Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Επιτακτικός ο «γάμος» Sportradar – Κυκλώματος


Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

ΠΗΓΗ: SDNA

Τα πορίσματα της Εταιρίας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης δεν είναι εύκολο να διαβαστούν. Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και ειδικοί αναλυτές.

Η πρώτη μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίστηκε στα τέλη του 2013, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Οι δικαστές προσπαθούσαν να κατανοήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες, βασιζόμενοι στις εκθέσεις της Sportradar.

Μια έμπειρη εισαγγελέας, η Βιργινία Σακελλαροπούλου, τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Χρησιμοποιώντας τα βίντεο των αγώνων, μελέτησε τα τεχνικά στοιχεία των εκθέσεων και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Σε αυτήν οφείλεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαμε τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για στημένα παιχνίδια.

Από τότε οι φάκελοι με τα χειραγωγημένα ματς στοιβάζονται στα γραφεία της ΕΠΟ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Εισαγγελία. Ολοι ψάχνουν τα εργαλεία για να «δέσουν» κατηγορίες σε φυσικά πρόσωπα και ομάδες. Κυριαρχεί η εντύπωση ότι απαιτούνται και άλλα δεδομένα, όπως μαρτυρίες και στοιχεία από παρακολουθήσεις τηλεφώνων ή ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών.

Η μεγάλη ευκαιρία για τη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων βρίσκεται μπροστά μας από τον Απρίλιο του 2023. Τότε που ο αθλητικός και ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κλήθηκε στη Χάγη για να λάβει γνώση ενός διεθνούς κυκλώματος στοιχηματισμού.

Η ελληνική εκδοχή αυτού του κυκλώματος οδήγησε σε κατ’ οίκον έρευνες 47 υπόπτων. Δυστυχώς οι ρυθμοί στη χώρα θυμίζουν τη χελώνα. Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε χρόνο και οι διαδικασίες ταυτοποίησης δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τα στοιχεία της υπόθεσης του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού θα αποτελούσαν τα καλύτερα εργαλεία για την αποκάλυψη των ενόχων. Θα δημιουργούνταν συνθήκες «γάμου» με τις εκθέσεις τις Sportradar. Και η δικογραφία θα πήγαινε ολοκληρωμένη στο ακροατήριο.

Είναι η πρώτη φορά που οι φάκελοι των χειραγωγημένων αγώνων αξίζει να ταυτοποιηθούν πλήρως με τα στοιχεία της έρευνας Σπυρόπουλου. Μόνον έτσι θα μπορέσει να κινηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και να καταλογίσει τα πειθαρχικά αδικήματα. Διότι αν βιαστεί να λειτουργήσει μόνο με τις εκθέσεις της Sportradar, μπορεί να αποδειχτεί ότι έκανε μια τρύπα στο νερό.

Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη διερεύνηση του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού. Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα ληφθεί δικαίως ως απόπειρα συγκάλυψης.