έχουν σπασμούς, οι γονείς ορμούν στο νοσοκομείο, μπαίνουν ακόμα και με το αυτοκίνητο. Αυτό εδώ δεν το είδαν…».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε όσα κατατέθηκαν στη δίκη σχετικά από τους γιατρούς, που ξεκαθάρισαν ότι δεν επρόκειτο για πυρετικούς σπασμούς, με αποτέλεσμα να εξεταστούν το αν επρόκειτο για επιληπτική κρίση.

Τόνισε η εισαγγελέας:

«Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα και η μαγνητική εγκεφάλου ήταν όλα καθαρά. Μέσα σε 24ωρες έχει γίνει πλήρης εξέταση της μικρής και ήταν έτοιμη για εξιτήριο» είπε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε σχετικά με την παιδοκαρδιολογου που τελικά δεν εξέτασε το παιδί: «Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί υπήρξε ένταση γύρω από την ενημέρωση της παιδοκαρδιολογου, αφού είχε ελέγξει το παιδί προ 12ημερου και ήταν μια χαρά!».

Kαι συνέχισε:

"Aν και το παιδί ήταν έτοιμο για εξιτήριο σε εκείνο το χρονικό σημείο και δεν είχε εμφανίσει πρόβλημα στην καρδιά της, ευθύς αμέσως η κατηγορούμενη ανακοινώνει στους γιατρούς ότι το παιδί έχει κάνει εμετό. Οι γιατροί είπαν για σάλιο, όμως ακύρωσαν το εξιτήριο για να κάνουν κι άλλες εξετάσεις. Το παιδί είχε μια ωχρότητα και κοιλιακό άλγος, αλλά τα συμπτώματα υφέθηκαν σταδιακά».

Αυτή την ώρα η εισαγγελέας συνεχίζει την αγόρευση της.