Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

"Mα δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία ο Παπαγγελόπουλος. Ετσι το εξέλαβα...".


"Mα δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία ο Παπαγγελόπουλος. Ετσι το εξέλαβα...".

Αυτό ήταν το επιστέγασμα της κατάθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς και Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράικου, που καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της διαδόχου της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη.

Ούτε λέξη για "Ρασπούτιν" δεν είπε στην κατάθεση της στο Ειδικό Δικαστήριο η κ. Ράικου, σε σχέση με τα όσα είχε πει σε βάρος του πρώην υπουργού στη Βουλή.

Στον καταιγισμό ερωτήσεων, που δέχτηκε από την Πρόεδρο του δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου και από την Εισαγγελέα Ολγα Σμυρλή, για όσα είχε πει περι πιέσεων, που δέχτηκε απο τον κ. Παπαγγελόπουλο, για να στείλει τη δικογραφια της Novartis στη Βουλή, η κ. Ράικου απάντησε:

"Ετσι το εξέλαβα"!

Πιό ξεκάθαρα τοποθετήθηκε η κ. Ράικου και δικαιολόγησε ουσιαστικά την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που κατηγορείται ότι, δεν απέστειλε αμελητί τη δικογραφία με τις αναφορές Λοβέρδου - Χριστοφιλοπούλου - Κεγέρογλου στη Βουλή.

Η μάρτυρας απάντησε ότι, "αυτές οι αναφορές δεν ήταν για άμεση διαβίβαση. Ενδεχομένως να προέκυπτε ευθύνη υπουργού, αλλά μπορεί και προέκυπτε ευθύνη των επιτροπών, που εισηγούνται την τιμολόγηση".

Στην κατάθεση της η κ. Ράικου είπε:

Πρόεδρος: Συνοπτικά μόνο ότι, σας είπε ο κατηγορούμενος στο τηλεφώνημα και μετά θα σας υποβάλλουμε ερωτήσεις.

Ράικου: To Φεβρουάριο του 2017κι ενώ ήμουνα Εισαγγελέας Εγκληματων Διαφθοράς κι ενω ερευνούσαμε την υπόθεση Novartris, γιατι είχαμε πέσει πάνω σε αυτή και θέλαμε να εισπράξει χρηματα η χώρα, με επισκέφτηκε η Παπαδάκου, που γνώριζα ότι, είχε χρόνια σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο - η ίδια έλεγε ότι ήταν κολλητός της - και με ρωτησε εάν είχα στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Απάντησα αρνητικά.
Στις αρχές Μαρτίου 2017, η δημοσιογράφος ήρθε πάλι και με ρώτησε τι κάνω με τα πολιτικά πρόσωπα. Μου είπε τι έχεις κάνει με τα στοιχεία για of shore Βενιζέλου και για τον Πικραμένο. Εκπληκτή τη ρώτησα τι εννοεί και μου απάντησε ότι, ο Βενιζέλος έχει οf shore και ότι, για τον Πικραμένο υπάρχει βίντεο, που τα έπαιρνε και το έχει δει. Αιφνιδιάστηκα και την πρόετρεψα όποιος έχει στοιχεία να τα φέρει. Μου είπε πάω να τα βρω και θα στα φέρω. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας δεν είχε έρθει. Της τηλεφώνησα και μου είπε θα τα βρω και θα στα φέρω. Δεν προσκομίστηλε ποτέ τίποτα και από κανέναν. Λίγες μέρες μετά, με πήρε ο κατηγορούμενος και μου είπε "ακόμη δεν έστειλες τη δικογραφία στη Βουλή". Λέω "δεν έχω στοιχεία και χωρις στοιχεία δεν διώκω κανέναν. Δεν είμαι αυτής της Σχολής". Αισθανθηκα ότι, εκβιάζομαι να ενεργήσω αντιδεοντολογικά και εκτός των πλαισίων της συνείδησης μου. Και ένιωσα ότι, κάτι κακό θα ακολουθήσει. Στο μεταξύ ερευνουσαμε μέχρι αργά το βράδυ κι ενώ βρισκόμασταν όλοι οι εισαγγελείς στο γραφείο, με πήρε ένας κύριος από την εφημερίδα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ και μου είπε ότι, ξέρω πως η ανακρίτρια Ζαμανίκα λέει ότι, απέκρυψα έγγραφα και ότι θα επικοινωνήσειμε τον προιστάμενο μου. Το ίδιο βραδυ είμασταν ακόμη στο γραφείο και προβαλλόταν στα ΜΜΕ πρωτοσέλιδο του ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, ότι, "ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα, για απόκρυψη στοιχείων, για Παπαντωνίου και Λιακουνάκο". Αυτό ήταν το σχέδιο εκτέλεσης μου, επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις πιέσεις Παπαγγελόπουλου. Μου ήρθαν στο μυαλό οι καταγγελίες της εισαγγελέα Τσατάνη και όσα είχε υποστεί, καθώς και ότι, τοποθέτησαν εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της.

Πρόεδρος: O πρώην υπουργός το έκανε κι αυτό?

Ράικου: Οχι, αλλά ετσι στοχοποιήθηκε η κ. Τσατάνη.

Και συνέχισε η μάρτυρας: "Mε τα μηνύματα, που είχα λάβει, μόνο ένας άφρων θα παρέμενε στη θέση του. Ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μου και επί τρία χρόνια πηγαινοερχόμουν στον Αρειο Πάγο, στα πειθαρχικά, όταν μέχρι τότε στην 24χρονη θητεία μου, δεν είχα ούτε ένα.

Πρόεδρος: Aπέδωσε καμμία από τις πειθαρχικές?

Ράικου: Oχι, όλες μπήκαν στο αρχείο

Πρόεδρος: Πότε γνωριστήκατε με τον κατηγορούμενο?

Ράικου: To 2000, οταν συνυπηρετήσαμε στο ίδιο γραφείο επί ένα χρόνο. Εγω μετά έφυγα και πήγα Πειραιά.

Πρόεδρος: Oταν γυρίσατε από τη Χαλκίδα το 2005 ήταν προιστάμενος?

Ράικου: Mέχρι το 2006.

Πρόεδρος: Σε ποιά θέση τοποθητηθήκατε?

Ράικου: Στα εισαγγελικά γραφεία.

Πρόεδρος: Hταν όπως ακούγεται και όπως ξέρουμε προνομιακή θέση?

Ράικου: Δεν υπάρχουν ακροατήρια. Δεν υπάγομαι σε αυτή την κατηγορία.

Πρόεδρος: Για την ποινική δίωξη δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση?

Ράικου: Mου άρεσε πολύ.

Πρόεδρος: Σε πολλούς, θα ξαναπώ, άρεσε αυτή η θέση...

Ράικου: Kαι το Προανακρικό τμήμα μου άρεσε

Πρόεδρος: Ποιός σας όρισε?

Ράικου: Aρρώστησε μία συνάδελφος και με πήρε ο τότε προισταμενος μου, ο κατηγορουμενος ο κ. Παπαγγελόπουλος και μου λέει θέλεις να πας εκεί?

Πρόεδρος: Aπό δική του πρωτοβουλία σας ή το πρότεινε 'η το ζήτησε κάποιος άλλος?

Ράικου: Mε πήρε τηλέφωνο και λέω θα πάω.

Πρόεδρος: Eίχατε αναπτύξει κάποιες πιό στενές σχέσεις, έστω επαγγελματικές με τον κ. Παπαγγελόπουλο?

Ράικου: Οταν είμασταν στο Προανακριτικό το 2001, είμασταν στο ίδιο γραφείο. Μιλούσαμε και είχαμε βγει δυο - τρεις φορές έξω οικογενειακά.

Πρόεδρος: Mπορεί να πει κάποιος ότι, αποτελούσατε περιβάλλον του?

Ράικου: Οχι.

Πρόεδρος: Oταν έγινε υπουργός τον επισκεφτήκατε?

Ράικου: Φυσικά.

Πρόεδρος: Πού πάει το φυσικά?

Ράικου: Ημουνα προισταμένη και το γραφείο είχε πολλές ανάγκες.

Πρόεδρος: Πόσες φορές πήγατε?

Ράικου: Πέντε έξι φορές, για θέματα υπηρεσιακά.

Πρόεδρος: Tον επισκεφτήκατε σαν φίλο, σαν συνεργάτη?

Ράικου: Oύτε σαν φίλο, ούτε σαν συνεργάτη, ούτε για να πιώ καφέ μαζί του.

Πρόεδρος: Δεν συζητάγατε για τις σοβαρές υποθέσεις?

Ράικου: Eβρισκε να μου πει

Πρόεδρος: Eπισκεφτόσασταν κι άλλο υπουργό και συχνότερα

Ράικου: Oταν ανέλαβε ο ο κ. Κοντονής, τον επισκέφτηκα, επειδή προσπαθούσα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.

Πρόεδρος: Eχετε πει στη Βουλή ότι, είχατε πάει πολλές φορές στον Κοντονή και ότι, την τελευταία φορά πήγατε, για να μιλήσετε για τον κ. Παπαντωνίου.

Ράικου: Nαι, μας είχαν έρθει στοιχεία και υποβάλλαμε αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Πρόεδρος: Πώς είναι ειναι δυνατόν ο εισαγγελέας διαφθορας να επισκέπτεται τον υπουργό? Δεν μπορούσατε να στέλνετε εγγράφως τα αιτήματα σας, αλλά έπρεπε να πάτε πέντε με έξι φορές, για τον εξοπλισμό του γραφείου σας ?

Ράικου: Δεν ήταν αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ηταν του Υπουργού Οικονομικών

Πρόεδρος: Tότε γιατί πήγατε στον αναπληρωτη?

Πρόεδρος: Για να με βοηθήσει

Πρόεδρος: Είχατε το θάρρος να τον πάρετε τηλέφωνο ως παλιό συνάδελφο και να του πείτε αυτο το πρόβλημα? Eίχατε ποτέ μεταξύ σας κάποια οικειότητα?

Ράικου: Ειχαμε βγει μέχρι την αποχώρηση του δύο - τρεις με συναδελφους και οικογενειακώς.

Πρόεδρος: Aυτό το θεωρείτε οικειότητα?

Ράικου: Eσείς να κρίνετε.

Προεδρος: Μήπως από τη δικη του μεριά, ο κατηγορούενοςεξέλαβε αυτό ως οικειότητα, για να σας πάρει ένα τηλεφωνο και να σας πει, τι γίνεται με τη Novartis?

Ράικου: Εξαρταται τι θα πει και πως θα το πει κάποιος. Εαν το πει όπως εσείς, δεν θα ενοχλήσει. Εάν όμως το πει επιτακτικά και δεν σηκώνει αντίρρηση θα ενοχλήσει

Πρόεδρος: Kατεύθυνση προς πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα?

Ράικου: Tο αίτημα ανέφερε και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο η Νοvartis.

Πρόεδρος: Λέτε ότι, σας είπε "έχεις και παραέχεις στοιχεία. Στείλτα στη Βουλή και θα φροντίσουν άλλοι για τα παρακάτω. Και του απαντήσατε "δεν είμαι αυτής της σχολής". Δεν φαντάζομαι οτι θα απαντουσε ποτέ κάποιος δεν είμαι αυτής της σχολής. Πως σας ήρθε να απαντήσετε Πως σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο? H πλειοψηφία των εκατοντάδων δικαστών, που ασχολουνται καθημερινά με σοβαρές υποθέσεις, πιστεύετε ότι είναι κάποιας σχολής?΄

Ράικου: Ετσι μου ήρθε να απαντήσω. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της εν λογω δημοσιογράφου κι εγω το συνέδεσα με αυτό. Καταλάβαινα ότι, τότε η συγκεκριμένη δημοσιογραφος (Παπαδάκου) ηταν η φωνή του.

Πρόεδρος: Aπό αυτό, που λέτε μέχρι το ότι σας έβαλε να κατασκευάσετε στοιχεία, δεν είναι πολύ μεγάλη η απόσταση?

Ράικου: Eγω κατάλαβα ότi, ηταν απαίτηση του, για κατασκευη στοιχείων. Καταλάβαινα ότι, ήθελε να κατασκευασω στοιχεία. Ετσι το εξέλαβα εγω. Χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν.

Πρόεδρος: Μα εσείς είπατε για κατασκευή στοιχείων

Ράικου: Ετσι το εξέλαβα

Πρόεδρος: Eντοπίζω μιά αντίφαση, όταν κάποιος λέει έχεις και παραέχεις στοιχεία, δεν μπορεί ταυτόχρονα να λέέι και κατασκεύασε στοιχεία

Ράικου: Eξέλαβα ότι, μου το ζήτησε

Πρόεδρος: Αρα ήταν δικό σας συμπέρασμα, στο οποίο καταλήξατε

Ράικου: Το έχω πει και στη Βουλή ότι, ήταν δικές μου κρισεις και συμπεράσματα.

Πρόεδρος: Μάλλον παρασυρθήκατε από κάποιον βουλευτή?

Ράικου: Mα δεν μου ζητησε να κατασκευάσω στοιχεία. Ετσι το εξέλαβα...

Πρόεδρος: Στην ανακρίτρια είπατε ότι σας ζήτησε να κατασκευάσετε στοιχεία. Σήμερα, που η κατάσταση έχει αλλάξει, αφού το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε ότι, δεν υπάρχει σκευωρία Novartis, ούτε κατασκευασμένοι μάρτυρες, τι λέτε?

Ράικου: O,τι είπα ήταν προιον αξιολόγησης με βάση τη κοινή πείρα και λογική. Οταν έδωσα την απάντηση δεν υπήρχε το βούλευμα του Αρειου Πάγου και η κατηγορία για σκευωρια ήταν ζωντανή.

Πρόεδρος: Δεν σας επηρέασε η μετέπειτα κατάσταση, ώστε να μην είστε σίγουρη για όσα λέγατε τότε? Μήπως τότε είχατε επηρεαστεί από την περιρέουσα ατμόσφαιρα και το κατάξατε εκεί?

Ράικου: Οχι. Ηταν αξιολόγηση μου, με βάση την εμπειρία των 30 ετων στο σώμα.

Πρόεδρος: Θεωρουσατε ότι, η κ. Τουλουπάκη ήταν οργανο του Παπαγγελόπουλου?

Ράικου: Θεωρούσα ότι, την επηρέαζε και την καθοδηγούσε.

Πρόεδρος: Εαν την επηρέαζε και την καθοδηγούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος και εάν πίστευε ο υπουργός ότι, δεν υπήρχαν στοιχεία, γιατί δεν έβαλε την Τουλουπάκη να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή?

Ράικου: Δεν υπήρχαν στοιχεία γιά πολιτικά πρόσωπα.

Πρόεδρος: H κ. Tουλουπάκη πόσο καρό την έψαχνε και την έστειλε στο βουλή?

Ράικου: Noμίζω ένα χρόνο μετά περίπου. Είχε τους προστατευόμενους επί 3 μηνες και μετά την έστειλε στη Βουλή.

Πρόεδρος: Aν η κ. Τουλουπάκη έκανε ένα χρόνο εκανε ένα χρόνο, να βρει στοιχεία για πολιτικά προσωπα, πως ο υπουργός εσάς θα σας έλεγε, κατασκεύασε τα?

Ραικου: Γι αυτό σας είπα ότι, το εξέλαβα έτσι.

Πρόεδρος: Eίσαστε 100% σίγουρη ότι, σωστά το εκλάβατε?

Ράικου: Ετσι το εξέλαβα.

Προέδρος: Γνωρίζετε τη διάκριση, εάν ο πρώην Υπουργος παραβίασε το υπηρεσιακό του καθήκον ή το υπαλληλικό? Σας έκανε νύξη για κάποιον υπουργό?

Ράικου: Oχι και ποτε!

Πρόεδρος: To στοιχείο της βλάβης, που είναι σημαντικό για την παράβαση καθήκοντος δεν υπάρχει?

Ράικου: Σας είπα ότι, το εξέλαβα έτσι, μετά την επίσκεψη της κ. Παπαδακου ότι, ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία για Βενιζέλο και Πικραμενο

Πρόεδρος: Δεν σας ζήτησε να κατασκευάσετε?

Ράικου: Oχι, το ειπα.

Πρόεδρος: Πρόθεση βλάβης συγκεκριμένου υπουργού υπήρχε από τον κ. Παπαγγελόπουλο?

Ράικου: Πού να ξέρω?

Πρόεδρος: To γραφείο σας ασχολείτο και με τις 8 φρεγάτες Παπαντωνιου και Λιακουνάκου. Από πού προκύπτει ότι, ο Παπαγγελόπουλος διοχέτευσε το έγγραφο αυτό στην εφημερίδα, για να σας πιέσει?

Ράικου: Οταν αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτησεις του, εμφανίστηκε το δημοσίευμα, που ή θα με εξανάγκαζε σε παραίτηση ή θα ξεκινούσε πειθαρχική προκαταρκτική εναντίον μου, που θα αποτελούσε τροχοπέδη σε τυχόν επανεκλογή μου για τη θέση του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς. Από τότε άρχισε η στοχοποίηση μου.

Πρόεδρος: Το ότι, υπήρχε αναφορά της ανακρίτριας κ. Ζαμανίκα δεν είχε πέσει στην αντίληψη κανενός?

Ράικου: Oχι, ήταν εσωτερικό έγγραφο

Πρόεδρος: Αρα ο Παπαγγελόπουλος από πού να το πάρει?

Ράικου: Σας είπα για τη σχεση του κατηγορούμενου με την κ. Παπαδάκου

Πρόεδρος: Οταν κάποιος έχει σχέση με τον υπουργό μαθαίνει όλα τα έγγραφα που κυκλοφορούν? Πίσω από όλα τα έγγραφα, που κυκλοφορούν, είναι πάντα ένας Παπαγγελόπουλος?

Πρόεδρος: Bγάλτε μόνη σας τα συμπεράσματα σας. Εγω τα δικά μου τα εχω βγαλει. Απο ΄κει ξεκίνησε η στοχοποίηση μου

Πρόεδρος: Στην παραίτηση σας, πού χωράει ο κ. Παπαγγελόπουλος?

Ράικου: Ηταν η εικόνα που είχα εκείνη τη στιγμη,που έγραψα την παραίτηση. Παράκεντρα εξουσίας εννοούσα τον Τύπο και τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο.
Πρόεδρος: Από τότε μέχρι τωρα έχει αλλάξει κατι?

Ράικου: Δεν έχω ένδειξη ότι, είχε σχέση ο κ. Παπαγγελόπουλος με τη φαρμακοβιομηχανία

Πρόεδρος: Γιά τη στοχοποίηση σας και μόνο αφήσατε την υπόθεση, όταν έχουμε δικάσει εγκληματικές οργανώσεις και δεν έχουμε κάνει πίσω. Μήπως ήταν υπερβολικός φόβος?

Ράικου: Μπορεί είναι ανθρωπινο.

Πρόεδρος: Mήπως διαβλεπατε ότι, θα σκονταψετε σε πολιτικά πρόσωπα και δεν θέλατε?

Ράικου: Eμεις το ψάχναμε μετα μανίας

Πρόεδρος: Για τον κ. Κουρουμπλή σας κατέθεσαν τρεις αναφορές οι βουλευτές Λοβέρδος, Χριστοφιλοπούλου, Κεγκέρογλου. Δεν τις διαβάσατε?

Ράικου: Από τότε που ήμουνα προς αντικατάσταση, διενεργούσα μόνο τις καταπείγουσες.

Πρόεδρος: Εχουν την υπογραφή σας. Τις εκλαβατε ως μηνυτήριες αναφορές? Ποιό αδίκημα καταγγελόταν?

Ράικου: Απιστία σε βάρος του δημοσιου.

Πρόεδρος: Aναφερεόταν υπουργός?

Ράικου: Oχι, δεν μπορούσε να πάει την ίδια μέρα στη Βουλή. Ηθελε έρευνα.

Πρόεδρος: Γιατί ήταν τόσο δύσκολο να το μάθετε με ένα τηλεφώνημα ποιός ήταν ο υπουργος Υγείας? Etσι το εκλάβατε ότι, δεν προκύπτει υπουργός και γι΄αυτό δεν το στείλατε?

Ράικου: Eτσι όπως ήρθε η έρευνα, μπορεί να προκύπτει ευθύνη των επιτροπών, που εισηγούνται την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Πρόεδρος: Επομένως, όταν η κ. Τουλουπάκη δεν κατάλαβε ότι, δεν υπήρχε Υπουργός, όπως κι εσείς, με κάποιο τρόπο ήταν δικαιολογημένη, που δεν διαβίβασε άμεσα τη δικογραφία για Κουρουμπλή στη Βουλή.

Ράικου: Aυτές οι αναφορές δεν ήταν για άμεση διαβίβαση. Ενδεχομένως να προέκυπτε ευθύνη υπουργού, αλλά μπορεί και προέκυπτε ευθύνη των επιτροπών, που εισηγούνται την τιμολόγηση.

Πρόεδρος: Bάλατε στο κάδρο και τον κ. Αθανασίου

Η όλη δικογραφία ξεκίνησε με ενέργειες Αγγελή. Στη Βουλή κάποιος με ρώτησε κατευθυνόμενα, για τον κ. Αθανασίου. Την τρίτη φορά, που με ρώτησαν είπα ότι, κάτι μου έχει πει και ο Αθανασίου. Ρωτείστε τον.

Πρόεδρος: Eτσι βγήκε στη σέντρα και ο Αθανασίου.

Σύνεδρος: Ποιά ήταν η γνώμη σας για τον κ. Παπαγγελόπουλο? Διαβάζοντας την κατάθεση του στη Βουλή, είπε ότι, του είχατε κάνει δωρα κλπ. Για να πείτε ότι, είπατε εναντίον του, κάτι παραπάνω θα γνωρίζατε. Ποιός ήταν για σας μέχρι τότε?

Ράικου: Hταν παρεμβατικός.

Σύνεδρος: Ποιά η φήμη του?

Ράικου: H γνωστή, Εμείς οι εισαγγελικοί γνωριζαμε ότι, έκανε παρέα με πολιτικούς, με δημοσιογραφους και έφυγε από την εισαγγελία πρωτοδικών, που ήταν προσταμενος. Κατέλαβε θέση εισαγγελέα οργανωμένου εγκληματος, έγινε εισαγγελέας αντιτριμοκρατικής και μετά διοικητης της ΕΥΠ. Το να γίνει κάποιος διοικητής ΕΥΠ...

Η δίκη συνεχίζεται.