Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

"Αντί να διαμαρτύρονται οι μικροί, κραυγάζουν οι μεγάλοι" (ΒΙΝΤΕΟ)


"Αντί να διαμαρτύρονται οι μικροί, κραυγάζουν οι μεγάλοι"

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Γιώργος Κούτσης και σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των γηπέδων. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Έλληνας τεχνικός ανέλυσε το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και μίλησε για τον ΠΑΟΚ και τις ρεβάνς του Κυπέλλου Άρης-ΑΕΚ και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Κούτσης:

Για το κλείσιμο των γηπέδων: «Αυτή η απόφαση ήταν πρόχειρη. Προφανώς θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τα πράγματα γιατί είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί από κοντά την αγαπημένη του ομάδα και μάλιστα όταν γίνονται τέτοια παιχνίδια με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, με ποιότητα στο παιχνίδι, με πολλά γκολ. Και για εμάς που είμαστε στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, όλα αυτά τα γεγονότα τα βλέπουμε με πολύ μεγάλη θλίψη. Εκτιμώ ότι με αυτό το μέτρο, δεν πιστεύω ότι δε θα ξαναϋπάρξει κάποιο περιστατικό βίας. Δεν θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο με το οποίο τιμωρώντας ομάδες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες αν θέλετε, να στερείς κι από τον κόσμο να παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα. Η μία πλευρά του νομίσματος είναι αυτή. Η άλλη είναι ότι πραγματικά πρέπει να βρεθεί μια λύση και να αποφεύγουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες δηλώσεις που αυτό δεν είναι το ποδόσφαιρο. Οι μεγάλες ομάδες διαμαρτύρονται συνεχώς, για την αδικία που πιστεύουν ότι έχουν. Αντί να διαμαρτύρονται οι μικρές ομάδες, διαμαρτύρονται οι μεγάλες. Όλοι θέλουν ένα καθαρό ποδόσφαιρο αλλά εγώ δεν παρατηρώ κάτι τέτοιο. Εγώ τελικά βλέπω ότι οι μεγάλες ομάδες είναι αυτές που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Για το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός: «Ήταν πραγματικά ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κράτησε όλους όσους το παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ΑΕΚ είχε σχηματισμό 4-2-3-1, ο Παναθηναϊκός 4-3-3, κατά κάποιον τρόπο ήταν παίκτη με παίκτη. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το μοντέλο παιχνιδιού της ΑΕΚ, αν θυμόμαστε την περσινή της εικόνα ήταν πραγματικά ελκυστική, είχε ένα υπέρμετρο πάθος και ενθουσιασμό, και φέτος βλέπουμε να μην το έχει αυτό το πράγμα. Εν αντιθέσει, μάλιστα, να δίνει και χώρο στον Παναθηναϊκό εκμεταλλευόμενη την πλάτη του και αυτό το είδαμε σε 2-3 περιπτώσεις με τον Λιβάι Γκαρσία».

Για τη διαφορετική εικόνα της ΑΕΚ στη δεύτερη σεζόν του Ματίας Αλμέιδα: «Καμιά φορά οι προπονητές επιλέγουν να αλλάξουν το μοντέλο παιχνιδιού τους γιατί προφανώς έχουν γίνει προβλέψιμοι. Κι ο αντίπαλος κάνει το ανάλογο σκάουτινγκ, κάτι περιμένει, κάτι σχεδιάζει, προφανώς έχει αξιολογήσει πώς θα ανταποκριθεί σε μια συγκεκριμένη αναμέτρηση. Έτσι είδαμε ότι θέλει να αλλάξει λίγο το μοντέλο παιχνιδιού, βρήκε ένα miss-match στο κεντρικό δίδυμο του Παναθηναϊκού και το εκμεταλλεύτηκε με τον Λιβάι Γκαρσία. Δηλαδή είχε τον χώρο, είναι ταχύτατος και ικανός ποδοσφαιριστής και φαίνεται ότι προσπαθεί να βάλει μέσα στην αγωνιστική του φιλοσοφία και αυτό το μοντέλο παιχνιδιού. Θα ξέρω αν και πόσο θα του βγει αλλά είναι το πώς θα ανταποκριθούν οι άλλες ομάδες. Εάν βρουν απαντήσεις σε αυτό το μοντέλο παιχνιδιού, θεωρώ ότι θα το ξαναλλάξει. Πάντως το ότι έγινε προβλέψιμος και για τις άλλες ομάδες και προσπάθησε να το αλλάξει για να εφαρμόσει κάτι άλλο, αυτό πρέπει να του πιστωθεί. Σε κάθε περίπτωση όταν έχεις ένα ποιοτικό ρόστερ, έχεις και την πολυτέλεια να αλλάξεις και μοντέλο παιχνιδιού, να αλλάξεις σχηματισμούς, έχεις τόσες ποιοτικές επιλογές οι οποίες μπορεί αφ’ ενός να σου δώσουν ένα παιχνίδι, αφ’ ετέρου να παίζεις και ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο και έτσι ώστε να προσφέρεις στην ομάδα σου και στον κόσμο να βλέπει κάτι το διαφορετικό. Αυτό το πιστώνεται πραγματικά ο Αλμέιδα και νομίζω ότι αυτό το ενδιαφέρον που θα δώσει στο Πρωτάθλημα θα δούμε κι άλλες αλλαγές κι από τις άλλες ομάδες».

Για τον Παναθηναϊκό και την έλευση του Φατίχ Τερίμ: «Και στον Παναθηναϊκό, ο κ. Τερίμ επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα βάζοντας αμυντικό μέσο τον Κώτσιρα. Αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο, ο Παναθηναϊκός πάει σε ένα πιο safe παιχνίδι σε διάσπαση άμυνας. Δεν έχει ούτε ο Παναθηναϊκός την εικόνα που είχε πέρσι, κατά διαστήματα βλέπουμε κάποια ωραία πράγματα αλλά δεν έχει τη διάρκεια, κατά την άποψή μου. Αυτό του έχει κοστίσει σε βαθμούς».

Για την άποψη ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έπιασε «ταβάνι» και γι αυτό απομακρύνθηκε από τον Παναθηναϊκό: «Δεν μπορεί να ξέρει κάποιος αν έπιασε ταβάνι ένας προπονητής, δεν την καταλαβαίνω αυτήν την έννοια. Ο Παναθηναϊκός ήταν και είναι μέσα στους στόχους του, υπάρχουν και άτυχα αποτελέσματα, δεν μπορείς να κερδίζεις όλα τα ματς. Αλλά αν δούμε τη συνολική εικόνα του Παναθηναϊκού στο διάστημα που εργάστηκε ο κ. Γιοβάνοβιτς μόνο καλά λόγια έχω να πω και νομίζω δεν είμαι ο μοναδικός. Ο κ. Γιοβάνοβιτς παρουσίαζε ένα σύνολο πραγματικά ανταγωνιστικό, έχτισε την ομάδα, διεκδίκησε το Πρωτάθλημα, τελευταία στιγμή το έχασε πέρσι, φέτος ήταν πάλι στους στόχους. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την αλλαγή, παρ’ όλα αυτά έτσι έκριναν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, διαφωνώ με το «έπιασε ταβάνι», είναι λανθασμένος όρος, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο».

Αν ο Φατίχ Τερίμ πετύχει τόσο σύντομα τη μετάβαση για να κάνει πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό: «Αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, αυτό θα πάει σταδιακά. Τώρα ο χρόνος θα είναι δύο μήνες, τρεις μήνες; Αυτό θα φανεί αν αλλάξει το μοντέλο του παιχνιδιού του, οι αλλαγές που θα κάνει, οι παίκτες που θα πάρει, δεν ξέρω τι μεταγραφικός σχεδιασμός υπάρχει στον Παναθηναϊκό έτσι ώστε να πάρει ποδοσφαιριστές που τα χαρακτηριστικά τους να ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του προπονητή. Εκεί θα δείξει αν πραγματικά άξιζε και πιστεύουν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ότι θα κάνει αυτήν την προπονητική διαφορά σε σχέση με τον κ. Γιοβάνοβιτς. Προσωπικά, εγώ δεν το πιστεύω, δε θα αλλάξει τόσο πολύ, νομίζω ότι η εικόνα του θα είναι πάνω κάτω αυτή που βλέπουμε».

Για τις ρεβάνς του Κυπέλλου Άρης-ΑΕΚ και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και τις φωνές για την επιλογή των διαιτητών: «Όσον αφορά τις επιλογές των διαιτητών, πώς γίνεται, με ποια κριτήρια, ποια είναι η αξιολόγηση, δεν ξέρω να σας απαντήσω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ειδικά για τον Άρη, είναι ένας τίτλος που θέλει να τον πάρει, θα τον διεκδικήσει. Άλλωστε εκτιμώ ότι στην παρούσα φάση, έχει μόνο έναν στόχο. Εκτιμώ ότι αυτό το παιχνίδι θα είναι ένας μεγάλος τελικός, βγάζοντας μια πολύ καλή και ισχυρή ομάδα από τη διεκδίκηση αυτού του τίτλου. Και στο «Καραϊσκάκη» θα είναι ένας μικρός τελικός αλλά το ενδιαφέρον νομίζω ότι είναι στο Άρης-ΑΕΚ. Γιατί είναι μία ομάδα που δεν έχει πάρει τίτλο τα τελευταία χρόνια, είναι μια ομάδα-«έκπληξη» το να πάει στον τελικό και να στεφθεί κυπελλούχος, δηλαδή θα είναι κάτι όχι συνηθισμένο. Το παιχνίδι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός εκτιμώ ότι θα είναι παρόμοιο και σε σχηματισμούς, και σε ένταση, και σε ρυθμό με αυτό που είδαμε στη Λεωφόρο».

Για τον ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή παίζει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο. Είναι μία ομάδα που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη κατάσταση έναντι των διεκδικητών της. Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει και σε ποια περίοδο θα κάνει μια «κοιλιά» και πόσο έτοιμη θα είναι στα πλέι οφ που εκεί πραγματικά θα δούμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Έτσι όπως εξελίσσεται το Πρωτάθλημα, η εικόνα του ΠΑΟΚ είναι ελκυστική, είναι πάρα πολύ καλός, παράγει πάρα πολλές φάσεις, δημιουργεί ευκαιρίες, έχει την ευκολία να διασπάσει την κάθε άμυνα, έρχεται πάρα πολύ εύκολα στο γκολ, και προφανώς ο σχεδιασμός που έχουν κάνει σε ομάδα και σε παίκτες-κλειδιά νομίζω ότι είναι 100% εύστοχος».