Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Σε... "έδαφος" παραγραφής, 20 χρόνια μετά, δικάζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου, για τις φρεγάτες!


Στα βήματα της Siemens, που, για περισσότερους από τους κατηγορούμενους έκλεισε με παραγραφή λόγω 20ετίας, βαδίζει η Δικαιοσύνη και στην υπόθεση, που αφορά το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003, στην οποία βασικός κατηγορούμενους είναι ο πρώην Υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα.

Είκοσι χρόνια μετά από το 2003, που ξεκίνησε η υπόθεση της προμήθειας των φρεγατών που Πολεμικού Ναυτικού, οι κατηγορίες οδηγήθηκαν σε παραγραφή για σχεδόν όλους τους κατηγορούμενους, καθώς οι 10 από τους 16 πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη των επιτροπών, που υπέγραφαν τις συμβάσεις και ήταν κατηγορήθηκαν για απιστία, απαλλάχτηκαν λόγω παρέλευσης 20ετίας.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι, πλέον για τους 10 εκ των 16 κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Υπουργείου Αμυνας και πρώην στρατιωτικών, οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί και τους απάλλαξε!

Tην ίδια κατάληξη αναμένεται να έχει η υπόθεση και για τους άλλους 6 κατηγορούμενους πρώην στρατιωτικούς και μέλη επιτροπών Αμυνας, καθώς και γι΄αυτούς έχει παραγραφεί η κατηγορία της απιστίας, γεγονός που αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Οι μοναδικοί που παραμένουν κατηγορούμενοι, γιά ξέπλυμα μαύρου χρήματος - αδίκημα που δεν παραγράφεται - είναι ο πρώην Υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι μάλιστα προφυλακίστηκαν το 2018, ενώ σχεδόν έξι χρόνια μετά, δεν έχουν δικαστεί ακόμη.

Συγκατηγορούμενος τους και ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με την κατηγορία ότι, παρείχε «κάλυψη» στον κ. Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

Όμως και η σημερινή δίκη προβλέπεται… "νεκρή", καθώς δεν υπάρχουν μάρτυρες, πλην ενός!

Μάλιστα, πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι, μέχρι τώρα δεν είχε κλητευθεί από την Εισαγγελία το Δημόσιο, για να παρασταθεί ως Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει.

Δικηγόρος του Δημοσίου εμφανίστηκε στο δικαστήριο και τόσα χρόνια μετά δήλωσε την πρόθεση του Δημοσίου, να παρασταθεί στο δικαστήριο.