Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Γρίφος για την Αρχή Ξεπλύματος, η δέσμευση Ρωσικού δεξαμενόπλοιου, λόγω των κυρώσεων του πολέμου


Σε γρίφο, γιά την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος εξελίχτηκε η δέσμευση Ρωσικού δεξαμενόπλοιου, που επεβλήθη, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ρωσικό πλοίο Pegas, που μεταφέρει πετρέλαιο, δεσμεύθηκε από την Αρχή Ξεπλύματος, επειδή εμφανίζεται να ανήκει σε Ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται σε κατάλογο με εταιρίες, στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις.

Στην πορεία ωστόσο, εμφανίστηκε άλλη ρωσική εταιρία ως πλοιοκτήτρια, στην οποία φέρονται να έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές, που όμως δεν είναι στον κατάλογο των κυρώσεων.

Η δέσμευση του Ρωσικού δεξαμενόπλοιου, μήκους 250 μέτρων, ήταν η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δέσμευση σε επίπεδο αξίας, από την έναρξη του πολέμου.

Το πλοίο δεσμεύτηκε με ενέργειες του εμπειρότατου ε.τ. Αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων και αφορά μόνο το πλοίο και όχι το φορτίο, ούτε βέβαια το πλήρωμα, το οποίο είναι ελεύθερο να κινηθεί όπως επιθυμεί.

Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Όμως στο Κάβο Ντόρο, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και βρήκε ασφαλές αγκυροβόλιο στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

Οπως διαπιστώθηκε, το δεξαμενόπλοιο ανήκει σε Ρωσική τράπεζα, η οποία είναι στον κατάλογο των κυρώσεων που επέβαλλε η ΕΕ λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια ωστόσο, εμφανίστηκε άλλη Ρωσική Εταιρία, ως πλοιοκτήτρια του δεξαμενόπλοιου, με τον ισχυρισμό ότι, η προηγούμενη πλοιοκτήτρια, που ήταν η Τράπεζα, της μεταβίβασε τις μετοχές της.

Η νέα πλοιοκτήτρια ζήτησε την αποδέσμευση του πλοίου επικαλούμενη ότι, σε αντίθεση με την τράπεζα, δεν είναι στον κατάλογο των κυρώσεων.

Το αίτημα, λόγω της πολυπλοκότητας των διαδρομών των μετοχών εξετάζεται ήδη από την Αρχή Ξεπλύματος.

Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και μάλιστα όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της στο twitter η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα “ελέγχει τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ για τη δέσμευση του πετρελαιοφόρου Pegas στην περιοχή της Εύβοιας με 19 ναυτικούς στο πλοίο» προσθέτοντας «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα».