Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Βγαίνουν σήμερα ή αύριο ο... χρυσός ενεχειροδανειστής και οι 7 συγκατηγορούμενοι


Αποφυλακίζονται σήμερα ή αύριο ο τηλεσταρ ενεχειροδανειστής και οι επτά συγκατηγορούμενοι του, μετά από την τεράστια «γκάφα» των αρχών και τη μετατροπή της κατηγορίας από λαθρεμπορία σε απλή φορολογική παράβαση.
 Οι συνήγοροι του, όπως και των άλλων συγκατηγορουμένων του, προσέφυγαν στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, ζητώντας την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής τους, με περιοριστικούς όρους.
Η ανακρίτρια Διαφθοράς κ. Μπελδέκα γνωμοδότησε θετικά στην αποφυλάκιση των κατηγορουμένων, όπως και η εισαγγελέας κ. Τσιρώνη.
Αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών, πιθανόν σήμερα, καθώς έχει τον τελευταίο λόγο.
Ο ενεχειροδανειστής υποστήριξε στην προσφυγή του, με την οποία ζήτησε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με περιοριστικούς όρους ότι:  «ουδέποτε κατείχα “μαύρο” χρήμα και ουδέποτε διέθεσα “μαύρο” χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών μου, που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών μου δηλώσεων. Η δε αναφερόμενη ζημία 2,4 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι πραγματική αλλά λογιστική, διότι στη λήξη της χρήσης 2017 κατείχα απούλητο χρυσό αξίας 9,8 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος φορολογικά καταχωρείται στο παθητικό ως εμπορεύματα λήξης και όχι στο ενεργητικό».

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής αρνείται μετ’ επιτάσεως ότι, έχει διαπράξει το αδίκημα της λαθρεμπορίας και ότι έχει νομιμοποιήσει  έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. 
«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης… Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία… Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εάν στη διερευνώμενη υπόθεση έχουν λάβει χώρα παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων, «δεν έχω καμία απολύτως γνώση και σχέση». Συνεπώς «εντελώς παράνομα κατασχέθηκαν οι πλάκες χρυσού και ασημιού που βρίσκονταν στο κεντρικό μου κατάστημα επί της οδού Πατησίων 32 εντός ειδικών κιβωτίων εξαγωγής, καθόσον δεν αποτελούν λαθρεμπόρευμα».
Ο ενεχυροδανειστής στην 24σελιδη προσφυγή του στρέφει μάλιστα τα βέλη του στις διωκτικές αρχές, αφού όπως λέει αποτελεί μοναδική περίπτωση στα δικαστικά χρονικά να διαβιβάζεται στην Εισαγγελία δικογραφία λαθρεμπορίας από Τμήμα Ασφαλείας και όχι από το ΣΔΟΕ ή την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που γνωρίζουν την τελωνειακή νομοθεσία. «Βεβαίως ακόμη και αυτή η προσπάθεια των άσχετων με το αντικείμενο αστυνομικών να υπολογίσουν μόνοι τους τον δήθεν οφειλόμενο ΦΠΑ σαν «μαθητευόμενοι μάγοι» πέφτει στο κενό, διότι το έγγραφο υπολογισμού φόρων δεν υπολογίστηκε με βάση την αξία του φερόμενου «λαθρεμπορεύματος», αφού τέτοιο δεν υπήρξε, αλλά με βάση… αυθαίρετη εκτίμηση τηλεφωνικών συνομιλιών, λες και επρόκειτο για υπόθεση ναρκωτικών ή εκβίασης».
Με βάση τα έγγραφα που προσκομίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, τονίζει ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής «καθίσταται αναμφισβήτητο ότι το Ελληνικό Δημόσιο που φέρεται ως παθόν στην υπόθεση, επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει απαίτηση δασμών και φόρων από την αποδιδόμενη στους κατηγορουμένους πράξη λαθρεμπορίας, διότι δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας αλλά περί απλής τελωνειακής παράβασης, άρα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι παθόν και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε ποινικό αδίκημα ούτε κάποιο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της ταλαιπωρίας όσων άδικα προφυλακίστηκαν».
O κατηγορούμενος συμπληρώνει ότι, «η τεράστια αρνητική δημοσιότητα που έχω υποστεί αυτές τις ημέρες μετά τη σύλληψή μου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα καταστήματά μου με την ουσιαστική παύση προσέλευσης πελατών, αφού επλήγη η αξιοπιστία και η εντιμότητά μου έναντι του κοινού, και αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση με την αποφυλάκισή μου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τα καταστήματα, να απολυθεί το προσωπικό και να βρεθούν 100 οικογένειες στο δρόμο, αλλά και να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αλλά θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και δεν θα μπορούν να καλυφθούν με την επιχείρηση σε ουσιαστική παύση λειτουργίας».