Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Μάρτυρας στη δίκη Λιγνάδη: Δεν πάμε μέσα όλοι μαζί, να χαλαρώσουμε, να κάνουμε και μια παρτ@@@@"!


Για αλκοόλ, ναρκωτικά και συναντήσεις με ανήλικους στο διαμέρισμά του Δημήτρη Λιγνάδη, μίλησε στο δικαστήριο ο φίλος του 27χρονου Αλί, του δεύτερου από τους καταγγέλοντες, για βιασμό, τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Εθνικού θεάτρου.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, ο Αλί, παρουσία του, είχε συναντηθεί τρεις φορές με τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τον οποίο είχε έλθει προηγουμένως σε επαφή facebook.

"Είχε μία τρέλα να γίνει τραγουδιστής και ηθοποιός. Του είχε πει ο ξάδελφος του ότι ο κατηγορούμενος είναι γνωστός και μπορεί να τον βοηθήσει, είπε και συνέχισε λέγοντας, πως ο εξάδελφός του είχε πει στον Αλί ότι, Λιγνάδης «είναι γνωστός και βοηθούσε παιδιά στο Μεταξουργείο να κάνουν κάτι στη ζωή τους».

Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμη ότι, ο Αλί "ήθελε να γνωριστεί με το Λιγναδη, για να πάρει εφόδια και βάσεις είτε ως ηθοποιός είτε ως τραγουδιστής. Ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να τον βοηθήσει μέσω διασυνδέσεων. Τον ενδιέφερε πιο πολύ το τραγούδι, το λαϊκό αλλά και η ηθοποιία του άρεσε πάρα πολύ".
Πρόεδρος: Ο Αλί είχε σχέσεις με άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου;

Μάρτυρας : Ναι είχε σχέσεις, με άτομα διαφορετικού φύλου. Τότε είχε την πρώτη του αγάπη.

Πρόεδρος: Είχε εκδηλώσει ότι του άρεσε το ίδιο φύλο;

Μάρτυρας: Όχι ποτέ.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις συναντήσεις, που είχε ο ίδιος και ο Αλί με τον κατηγορούμενο.

Στη πρώτη από αυτές στο Ολυμπιακό Χωριό, ο κατηγορούμενος σύμφωνα με το μάρτυρα, τους είπε ότι είναι σκηνοθέτης, ότι παίζει στο θέατρο και έχει γνωστούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μουσικούς.

"Συζητάγαμε επίσης για το σχολείο, εάν έχουμε κοπέλες. Κάναμε χρήση αλκοόλ. Ήπιαμε από ένα ποτήρι εγώ και ο φίλος μου. Γύρω στις 4, δύο ώρες πριν ξημερώσει, φύγαμε. Εμένα το σπίτι μου ήταν δίπλα ακριβώς και ο φίλος μου, θα έμενε μαζί μου. Σε εκείνη την ηλικία των 14-15 ετών νομίζαμε ότι ήμασταν βασιλιάδες. Θεωρήσαμε ότι δε θα γίνει κάτι κακό εάν αφήναμε μόνο του τον Αλί με τον κατηγορούμενο, γιατί να γίνει άλλωστε;", είπε και συμπλήρωσε:

"Είδα ξανά τον κατηγορούμενο. Το Φθινόπωρο, 1-2 μήνες μετά. Τότε πήγαμε εγώ, ένας φίλος μου και ο Αλί και συναντηθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό" , κατέθεσε ο μάρτυρας, επισημαίνοντας ότι, στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο κατηγορούμενος τους έδωσε από 20 ευρώ λέγοντας τους: «Να πιείτε κάτι στην υγεία μου».

Η τρίτη και τελευταία συνάντηση του με τον κατηγορούμενο, όπως την περιέγραψε ο μάρτυρας στην κατάθεση του, ήταν την Άνοιξη του 2011. Τότε, έπειτα από πρόσκληση του Δ. Λιγνάδη, πήγαν και είδαν την παράσταση «Αμαντέους» όπου ο εκείνος πρωταγωνιστούσε. Στη παρέα του, εκτός από τον Αλί και δύο φίλους τους ήταν και μια κοπέλα.

"Το 2011, ήταν Άνοιξη, αλλά φορούσαμε μπουφάν, πρέπει να ήταν τέλη Μαρτίου. Είχε κανονίσει ο κατηγορούμενος τα εισιτήρια. Είχα ρωτήσει τον Αλί αν τον βοηθάει ο κατηγορούμενος, μου είχε πει ότι του είχε πει θα του γνωρίσει τον Ρουβά", είπε.

Πρόεδρος: Δε σας έκανε εντύπωση γιατί να σας πληρώσει το εισιτήριο για το θέατρο;

Μάρτυρας: Όχι δε μου έκανε εντύπωση. Δεν μου πέρασε από το μυαλό το γιατί. Πρώτη φορά μου κάνει, κάποιος αυτή την ερώτηση.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο Δ. Λιγνάδης μετά το τέλος της παράστασης τους κάλεσε στο διαμέρισμά του, αφού είχε στείλει τη διεύθυνσή του στο κινητό τηλέφωνο του Αλί.

Πρόεδρος: Σας περίμενε ο κατηγορούμενος στο σπίτι όταν φτάσατε;

Μάρτυρας: Ναι ήταν εκεί. Ανεβήκαμε πάνω. Θυμάμαι το διαμέρισμα είχε μπαλκόνι, με μία μεγάλη τζαμαρία που έβλεπε Ακρόπολη.

Ο μάρτυρας είπε ότι όσο ήταν στο σπίτι του Λιγνάδη, τους πρόσφερε αλκοόλ και χασίς.

"Αρχικά μας πρόσφερε αλκοολούχα ποτά. Συζητάγαμε για την παράσταση. Μετά από λίγο μας έβγαλε ένα τσιγαριλίκι το οποίο καπνίσαμε. Μετά είχαμε μία πιο χαλαρή αίσθηση. Γελάγαμε με όλα. Ο κατηγορούμενος θυμάμαι χαρακτηριστικά έπαιζε με ένα ελατήριο. Τότε μας λέει «δεν πάμε μέσα όλοι μαζί, να πάμε να χαλαρώσουμε, να κάνουμε και μια παρτ@@@@». Μας λέει τότε ο φίλος ο οποίος ήταν νηφάλιος: «Πάμε να φύγουμε». Μας έλεγε ο κατηγορούμενος, αφήστε το κορίτσι να μείνει εδώ . Από εκείνη στιγμή εγώ είπα ότι δε θέλω να πάω ξανά στο σπίτι του κατηγορούμενου. Δεν ήθελα να έχω έκτοτε επαφή με τον κατηγορούμενο. Έλεγα και στον Αλί να προσέχει".

Στη συνέχεια ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί στον Αλί, πριν από ένα χρόνο, όταν εκείνος αποφάσισε να προσφύγει στις δικαστικές αρχές.

"Μου είπε στο τηλέφωνο ότι θα κάνει μήνυση στον κατηγορούμενο και θα μου πει κάτι που είχε συμβεί τότε. Μου είπε γενικά τι είχε γίνει. Μου εξήγησε ότι τον βίασε. Ο Αλί δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν είχε βλέψεις με το ίδιο φύλο. Του είπα τότε «που πας να μπλέξεις;» και του είπα τότε πως δεν ήθελα να εμπλακώ. Μετά από καιρό τον πήρα ξανά να δω πως είναι και κάποια στιγμή μου είπε ότι είχε κάνει μήνυση και με έχει προτείνει για μάρτυρα. Του είπα τότε ότι θα έρθω να πω την αλήθεια μου και θα σε υπερασπιστώ", τόνισε ο μάρτυρας.

Υπεράσπιση (Αλέξης Κούγιας): Πως εξηγείτε ότι ο Αλί και εσείς, επιδιώκατε να κάνετε παρέα με τον κ. Λιγνάδη, με ένα μεγάλης ηλικίας άνθρωπο σε σχέση με εσάς, που τότε που ήσασταν 14-15 ετών;

Μάρτυρας: Συνεχής παρέα δεν υπήρχε, τουλάχιστον εγώ δεν είχα. Ένας άνθρωπος που είναι ηθοποιός μπορεί σε ένα παιδί 14 χρονών να του τάξει τα αυγά και τα πασχάλια και να το κάνει να νιώσει Θεός.

Πρόεδρος: Τι σας προσέλκυσε να κάνετε παρέα με κατηγορούμενο;

Μάρτυρας : Γιατί εγώ εμπιστευόμουν τον Αλί.

Αλ. Κούγιας: Τον 15χρονο που είχε μείνει στην ίδια τάξη…

Νωρίτερα είχε καταθέσει ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου, που ανέφερε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, βρισκόταν στην Επίδαυρο το 2015, κατά τις ημέρες, που σύμφωνα με την κατηγορία, βίασε τον δεύτερο νεαρό άνδρα που τον κατήγγειλε. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κατηγορούμενος συνοδεύονταν από δυο νεαρά αγόρια.

«Το τριήμερο εκείνο ήταν άδεια τα δωμάτια γιατί ο θίασος ήταν από την Ιαπωνία και είχε καταλύσει σε άλλο ξενοδοχείο και όχι σε αυτά. Τον κατηγορούμενο τον είδα το Σάββατο το μεσημέρι στο δωμάτιο του. Περνούσα από το δρόμο για να μπούμε στο αυτοκίνητο. Νωρίτερα, μαζί με δύο άλλα άτομα είχε συναντηθεί με το φιλικό μου ζευγάρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος μάρτυρας και προσέθεσε: «Τον είδαν μόλις έβγαινε με τα δύο άτομα από το αυτοκίνητο και έμπαιναν στα δωμάτια. Χαιρετήθηκαν. Πηγαίνοντας κι εγώ στο αυτοκίνητο βλέπω τον κατηγορούμενο και τα δύο παιδιά που ήταν ήδη στο μπαλκόνι και κοιτούσαν τη θέα. Δεν τον χαιρέτησα. Ήταν δυο νεαρά αγόρια. Δεν μπορώ να συγκρατήσω φυσιογνωμίες, έχουν περάσει πολλά χρόνια».

Πολιτική αγωγή: Γιατί σας έκανε εντύπωση;

Μάρτυρας: Υπήρχε μία φήμη αλλά δεν θα επεκταθώ γιατί ακριβώς ήταν φήμη. Θυμάμαι το γεγονός και την εικόνα, ενδεχομένως λόγω της φήμης να συγκράτησα την εικόνα…

Πολ. αγωγή: Τι σας έκανε εντύπωση πρώτα;

Μάρτυρας: Μου φάνηκε ιδιαίτερο πολύ και δεν φάνηκε απλή φιλική συνεύρεση. Δεν ήταν μια φυσιολογικά φιλική παρέα λόγω της ηλικίας.

Πολιτική αγωγή: Ποια ήταν η φήμη;

Μάρτυρας: Ότι έλκεται από νεαρά αγόρια ανήλικα.

Υπεράσπιση: Έχει δικαίωμα να έχει σχέσεις με αγόρια 18 ετών;

Μάρτυρας: Δεν έχω πρόβλημα με αυτό.

Ο μάρτυρας Κ. Φιλίππογλου εξήγησε στο δικαστήριο ότι, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαμονή τους, αφού ο ιδιοκτήτης των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, που επίσης είναι μάρτυρας στη δίκη, δεν έκοβε παραστατικά, ούτε διατηρούσε βιβλία επισκεπτών, ενώ πρόσθεσε ότι, δεν είχε κανένα επαγγελματικό ή προσωπικό ανταγωνισμό με τον κατηγορούμενο στο παρελθόν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του μάρτυρα και σε τοποθετήσεις του επί της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, ενώ σχολίασε ότι ο μάρτυρας ανέλαβε τη σκηνοθεσία παράστασης μετά την εμπλοκή του Π. Φιλιππίδη σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

«Δεν έχω δει δουλειές σκηνοθετικές του κατηγορούμενου. Δεν έχω άποψη αρνητική. Είναι καλός ηθοποιός, τον έχω δει να παίζει. Δεν έχω άποψη επί της τοποθέτησής του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου» απάντησε ο κ. Φιλίππογλου, σημειώνοντας ότι δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με τον Δ. Λιγνάδη ούτε υπήρξε κάποια αντιπάθεια μεταξύ τους.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Μαΐου.