Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Oλόκληρη η πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη Ζακ,γιά την ενοχή κοσμηματοπώλη και μεσίτη και απαλλαγή των 4 αστυνομικών!


Την ενοχή δύο εκ των κατηγορουμένων, για θανατηφόρα σωματική βλάβη από κοινού ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σωτήρης Μπουγιούκος στη δίκη, για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου.

Οπως τόνισε ο εισαγγελέας: "Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν το θύμα δεν είχε πληγεί κατά το ανωτέρω περιγραφέντα τρόπο, επανειλλημένος και με σφοδρότητα από τους κατηγορουμένους".

Αντίθετα ζήτησε την απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών, που ακινητοποίησαν το Ζακ, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει βαριά τραυματισμένος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο καταστηματάρχες, για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ δεν πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ζητούσε η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή, καθώς όπως είπε οι κατηγορούμενοι δεν αποδέχονταν το θάνατο Ζακ, για να αλλάξει η κατηγορία σε ανθρωποκτονία.

Νωρίτερα, στην αγόρευση του ο εισαγγελέας, ανέλυσε καρέ - καρέ τα γεγονότα, που συνέβησαν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και κατέληξαν στο φονικό λιντσάρισμα του 33χρονου ακτιβιστή

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευση του περιγράφοντας όλα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα, όπως έχουν κατατεθεί από αυτόπτες και έχουν καταγραφεί στο βιντεοληπτικό υλικό.

Διαβάστε ολόκληρη την εισαγγελική πρόταση:

"Ο θανών διέμενε μόνος του στην πλατεία Αμερικής, είπε ο εισαγγελέας. Στις 20/9 μετέβη στην οικία του, γνωστός του. Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο Ζακ είχε καταναλώσει αλκοόλ και ήταν ευδιάθετος. Περί ώρα 3:00 ο Ζαχ. Κωστόπουλος αισθάνθηκε αδιαθεσία, πιθανότατα λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ. Ο γνωστός του, επειδή ανησύχησε παρέμεινε μέχρι και τις 10 η ώρα μαζί του στο σπίτι. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που διατάχθηκε, σε συνδυασμό με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, προέκυψε από το στίγμα της τηλ. συσκευής ότι οι τελευταίος βρισκόταν στην οικία του μεχρι τις 12 πμ. Από εκείνη την ώρα ως και την τέλεση του επίδικου, προέκυψε ότι βρισκόταν στην περιοχή της Ομόνοιας.

Αλλη μάρτυρας, στην ένορκη κατάθεσή της, η οποία γνώριζε την οικογένεια και είχε γνωρίσει και τον θανόντα,
κατέθεσε ότι κάποια στιγμή σε τηλ. επικοινωνία, που είχε μαζί του της είπε ότι είχε επικοινωνήσει με το ΚΕΘΕΑ καθότι έπινε πολλές μπύρες και ήθελε να απαλλαχθεί και από αυτό. Κάποια στιγμή επισκέφθηκε το σπίτι του και ανέφερε πως τον βρήκε τακτοποιημένο, ενώ της ανέφερε ότι ήθελε να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ενώ μάλιστα της είπε ότι σκεφτόταν να γραφτεί σε ΙΕΚ που να σχετίζεται με τις τέχνες και το χορό. Μερικές φορές της είχε αφηγηθεί περιστατικά βίας τα οποία σε συνδυασμό με την υπερευαισθησία του, του προκαλούσαν κρίσεις πανικού όπως η μάρτυρας είχε καταλάβει.

Στις 14/9/18 η μάρτυρας ταξίδεψε στην Αθήνα όπου ήταν καλεσμένη από τον θανόντα σε παράστασή του. Στις 21/9 και περί ώρα 13:05 η μάρτυρας επικοινώνησε με τον θανόντα και κατέστη ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε μαζί του. Από τον τρόπο που της μιλούσε η μάρτυρας κατάλαβε ότι ήταν σε πανικό, σε σχετική ερώτηση απάντησε: «έκανα μια βλακεία το προηγούμενο βράδυ και δεν θα το ξανακάνω». Η μάρτυρας θεώρησε πως κατανάλωσε αλκοόλ, όταν τον ρώτησε "που βρίσκεσαι παιδί μου?" έλαβε την απάντηση ότι ήταν στην Ομόνοια, σε ερώτηση τι έκανε εκεί, αυτός απάντησε ότι περίμενε ένα φίλο του για κάφε ο ο οποίος τον είχε στήσει.

Η μάρτυρας κάλεσε τον Κωστόπουλο να κλείσει το τηλέφωνο για να πάρει το φίλο του και να συνεννοηθούν. Της απάντησε «όχι, όχι, μην κλείσεις σε παρακαλώ, υπάρχει λόγος».
Η μάρτυρας παρακίνησε τον Ζαχαρία Κωστόπουλο να φύγει από εκεί και να πάει σπίτι του καθώς θεώρησε πως είχε πάθει κρίση πανικού. Ωστόσο, ο Ζαχαρίας ζήτησε να περιμένει λίγο. Η μάρτυρας δεν έλαβε απάντηση. Η Σ.Κ. αν και τον κάλεσε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα δεν τον εντόπισε, ενώ την επόμενη ημέρα πληροφορήθηκε τον θάνατό του", είπε στην αρχή της αγόρευσης του ο εισαγγελέας και συνέχισε αναφερόμενος σε μαρτυρικές καταθέσεις, που περιέγραφαν την ψυχολογική κατάσταση του Ζακ, πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο:

"Aλλη μάρτυρας κατέθεσε ότι, ακούσαμε άνθρωπο να φωνάζει βοήθεια από το δρόμο και ανοίξαμε τα παράθυρα. Είδαμε έναν νεαρό, φαινόταν ότι δεν ήταν καλά και φωνάζει βοήθεια χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Στη διάβαση πήγε πίσω από δύο κοπέλες για να κρυφτεί. Εκείνες τον απέφυγαν και στη συνέχεια έφυγε και κατευθύνθηκε προς τη Γλάδστωνος, δεν φαινόταν επιθετικός, μου φάνηκε σαν άνθρωπος που έψαχνε να προστατευθεί.Η ίδια μάρτυρας ανέφερε ότι «ακούσαμε κάποιον να φωνάζει βοήθεια. Είδαμε τότε έναν νεαρό, φώναζε βοήθεια, φαινόταν κατατρεγμένος φοβισμένος, δεν κρατούσε κάτι, διέσχιζε την Πατησίων. Λέγαμε κάποιος θα βοηθήσει και μετά από λίγο πήγε προς τη Γλάδστωνος. Μετά μάθαμε τι έγινε». Ακολούθως, στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων, τρία άτομα προσπάθησαν να ηρεμήσουν τον Ζαχαρία και περί ώρα 14:45 ένα από τα άτομα κινήθηκε προς τον Βενέτη για να του αγοράσει ένα μπουκάλι νερό. Ο Ζαχαρίας κινήθηκε αρχικά προς τον Βενέτη. Ακολούθως κινήθηκε προς το κοσμηματοπωλείο, εισήλθε στο εσωτερικό περί ώρα 14:46 όπου οι πραγματικές συνθήκες παραμένουν ασαφείς.
Επίσης προέκυψε πως όταν εισήλθε στο κοσμηματοπωλείο ο πρώτος κατηγορούμενος δεν βρισκόταν εκεί".

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι "οι πραγματικές συνθήκες, υπό τις οποίες ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος κινήθηκε προς το κοσμηματοπωλείο και εισήλθε στο εσωτερικό περί ώρα 14:46 παραμένουν ασαφείς", ενώ γιά όσα έγιναν από τη στιγμή που μπήκε στο κοσμηματοπωλέιο είπε:

"Η πόρτα, αφ' ης στιγμής έκλεισε δεν ήταν δυνατόν να ανοίξει παρά μόνο με τη χρήση τηλεχειριστηρίου. Mάρτυρας, υπάλληλος του Βενέτη, κατέθεσε ότι ήταν περίπου 14:20 «μόλις είχα πιάσει βάρδια. Κάπου στις 14:25 είδα εκεί 2 άτομα με τον Κωστόπουλο να υπάρχει μια ένταση. Μου κίνησε την περιέργεια γιατί ήταν δίπλα στη μηχανή μου. Αυτός που φώναζε ήταν ο Κωστόπουλος, ο Κωστόπουλος φαινόταν να είναι ταραγμένος. Ο Ζ. Κωστόπουλος σε κατάσταση ταραχής αφαιρούσε τα κοσμήματα και τα πέταγε στο πάτωμα. Στη συνέχεια, με τον πυροσβεστήρα προσπάθησε να εξέλθει από το κατάστημα. Aλλος μάρτυρας ανέφερε ότι ενώ εργαζόταν στο Ζαχαροκάλαμο αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ένα άτομο μέσα στο κατάστημα που χτύπαγε την ταμειακή μηχανή στην κατάθεση του ανέφερε πως βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ να πετάει τα κοσμήματα. Μετά πήρε τον πυροσβεστήρα και άρχισε να κοπανάει την πόρτα. Ο πρώτος κατηγορούμενος, ο Δημόπουλος, ρίχνει μια πέτρα και στη συνέχεια σταμάτησε να σπάει.
Μάλιστα και ο ίδιος κατηγορούμενος παραδέχτηκε πως πέταξε μια πέτρα".

Και συμπλήρωσε ο εισαγγελέας:

"Θα πρέπει να επισημανθεί, κ. πρόεδρε και αξιοσέβαστο δικαστήριο, πως η εσωτερική τζαμαρία έσπασε από τα αντικείμενα που πετούσαν απ' έξω. Τότε οι κατηγορούμενοι Σπυρίδωνας Δημόπουλος και Αθανάσιος Χορταριάς με τα πόδια τους, με δυνατές κλωτσιές, άρχισαν να σπάνε το εξωτερικό τζάμι και να χτυπούν με μένος το κεφάλι του Ζακ. Από τη σφοδρότητα των λακτισμάτων το κεφάλι του Κωστόπουλου τρανταζόταν και πήγαινε δεξιά και αριστερά, στα κομμένα γυαλιά της τζαμαρίας. Αργότερα το κέφαλι με τη δεξιά πλευρά να χτυπήσει επί ανενδότου επιφάνειας.
Από την επισκόπηση των βίντεο δεν είναι εμφανές αν το κάτω μέρος της βιτρίνας ήταν ήδη σπασμένο. Ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων τράβηξε από το δεξί ώμο τον Ζαχαρία και τον έσυρε από το κάτω μέρος της προθήκης προς τα έξω όπου ο τελευταίος παρέμεινε λιπόθυμος δείχνοντας εμφανή σημεία εξάντλησης. Όταν βρισκόταν ο Ζαχαρίας στο πεζοδρόμιο δέχτηκε χτυπήματα από άγνωστο δράστη".

Ο εισαγγελέας ήταν κατηγορηματικός ότι, "ο ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, Χορταριάς, κλώτσησε 9 φορές προς την τζαμαρία και πέντε από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του Ζαχαρία και ο δεύτερος κλώτησε 5 φορές και και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι".

- Υπήρχαν μάρτυρες που φώναζαν «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε».

- Aλλη μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον μας: «ήταν κατατρομαγμένος, πανικοβλημένος και προσπαθούσε να βγει. Έσπαγαν τη βιτρίνα με τις κλωτσιές και οι κλωτσιές έβρισκαν το κεφάλι του νεαρού. Τους φώναζα «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε». «Ο ένας που πέταξε τις πέτρες έριξε μια κλωτσιά και έπεσε ένα κομμάτι βιτρίνας και βρήκε τον νεαρό. Εγώ ουρλιάζω, λέω «θεέ μου, καρατομήθηκε». Συνέχιζα και φώναζα «σταματήστε θα τον σκοτώσετε». Έρχεται η αστυνομία. Εκεί ήταν και ένας κύριος που προσπάθησε με τα χέρια του και το σώμα του να τους απωθήσει. Αποφάσισα να μείνω εκεί, να προστατεύσω τον νεαρό. Ο κύριος που ήταν μπροστά μου τους είπε να σταματήσουν. Πολύ έντονα του απάντησαν «μα αφού είναι ληστής, αφού άνοιξε το μαγαζί» και απάντησε ο κύριος «ναι, και εμείς θα γίνουμε χειρότεροι;».

Είπε επίσης ο εισαγγελέας:

- Από την επισκόπηση των βίντεο δεν είναι εμφανές αν το κάτω μέρος της βιτρίνας ήταν ήδη σπασμένο. Ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων τράβηξε από το δεξί ώμο τον Ζαχαρία και τον έσυρε από το κάτω μέρος της προθήκης προς τα έξω όπου ο τελευταίος παρέμεινε λιπόθυμος δείχνοντας εμφανή σημεία εξάντλησης. Όταν βρισκόταν ο Ζαχαρίας στο πεζοδρόμιο δέχτηκε χτυπήματα από άγνωστο δράστη.

- Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, Χορταριάς, κλώτσησε 9 φορές προς την τζαμαρία και πέντε από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του Ζαχαρία και ο δεύτερος κλώτσησε 5 φορές και και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι. Τα ως άνω αποδειχθέντα αποδεικνύονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις.

- Την ώρα που έβγαλε το κεφάλι άρχισαν να του επιφέρουν τα πρώτα χτυπήματα. Παρ' όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και βεβαίως συνέχισαν τα χτυπήματα, και βεβαίως όταν πλέον κατάφερε να βγει τον πήραν οι κατηγορούμενοι. Έτσι όπως έβγαινε οι κατηγορούμενοι, ο ένας εκ των δύο, του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που είπε «ώπα, τέρμα!» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Την ώρα που έβγαλε το κεφάλι του υπήρχαν χτυπήματα. Υπήρχαν μάρτυρες που φώναζαν «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε».

- Η εικόνα που υπήρχε, τόνισε ο εισαγγελέας ήταν ότι ο κόσμος λειτούργησε σαν όχλος. Υπήρχε από τη μία απόλυτη απάθεια, από την άλλη ενεργή συμμετοχή.

Και κατέληξε ο εισαγγελέας:

"Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω περιστατικά, οι κατηγορούμενοι ενεργώντας με πρόθεση, επιδεικνύοντας μένος και τιμωρητική διάθεση, ο μεν πρώτος κλωτσησε 5 φορές και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του θανόντα. Ο δεύτερος κλώτσησε 9 φορές και 5 αυτές πέτυχαν τον θανόντα. Το ευπαθές δε μέρος του σώματος, η σφοδρότητα των χτυπημάτων, το μέσο και ο εν γένει τρόπος, σε συνδασμό με το γεγονός ότι ο θανόντας είχε τραυματιστεί και αιμοραγούσε και έρπωντας ευρισκόμενος προσπαθουσε να εξέλθει, θα μπορούσαν να επιφέρουν σε αυτόν κίνδυνο για τη ζωή του.

Ήθελαν να προκαλέσουν και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο. Τα ως άνω πολλαπλά τραύματα συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο του θύματος και αποτελούν τη μόνη ενεργό και αποτελεσματική αιτία πρόκλησης.

Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν το θύμα δεν είχε πληγεί κατά το ανωτέρω περιγραφέντα τρόπο, επανειλλημένος και με σφοδρότητα από τους κατηγορουμένους.

Ήθελαν να προκαλέσουν και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο. Τα ως άνω πολλαπλά τραύματα συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο του θύματος και αποτελούν τη μόνη ενεργό και αποτελεσματική αιτία πρόκλησης.

Ο θάνατος οφείλεται σε αμέλεια του πρώτου και δευτέρου κατηγορουμένου που, αν και είδαν ότι εντός του κοσμηματοπωλείου βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, αν και είδαν ότι αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο του παθόντος, και εξαιτίας της ηλικίας τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα, έδρασαν απερίσκεπτα και έπληξαν τον παθόντα με τρόπο που επέφερε το θάνατο.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου με αγορεύσεις συνηγόρων.