Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Καταιγιστικές εξελίξεις, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 11 βουλευτών των "Σπαρτιατών"


ΠΗΓΗ: EΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη εναντίον των 11 βουλευτών των "Σπαρτιατών" και εναντίον του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της "Χρυσής Αυγής" Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίον θεωρεί υποκρυπτόμενο αρχηγό τους, αναμένεται να πυροδοτήσει καταιγιστικές πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις.

Σημαντικότερη όλων είναι η πιθανότητα, που ενδέχεται να γίνει βεβαιότητα ότι, οι 11 βουλευτές των "Σπαρτιατών" θα χάσουν τις έδρες τους, εν αντιθέσει με τον Πρόεδρο τους Βασίλη Στίγγα, που δεν διατρέχει αυτόν τον κίνδυνο, καθώς η κ. Αδειλίνη δεν τον συμπεριέλαβε στους κατηγορούμενους.

Αλλωστε ο κ. Στίγγας ήταν αυτός, που προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς είχε καταγγείλει δημόσια τους βουλευτές του ως καθοδηγούμενους από κέντρα που λειτουργούν με όρους «Greek mafia» και από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη.

Η άσκηση ποινικής δίωξης από την ανώτατη εισαγγελέα, για το αδίκημα της εξαπάτησης ψηφοφόρων, εκτός από το γεγονός ότι, προκάλεσε ήδη δύο ακόμη αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών», καθώς μετά τους Κωνσταντίνο Φλώρο και Χάρη Κατσιβαρδά, ανεξαρτητοποιήθηκαν και οι βουλευτές Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης, αναμένεται να επιφέρει οβιδιακές αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό.

Αγνωστο ποιά θα είναι η ποινική εξέλιξη της υπόθεση, για τους 11 βουλευτές και εάν θα καταδικαστούν οι βουλευτές, η όχι, για το πλημμέλημα της παραπλάνησης εκλογέων.

Λίγη σημασία έχει αυτό, για τις δικαστικές εξελίξεις, που έπονται, καθώς η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των βουλευτών των "Σπαρτιατών" αρκεί, για να συμβάλλει στην τελική κρίση του του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (εκλογοδικείου), για το οποίο αρκούν και αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, όπως είναι η άσκηση ποινικής δίωξης, προκειμένου να αποφασίσει την έκπτωση των βουλευτών από τις έδρες τους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, γιά το Εκλογοδικείο αρκεί ότι, συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις υποκρυπτόμενης ηγεσίας, που αποδεικνύουν υποκρυπτόμενο ηγέτη (Κασιδιάρη), γεγονός που καταστρατηγεί την εκλογική νομοθεσία και άρα κακώς εγκρίθηκε η είσοδος τους στη Βουλή, καθώς παραπλανήθηκε το Α1 Τμημα του Αρείου Παγου.

Bέβαια, μιά ενδεχόμενη καταδίκη τους, για το αδίκημα της εξαπάτησης ψηφοφόρων, πριν από την έκδοση της απόφασης του Εκλογοδικείου, θα επιβεβαίωνε τα επιχειρήματα όσων έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ηδη εκκρεμούν στο Εκλογοδικείο προσφυγές, οι οποίες έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023, ενώ η υπόθεση εκδικάστηκε στις 23 Φεβρουαρίου.

Τι θα γίνει όμως με τις έδρες των Σπαρτιατών, εάν το Εκλογοδικείο αποφασίσει την έκπτωση τους?
Σημασία έχει επίσης πότε θα εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γιατί εάν αυτό γίνει πριν από τις 24 Απριλίου, που λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, τότε εάν κηρυχθούν έκπτωτοι, δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος ούτε στις Ευρωεκλογές, καθώς θα θεωρηθεί ότι, παραπλανήθηκε και το Α1 Τμημα του Αρείου Πάγου, που επέτρεψε τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, ενώ αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Σε περίπτωση, που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Τα σενάρια για την πλήρωση των εδρών έχουν ως εξής:

Η μία εκδοχή, που υποστηρίχτηκε από συνταγματολόγους, που υπερασπίζονται τους προσφεύγοντες στο Εκλογοδικείο, οι οποίοι ζητάνε την έκπτωση των Σπαρτιατών" από τις έδρες τους, αναφέρουν ότι, το Εκλογοδικείο, μπορεί να αποφασίσει την κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κάθε κόμματος, που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023.
Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κλπ.

Σύμφωνα ωστόσο με άλλους συνταγματολόγους η πιθανότητα αυτή συνιστά συνταγματική εκτροπή και πολιτική ανωμαλία, καθώς δεν υπάρχει σχετικό άρθρο του Συντάγματος, που να το προβλέπει.

Το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο χαρακτηρίζουν "νομολογιακό προηγούμενο", είναι η περίπτωση του εκλιπόντος πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος μετά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο εξέπεσε από την έδρα του.

Τότε όμως η έδρα του δεν δόθηκε από το Εκλογοδικείο σε άλλον υποψήφιο βουλευτή, ούτε καν σε αναπληρωματικό.

Αλλά προκηρύχθηκαν εκλογές στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία εκλεγόταν ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Οι συνταγματολόγοι, που υποστηρίζουν τη δεύτερη εκδοχή, ισχυρίζονται ότι, ο διαμοιρασμός των εδρών των "Σπαρτιατών" από το Εκλογοδικείο, θα συνιστούσε αλλοίωση της λαικής βούλησης και πολιτική ανωμαλία, καθώς δεν προβλέπεται από καμμία διάταξη.

Θα επιχειρήσει, δηλαδή το Εκλογοδικείο, με την ανακατανομή εδρών, να υποκαταστήσει τη λαική ετυμηγορία και να αλλοιώσει τη λαική βούληση?