Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Ποινικό αδίκημα η στρατολόγηση ανηλίκων οπαδών και η σχολική βία!


Βαρύτατο αδίκημα θα θεωρείται η «στρατολόγηση» ανηλίκων» από οποιονδήποτε τους «δίνει ή υπόσχεται αμοιβή», για να διαπράξουν αδικήματα, για λογαριασμό του!

Αδίκημα, με την ίδια σοβαρότητα θα θεωρείται πλέον η διατάραξη με οποιονδήποτε τρόπο της λειτουργίας του σχολείου και η πρόκληση βιαιοπραγιών εντός σχολικού χώρου, η οποία μπορεί να τελείται με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του διδακτικού προσωπικού, υπαλλήλων ή και κατά των μαθητών, ή μπορεί να τελείται με κάθε είδους βιαιοπραγίες εντός σχολικού χώρου, είτε από μαθητές, είτε από εξωσχολικούς.

Αυτές είναι ορισμένες από τις νέες διατάξεις, που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, το οποίο θα φτάσει τροποποιημένο από βδομάδα στη Βουλή.


Οι νέες διατάξεις αποτελούν κάποιες από τις γενναίες τομές, που επιφέρει στο ποινικό σύστημα το νομοσχέδιο για τους νέους Ποινικούς Κώδικες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατίθεται με νέο πρόσωπο στη Βουλή, μετά τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες, που επέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με βάση τα σχόλια και την σκληρή κριτική, που δέχτηκε στη διάρκεια της διαβούλευσης.

Η νέα διάταξη για την ποινικοποίηση της στρατολόγησης ανηλίκων, για να διαπράττουν αδικήματα, αναμένεται ότι, θα έχει εφαρμογή, είτε στο πλαίσιο της οπαδικής βίας και των οπαδικών στρατών, όπως συνέβη στα επεισόδια του Ρέντη, όπου έχασε τη ζωή του ο αστυνομικούς Γιώργος Λυγγερίδης, είτε σε άλλο τομέα της παραβατικότητας, με συμμορίες ανηλίκων, που διαπράττουν κλοπές, ληστείες, ναρκωτικά κλπ, για λογαριασμό άλλου!

Με τους νέους Ποινικούς Κώδικες είναι η πρώτη φορά, που ποινικοποιείται η «στρατολόγηση» ανηλίκων, για τη διάπραξη αδικημάτων ή πλημμελημάτων, για λογαριασμό τρίτου, που τους υπόσχεται ή δίνει αμοιβή.

Η νέα ρύθμιση τροποποιεί το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, καθώς εισάγει μία από τις σημαντικότερες προσθήκες, που αφορά το αδίκημα της «Πρόκλησης και Προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος».

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, στο άρθρο 34 του νέου Ποινικού Κώδικα, για πρώτη φορά γίνονται «ορατοί» για το νόμο, όσοι ενδεχομένως κρύβονται πίσω από συμμορίες ανηλίκων, ή όσοι χρησιμοποιούν ανηλίκους, για να διαπράττουν πλημμελλήματα ή κακουργήματα.

Αναφέρει το άρθρο 34, το οποίο αναδιαμορφώνει το άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά «Πρόκληση και προαφορά, για την τέλεση εγκλήματος»:

Προστίθεται παράγραφος 4, που προβλέπει διακεκριμένη μορφή, όταν ο αποδέκτης είναι ανήλικος και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής :

1. Oποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον, για να τελέσει ορισμένο κακούργημα, καθώς και όποιος αποδέχεται αυτήν την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεση του, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή και χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

2. Οποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον, για να τελέσει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος αποδέχεται αυτήν την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεση του, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

3. Οι πραξεις των προηγούμενων παραγράφων μπορεί να μείνουν ατιμώρητες, αν ο υπαίτιος ανακάλεσε με δική του θέληση την προσφορά ή την αποδοχή της, πριν από την έναρξη τέλεσης εγκλήματος.

Και τέλος η διάταξη για τη «στρατολόγηση» ανηλίκων, που αναφέρει:

4. Oταν οι πράξεις των παρ. 1 και 2. έχουν ως αποδέκτη ανήλικο, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός στην περίπτωση κακουργήματος έτους και χρηματική ποινή στην περίπτωση πλημμελήματος, ανεξαρτήτως της παροχής ή της αμοιβής.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να έχει εφαρμογή, σε υποθέσεις οπαδική βίας, αλλά και κάθε άλλης μορφής βίας, με δράστες ανηλίκους.

Η ρύθμιση για την ποινικοποίηση των βιαιοπραγιών εντός του σχολικού χώρου, προστέθηκε στο νέο Ποινικό Κώδικα, κατ΄αναλογίαν αντίστοιχης ρύθμισης, που εισήχθη με το ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορά την τροποποίηση του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα για τη διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Κατ΄αναλογίαν του άρθρου 25 ΠΚ, για τα νοσοκομεία, προβλέπεται:

“ Όποιος εισέρχεται σε σχολικό χώρο και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του προσωπικού, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.».

Τις τροποποιήσεις στους νέους Ποινικούς Κώδικες, είχε παραδεχτεί δημόσια ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος είχε προαναγγείλει αλλαγές, «χωρίς ωστόσο, όπως είχε ξεκαθαρίσει να αλλάξει ο κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου».

Για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τους νέους Ποινικούς Κώδικες ο Υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη χιλιάδες σχόλια στη διαβούλευση, κείμενα με διαφωνίες, επιφυλάξεις και προβληματισμούς από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και από άλλους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, καθώς επίσης από νομικούς και ακαδημαικούς.

Ακόμη δεν έχει γίνει ορατό το νέο πρόσωπο του νομοσχεδίου, για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, ωστόσο – κατά πληροφορίες – ο κ. Φλωρίδης δεν κάνει πίσω στις διατάξεις, για την αυστηροποίηση των ποινών σε αδικήματα «καθημερινότητας» ή μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, παρά τη σφοδρότητα των αντιδράσεων, που επικεντρώνονται στην πρόβλεψη για πραγματική έκτιση των ποινών, για τη μικροεγκληματικότητα.

Μικροαλλαγές αναμένεται να επέλθουν σε μία ακόμη από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που είχε επικριθεί σφόδρα και αφορά τις δίκες χωρίς μάρτυρες, δηλαδή τις δίκες, όπου όταν μάρτυρες είναι αστυνομικοί, θα επιτρέπεται – αντι της φυσικής τους παρουσίας - να διαβάζεται η κατάθεση τους στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των τροποποποίησεω στο νομοσχέδιο, εκτός από τον εισαγγελέα, που μπορεί να κρίνει υποχρεωτική των μαρτυρία του αστυνομικού, θα μπορεί να το ζητάει και ο κατηγορούμενος ή ο μηνυτής.

Επιπλέον οι καταθέσεις των αστυνομικών θα επιτρέπεται να γίνονται στο δικαστήριο, με τηλεδιάσκεψη.

ΠΗΓΗ: EΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ