Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ξεκινούν οι "απολογίες" 11 βουλευτών των "Σπαρτιατών" στον Αρειο Πάγο


Σε «απολογία» σύρεται από Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα των «Σπαρτιατών», στο πλαίσιο της έρευνας, που διενεργείται εναντίον τους, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία ελέγχει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απόπειρας εξαπάτησης ψηφοφόρων και παράλληλα, εάν υπάρχει σύνδεση τους – σε επίπεδο αρχηγού - με τον έγκλειστο πρώην Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη,

Από Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ξεκινάνε στον Αρειο Πάγο, ενώπιον της ανώτατης εισαγγελέα οι ανωμοτί εξηγήσεις 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών», που πλέον ουσιαστικά είναι 10, καθώς μετά τον βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνο Φλώρο, που ανεξαρτητοποιήθηκε προ μηνών, την περασμένη Πέμπτη ακολούθησε το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης και έτερος, ο βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς.

Είτε εντός, είτε εκτός κόμματος ωστόσο και οι 11 βουλευτές έχουν κληθεί να παράσχουν ανωμοτί εξηγήσεις στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, διαδικασία που θα είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, εάν δεν είχε ξεκινήσει η αποχή των δικηγόρων, που έχει παραταθεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

Οι σαφείς υπαινιγμοί, που είχε διατυπώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αρχηγός τους Βασίλης Στίγκας, για ανάμειξη του καταδικασμένου για τη δράση της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη, στη δράση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που διανθίστηκαν με τους χαρακτηρισμούς στη Βουλή, περί «Greek Mafia» και «Ντον Κορλεόνε», άνοιξαν το δρόμο στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, να διερευνήσει - ως όφειλε, βάσει της νέας νομοθεσίας - ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός των «Σπαρτιατών» : Ο Βασίλης Στίγκας ή ο Ηλίας Κασιδιάρης?

Η δικαστική έρευνα της Δικαιοσύνης, για το κόμμα των «Σπαρτιατών», αναμένεται να αποβεί ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική, όχι μόνο σε εσωτερικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαικό πεδίο.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να το έχει διαψεύσει, ωστόσο θεωρείται πιθανότατο σενάριο, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (την οποία τώρα κατέχει ο Σαρλ Μισέλ).

Κυρίως μετά την παραίτηση του 62χρονου κεντροαριστερού πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που ήταν από τους πιο επιτυχημένους ηγέτες του ευρωπαϊκού Nότου και παραιτήθηκε μετά την εμπλοκή συνεργατών του σε σκάνδαλο, καθώς η Δικαιοσύνη της χώρας του ερευνά και τον δικό του ρόλο στην υπόθεση αυτή, οργιάζουν οι φήμες ότι για τη θέση αυτή ενδιαφέρεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς θεωρείται ο ισχυρότερος κεντροδεξιός πρωθυπουργός στην Ε.Ε., επικεφαλής μονοκομματικής κυβέρνησης και εκλεγμένος για δεύτερη φορά.

Πολλοί θεωρούν ότι, η βιασύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, να περάσει άρον – άρον το νομοσχέδιο για τους γάμους ομοφύλων, εντάσσεται στις προθέσεις του, να κατοχυρώσει θέση στην Ευρώπη.

Εάν ισχύει αυτή η εκδοχή, η ποινικοποίηση της υπόθεσης κόμματος των «Σπαρτιατών», που ξεκίνησε με την έρευνα από τον Αρειο Πάγο, ενδέχεται να οδηγήσει σε καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, εάν καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το προφίλ του Ευρωπαίου ηγέτη, που ενδιαφέρεται να κτίσει ο Πρωθυπουργός, καθώς η τάση πανευρωπαικά είναι να χτυπηθούν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, τα ποσοστά των οποίων βαίνουν ολοένα αυξανόμενα.

Αυτό έγινε εμφανές πολύ νωρίτερα, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιώντας τις δηλώσεις Στίγκα, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, για κοινοβουλευτικές επιπτώσεις και για νομοθετική παρέμβαση, που θα απαγορεύσει με νόμο τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», λέγοντας:

«Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του και προσπερνώντας το θέμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, που ούτως ή άλλως δεν θα επηρεάζονταν, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε, τότε, με νόημα:

“Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων, που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε”!

Στο έγγραφο του Αρείου Πάγου, η Δικαιοσύνη αποτυπώνει αυτό, που διερευνά, το οποίο εκπηγάζει από τον ειδικό νόμο, που (παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57)), που ψηφίστηκε, παραμονές των βουλευτικών εκλογών 2023, για να αποκλειστεί το κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ» του Ηλία Κασιδιάρη.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο νόμος: “Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα”.

Στο ίδιο πλαίσιο το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας ΑΠ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, οι ελεγχόμενοι βουλευτές:

«… παρέστησαν από κοινού στους εκλογείς, προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι, είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες, με αρχηγό το Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και δράση πληροί τις προυποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως είναι ότι, αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από το Βασίλειο Στίγκα ότι, χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι, αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές. Είχαν μάλιστα, ήδη προ των εκλογών, εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους, θα ανέτρεπαν το Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά. Επιπλέον δε θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό 40.000 ευτω περίπου. Δηλαδή οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντας τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας, που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία…»

Εαν από την έρευνα του Αρείου Πάγου αποδειχτεί η σύνδεση του κόμματος των «Σπαρτιατών» – σε επίπεδο αρχηγού - με τον έγκλειστο πρώην Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, τότε το πιθανότερο είναι ότι, οι «Σπαρτιάτες» θα μείνουν εκτός των Ευρωεκλογών του 2024.

Παράλληλα εκκρεμεί, για το νεοπαγές κόμμα και η δίκη στο Εκλογοδικείο, καθώς εκκρεμούν τρεις προσφυγές εναντίον των «Σπαρτιατών».

Στην περίπτωση, που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι, υπάρχει σύνδεση με τον πρώην Χρυσαυγίτη βουλευτή, δεν αποκλείεται οι έδρες των Σπαρτιατών να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την κατανομή της ενισχυμένης αναλογικής με την οποία έγιναν οι τελευταίες εκλογές. Υπάρχουν, ωστόσο και νομικοί που υποστηρίζουν ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τη νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών, γιατί αυτή κρίθηκε στη διαδικασία της ανακήρυξης των υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο.

ΠΗΓΗ: EΣΤΙΑ