Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Δίκη Σομαλών πειρατών στο Εφετείο Πειραιά!

 



Οι πειρατείες από Σομαλούς και αντάρτες Χούθι έχουν προσλάβει διεθνείς διαστάσεις, με αποκορύφωμα το ρεσάλτο, που έγινε την περασμένη Πέμπτη το πρωί, στον Κόλπο του Ομάν, σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, στο οποίο επέβαινε ένας Έλληνας ναυτικός!

Ο «ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ» αποκαλύπτει ότι, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, μία από τις υποθέσεις πειρατείας στον κόλπο του Ομάν, εκκρεμεί στα ελληνικά δικαστήρια, με κατηγορούμενους πέντε Σομαλούς πειρατές, που κράτησαν ομήρους τους 26 ναυτικούς επί 10 μήνες, όσο δηλαδή διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις για τα λίτρα, τα οποία τελικά δόθηκαν και ανέρχονταν στο ποσόν των 14.500.000 δολαρίων ως αντάλλαγμα, για την απελευθέρωση των απαχθέντων!.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, καθώς η εταιρία στην οποία ανήκε το τάνκερ, το οποίο μετέφερε 135.000 τόνους πετρελαίου μαζούτ, ήταν ελληνικών συμφερόντων.

Η περιπέτεια του «Captain Phillips», που έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς, το 2013, όταν τέσσερις Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν το MV Maersk Alabama και απήγαγαν τον καπετάνιο Ρίτσαρντ Φίλιπς, τον Απρίλιο του 2009, αναβιώνει στις σελίδες της δικογραφίας, που εκκρεμεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση έχει απίστευτη εξέλιξη και μία σπάνια δικονομική μοναδικότητα, που έγκειται στο ότι, - κατά πληροφορίες – τη μήνυση κατά των Σομαλών πειρατών, δεν την υπέβαλλε η πλοιοκτήτρια εταιρία, η οποία δεν κινήθηκε νομικά εναντίον των πειρατών, αλλά τα 18 από 26 μέλη του πληρώματος, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ινδοί και Φιλιππινέζοι και Ρουμάνοι.

Κι αυτό, επειδή οι πειρατές, εκτός από τα λύτρα που εισέπραξαν από την εταιρία, άρπαξαν και όλα τα χρήματα που είχαν οι ναυτικοί στις τσέπες και στις αποσκευές τους, τα κινητά τηλέφωνα και τα ακουστικά τους, τις βέρες και τα δαχτυλίδια τους, καθώς και ό,τι κοσμήματα είχαν πάνω τους, από αληθινά χρυσαφικά μέχρι μέχρι φτηνά περιδέραια, τα ρολόγια τους, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, κάμερες και φωτογραφικές μηχανές τα ρούχα και τα παπούτσια τους, ενώ τους πήραν ακόμη και τα… είδη υγιεινής!




Η δίκη προσδιορίστηκε να γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα Θόδωρου Σακελλαρόπουλου, που έγινε δεκτή από το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Με πρόταση του ίδιου εισαγγελέα, η εκδίκαση της υπόθεσης έχει «παγώσει», για να μην παραγραφούν τα αδικήματα, καθώς οι πέντε κατηγορούμενοι, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά, παραμένουν ασύλληπτοι.

Τα αδικήματα, για τα οποία παραπέμπονται σε δίκη οι πέντε πειρατές είναι: Πειρατία, εκβίαση και αρπαγή από κοινού και κατά συρροή, οπλοφορία, οπλοχρησία.

To ελληνικών συμφερόντων τάνκερ, που ανήκει σε γνωστό Ελληνα εφοπλιστή, δέχτηκε πειρατεία στις 10 Μαίου 2012, στη 1 το μεσημέρι, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 450 ναυτικών μιλίων με αφετηρία λιμάνι της Τουρκίας και προορισμό λιμάνι της Ινδονησίας.

Οι πέντε πειρατές προσέγγισαν με πειρατική λέσβο το δεξαμενόπλοιο, αφού προηγουμένως έρριξαν πολλές βολές με καλάσνικοφ, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανένας από το πλήρωμα.

Στη συνέχεια οδήγησαν το δεξαμενόπλοιο πλησίον άλλου πειρατικού σκάφους, όπου άλλοι 60 πειρατές επιβιβάστηκαν στο τάνκερ, οι οποίοι απειλώντας τη ζωή του πλοιάρχου και του πληρώματος, οδήγησαν το πλοίο στις ακτές της Σομαλίας, μέχρι τις 10/3/2013, που διήρκεσε η ομηρία.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και με την απειλή των πειρατών ότι, θα εκτελέσουν το πλήρωμα – ανάρτησαν μάλιστα και τη σκηνή της εκτέλεσης στο Ιντερνετ, τους καταβλήθηκε από την εταιρία το ποσόν των 14.500.000 δολαρίων, εκ των οποίων 1.500.000 ρίχτηκε αεροπορικώς στο πλοίο και το υπόλοιπο παραδόθηκε στους πειρατές εν πλω.

Τα μέλη του πληρώματος, μόλις έπιασαν λιμάνι, υπέβαλαν ομαδικά μήνυση κατά των πειρατών.

ΠΗΓΗ: κυριακάτικη δημοκρατία