Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Με... Μανιάτικες Δίπλες η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Εισαγγελέα Πάρη Αδάμη!


Η γνωστή σε όλους φράση "Και στα 100", πάει... γάντι στον ε.τ. Εισαγγελέα Εφετών Πάρη Αδάμη.

Δεν αφορά τα γεννέθλια του, αλλά τη... γέννηση ενός ακόμη βιβλίου του, που συνέπεσε να είναι το εκατοστό της σειράς "ΠΟΙΝΙΚΑ" των εκδόσεων ΣΑΚΚΟΥΛΑ και παρουσιάστηκε χτες το βράδυ σε μιά ζεστή εκδήλωση στην αίθουσα τελετών, στη Δημαρχείο Παπάγου - Χολαργού.

"ΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ", είναι το τίτλος του νέου βιβλίου του Εισαγγελέα Πάρη Αδάμη, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη εγχώρια, αλλά και στη διεθνή Ποινική Δικαιοσύνη, καθώς επί χρόνια εκπροσώπησε τη χώρας μας ως Εθνικό στον Ευρωπαικό Οργανισμό Ποινικής Δικαστικής Συνεργασίας (EUROJUST) ενώ είναι ο μοναδικός Ελληνας Γερουσιαστής στη Διεθνή Ενωση Εισαγγελέων.

Για το βιβλίο, αλλά κυρίως για τον εξαιρετικό εισαγγελέα - συγγραφέα, μίλησαν η ε.τ. Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής, ο οποίος μάλιστα το προλογίζει στην έκδοση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

"... O μελετητής έχει στα διάθεση του ένα συνοπτικό και εύχρηστο εργαλείο στις αναζητήσεις του σχετικά με την κατανόηση και την πρακτική εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων. Το παρόν βιβλίο συνθέτει κατά κάποιο τρόπο το Εσωτερικό Ποινικό Δίκαιο, ουσιαστικό και δικονομικό, με το Ευρωπαικό Ποινικό Δίκαιο. Η παρουσίαση διεθνών επίκαιρων ζητημάτων, όπως η εμπλοκή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) και της Εurojust στη διερεύνηση εγκλημάτων στον πόλεμο στην Ουκρανία και η νομιμότητα βομβαρδισμού με κίνδυνο αμάχων, τόσο εκεί όσο και τη Μέση Ανατολή, προσδίδει ένα επιπλέον καίριο ενδιαφέρον".

Το μακρύ κατάλογο με επιτεύγματα του Εισαγγελέα Πάρη Αδάμη στην πολύ επιτυχημένη πορεία του στη Δικαιοσύνη, ανέφερε ένα προς ένα η ε.τ. Εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου, καθώς όπως είπε:

"Θα μιλήσω για τo δημιουργό του βιβλίου, που λόγω της σεμνότητας του, δεν μιλάει γιά τον εαυτό του".

Ενώ αναφερόμενη στην ευρωπαική και διεθνή θητεία του εισαγγελέα Πάρη Αδάμη, η κ. Δημητρίου τόνισε με νόημα ότι "η διπλωματία μιάς χώρας, δεν βασίζεται μόνο στις Πρεσβείες...".

Στην ομιλία του ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής αναφέρθηκε μετ΄επιτάσεως στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του βιβλίου του Πάρη Αδάμη.

Στη συνέχεια ως Πανεπιστημιακός ο κ. Κοτσαλής αναφέρθηκε και στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για τα οποία εμφανίστηκε επιφυλακτικός  με το νόμο, που πέρασε η Κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι, υπάρχουν συνταγματικές επιφυλάξεις (άρθρο 16 Σ) και πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, γιά να μην έχουμε τελικά ιδιωτικές σχολές, χαμηλού επιπέδου.

Αντίθετος δήλωσε ο κ. Κοτσαλής και με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιά τους νέους Ποινικούς Κώδικες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, "η αντεγκληματική πολιτική πρέπει να έχει ως βάση την ποιότητα και όχι τη στεγνή αυστηροποίηση".

Ενώ συμπλήρωσε ότι, "η επιτάχυνση δεν θα επιτευχθεί, εάν δεν εξαλειφθούν οι παθογένειες της Δικαιοσύνης".

Γιά το βιβλίο του μίλησε και ο ίδιος ο Εισαγγελέας, αναφέροντας παραδείγματα, για το πόσο χρήσιμο και σημαντικό μπορεί να γίνει για τον κάθε πολίτη ένα τέτοιο βιβλίο.

Απών από την εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε προσκληθεί, εν αντιθέσει με δεκάδες εκπροσώπους της Δικαιοσύνης εν ενεργεία και επίτιμους, οι οποίοι τίμησαν το συνάδελφο τους, όπως ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο ε.τ Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Μιχάλης Μαργαρίτης, ο ε.τ Αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Η βραδιά είχε έντονο άρωμα... Μάνης, καθώς ο Εισαγγελέας Πάρης Αδάμης είχε διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου Γυθείου (Ανατολικής Μάνης), ενώ παραμένει εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου .

Η παρουσία της Μάνης στην εκδήλωση έγινε εντονότερη, όταν ανέβηκε στο βήμα και απεύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Γυθείου Χρυσόστομος ( Παπαθανασίου), που ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικά για τη βραδιά, ενώ δεν έλειψαν και οι γνωστές μανιάτικες λιχουδιές, όπως οι ονομαστές Δίπλες, καθώς η σύζυγος του Εισαγγελέα Πάρη Αδάμη είναι βέρα Μανιάτισα...