Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Δολοφονία Κυριακής: Οι αστυνομικοί είχαν εκπαιδευτεί, για παρόμοιο περιστατικό!


ΠΗΓΗ: "ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία".

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος είχε διδάξει βήμα - βήμα, τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Επρεπε να τη μεταφέρουν με περιπολικό, είτε στο σπίτι της, είτε στο πλησιέστερο κέντρο ενδοοικογενειακής βίας.

Ενας από τους καλύτερους εισαγγελείς, που διαθέτει ο κλάδος, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πέτρος, ήταν ο εκπαιδευτής των αξιωματικών της Αστυνομίας, για θέματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος μάλιστα είχε συμβάλλει τα μάλα στη σύνταξη του εγχειριδίου, με οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο είχε εκδόσει και διανείμει προ περίπου τριών ετών το αρχηγείο της Αστυνομίας.



Ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος είχε εκπαιδεύσει το 2021 επτά σειρές αξιωματικών, από 30 άτομα στην κάθε τάξη, σύνολο δηλαδή περίπου 270 αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, οι οποίοι είχαν διδαχτεί βήμα - βήμα τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πολλοί από αυτούς έγιναν διοικητές αστυνομικών τμημάτων.

Μάλιστα η πρωτοβουλία, για την εκπαίδευση των αξιωματικών από τον Εισαγγελέα Γιώργο Πέτρο, τότε, ανήκε στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος - κατά τραγική συγκυρία - ήταν υπουργός και τότε (σ.σ. αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο) και τώρα, που συνέβη η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Το εγχειρίδιο της Αστυνομίας, που συντάχτηκε με επιμέλεια του εξαίρετου και πολύ έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας και Κακοποίησης Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πειραιά, περιέχει οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών κυρίως με θύματα κυρίως γυναίκες, με φόντο τα όλο ένα αυξανόμενα περιστατικά βίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών.

Συγκλονιστική πτυχή της υπόθεσης, την οποία αποκαλύπτει ο "ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ" είναι το ότι, οι πτυχές της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, όπως εκτυλίχτηκαν έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, ήταν μεταξύ των θεμάτων, που δίδασκε ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος τους αξιωματικούς, τους οποίους εκπαίδευσε τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγίες που έδινε τότε ο εισαγγελέας στους αστυνομικούς, για περιπτώσεις όπως της 28χρονης, που κατέφυγε τρομαγμένη στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, ήταν σαφείς και ακόμη πιό αυστηρές από όσα κατεγράφησαν αργότερα στο εγχειρίδιο, αφού κατά τον κ. Πέτρο οι αστυνομικοί οφείλουν να ενεργήσουν αυτεπαγγέλτως, ακόμη και εάν πληροφορηθούν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία υπηρετούν.

Τι είχε πει ο εισαγγελέας προς τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, να κάνουν, όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας όπως αυτό της 28χρονης Κυριακής, που ζήτησε απεγνωσμένα βοήθεια από τους αστυνομικούς του ΑΤ, αλλά κατέληξε άγρια δολοφονημένη από τον πρώην σύντροφο της, αφού αφέθηκε μόνη και απροστάτευτη?

"Δεν χρειάζεται μήνυση από το θύμα για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου. Δεν αφήνουμε ποτέ να φύγει μιά τρομαγμένη γυναίκα, που κινδυνεύει από νυν ή πρώην σύντροφο"!

Κατά τις οδηγίες του Εισαγγελέα Γιώργου Πέτρου, οι αστυνομικοί του ΑΤ Αγίων Αναργύρων έπρεπε να την μεταφέρουν με περιπολικό είτε στο σπίτι της, είτε στο πλησιέστερο Αστυνομικο Τμήμα, όπου λειτουργεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, για να τη συνδράμουν αναλόγως και επίσης έπρεπε να στείλουν και περιπολικό με αστυνομικούς, να κάνουν έρευνα στο σπίτι της και να ρωτήσουν ακόμη και γείτονες, οικείους, φίλους, για την κατάσταση, που αντιμετώπιζε η 28χρονη, πριν της επιτρέψουν να επιστρέψει στο σπίτι της.

Αυτό είναι το εγχειρίδιο ενδοοικογενειακής βίας:

ΠΗΓΗ: iEdiseis







agioi_anargyroi_3_936c6.jpg