Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Η ώρα του εισαγγελέα στη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου


Στην πιό κρίσιμη στιγμή της μπαίνει η δίκη, γιά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς μετά από 16 συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ολοκληρώνονται σήμερα οι απολογίες των έξι κατηγορουμένων και αναμένεται η εισαγγελική πρόταση.

Τελευταίος απολογείται σήμερα ο τέταρτος από τους αστυνομικούς, που κατηγορούνται, μαζί με τον κοσμηματοπώλη και έναν ακόμη καταστηματάρχη, γιά τον ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο του, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μόλις κλείσει ο κύκλος των απολογιών, ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σωτήρης Μπουγιούκος αναμένεται, να ξεκινήσει την αγόρευση του περί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων, για τον θάνατο «σε δημόσια θέα» του 33χρονου ακτιβιστή, μετά από όσα προέκυψαν από την διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, τις καταθέσεις ιατροδικαστών, αυτοπτών, με βάση και τα βίντεο, που έχουν καταγράψει τις τελευταίες στιγμές του Ζακ, Κι στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

Κατηγορούμενοι είναι ο κοσμηματοπώλης στο κατάστημα του οποίου μπήκε ο Ζακ, για λόγο που παρέμεινε αδιευκρίνιστος, ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου που έσπευσε στο σημείο και εμφανίζεται σε βίντεο να κλωτσά μαζί με τον πρώτο κατηγορούμενο τον εγκλωβισμένο ακτιβιστή και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι επελήφθησαν στο επεισόδιο, καταδίωξαν τον Ζακ τραυματισμένο κι του έβαλαν χειροπέδες, λίγο πριν ξεψυχήσει.

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προκλήθηκε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνεπεία οργανικού στρες, που προκλήθηκε από τα χτυπήματα που δέχθηκε.

Η πλευρά της υπεράσπισης αμφισβήτησε τους ιατροδικαστές και με πόρισμα τεχνικού της συμβούλου ιατροδικαστή, υποστήριξε ότι, προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας του 33χρονου ήταν εκείνα που οδήγησαν στον θάνατο του και όχι η βία που υπέστη.


Οι γονείς του Ζακ ζήτησαν από το δικαστήριο, να αποδώσει  Δικαιοσύνη, για τον Ζακ, κάνοντας λόγο για ένα έγκλημα με ρατσιστικό χαρακτήρα.

Απολογούμενοι, οι δύο επιχειρηματίες της περιοχής ισχυρίστηκαν ότι,   η είσοδος του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο ήταν ληστεία και ότι, προσπάθησαν να τον κρατήσουν εντός του χώρου, ώστε να συλληφθεί από την Αστυνομία.