Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Τι φοβάται η εισαγγελέας?


- Φοβάται ο εισαγγελέας?

Eρώτηση... φωτιά έκανε η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή, στην εξεταζόμενη ως μάρτυρα Εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, στη χτεσινή διαδικασία της δίκης Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη.

Είχε προηγηθεί σωρεία ερωτήσεων και από την Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, προς την κ. Ράικου, που επέμεινε στο γιατί εγκατέλειψε τη θέση της ως Εισαγγελέα Διαφθοράς, σχεδόν δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κι ενώ χειριζόταν τη σοβαρότατη δικογραφία της Novartis?

"Γιά τη στοχοποίηση σας και μόνο αφήσατε την υπόθεση, όταν έχουμε δικάσει εγκληματικές οργανώσεις και δεν έχουμε κάνει πίσω. Μήπως ήταν υπερβολικός φόβος?", ήταν μία από τις ερωτήσεις της διευθύνουσας τη διαδικασία.

"Μπορεί, είναι ανθρώπινο", είχε απαντήσει η κ. Ράικου.

- Φοβάται ο εισαγγελέας?, ρώτησε λίγο αργότερα η Εισαγγελέας της έδρας, Αντεισαγγελέας ΑΠ Ολγα Σμυρλή και συνέχισε:

"Tι μας λέτε? Φοβάται ο εισαγγελέας? Εάν φοβάται ο εισαγγελέας, τότε τι να πει ο απλός πολίτης? Ο κόσμος έρχεται σε μας τους εισαγγελείς, για να τον βοηθήσουμε. Και μας λέτε ότι, φοβάται ο εισαγγελέας? O εισαγγελέας είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη",

Ράικου: Ε, να που φοβάται. Εχουμε παιδιά και οικογένεια...

Εισαγγελέας (Σμυρλή: Ποιά παιδιά και οικογένεια? Ο εισαγγελέας εκπροσωπεί τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι προσωπικό του θέμα. Είναι καθήκον του Εισαγγελέα. Μπορεί να φοβάται σαν άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να το εκδηλώνει σαν Εισαγγελέας. Εσείς μάλιστα, που είσασταν και Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και Προισταμένη της Ποινικής Δίωξης, δικαιολογείται να μας λέτε ότι, φοβηθήκατε?

Ράικου: E, τότε δεν κάνω για Εισαγγελέας. Τριάντα χρόνια μετά, δεν κάνω για εισαγγελέας...

Εισαγγελέας: Και εν πάσει περιπτώσει, πρέπει να ελέγξουμε και να μας απασχολήσει, γιατί εγκαταλείψατε τη δικογραφία της Novartis, δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας σας...

H δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, με ερωτήσεις των συνηγόρων στην κ. Ράικου.