Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ποιός είναι ο Δικηγόρος του Διαβόλου?


Αν δεν ήταν ένας πολύ καλός δικηγόρος, θα ήταν ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος.

Ο Γιάννης Παγορόπουλος, γνωστός, μεταξύ άλλων και από τη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, τον οποίον εκπροσώπησε υπερασπιστικά, απέδειξε - εκτός από τη δικηγορική του επάρκεια - και τη δημοσιογραφική του δεινότητα, επιχειρώντας κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό: 
Πήρε συνέντευξη από τον... εαυτό του, με το διαχρονικό ερώτημα ο δικηγόρος είναι ο συνήγορος του Διαβόλου?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Παγορόπουλος επιχειρεί μια ενδιαφέρουσα οπτική προσέγγιση στο επάγγελμα του δικηγόρου και της «σκοτεινής» πλευράς του.

Οπτική, που πηγάζει από την πλούσια εμπειρία του στους φωτεινούς, αλλά και σκοτεινούς δαιδάλους της δικηγορίας που υπηρέτησε και υπηρετεί επί 39 χρόνια.

- Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ -

Λάτρης του υποβρυχίου ψαρέματος, αυτή τη φορά κάνει
κατάδυση στην αγριεμένη θάλασσα του δικηγορικού
λειτουργήματος και της δικαστικής εξουσίας. 

Όχι, δεν πιστεύει στην κινηματογραφική μυθοπλασία με τους Αλ
Πατσίνο, Κιάνου Ρήβς και Σαρλίζ Θερόν, όπου ένας νεαρός
δικηγόρος προσλαμβάνεται από ένα διάσημο νομικό
γραφείο αγνοώντας ότι, το αφεντικό του είναι ο διάβολος
αυτοπροσώπως!

Ο Γιάννης Παγορόπουλος είναι παντού, εντάσσεται στην κοινωνία των δικηγόρων, ματαιόδοξων, άπληστων και διαβολικών, συμβιβασμένος με τη μορφή της ματαιοδοξίας, της απληστίας, της διαβολής, και όχι μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κε Παγορόπουλε, πιστεύετε πως σήμερα υπάρχουν «δικηγόροι του διαβόλου» ;

ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων του πελάτη του, ο «δικηγόρος του διαβόλου» θυσιάζει αξίες και
ιδανικά καταστρέφοντας, όπως στην ταινία, τους γύρω του και ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ο δικηγόρος, που κάνει συνειδητή χρήση της «διαβολής», γιατί πιστεύει στην σίγουρη επιτυχία της. Αυτός είναι ο «δικηγόρος του διαβόλου». 
Φυσικά και υπάρχει σήμερα. Υπάρχει ωστόσο και αυτός που απεχθάνεται το «διαβολικό» πρόσωπο της επιτυχίας και μάχεται «ενάρετα» για τον πελάτη του. 
Δεν ξέρω ποιος είναι η πλειονότητα. Είναι σαφές πάντως ότι, δεν θα βρείτε «αγγέλους» ανάμεσά μας.

ΔΗΜOΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι σκοπιμότητες, οι συναλλαγές πάσης φύσεως, εντάσσονται στις «διαβολικές» συμπεριφορές δικηγόρων ;

ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά εντάσσονται. Στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Εγώ προσωπικά θεωρώ πάντως εξόχως «διαβολική» την έλλειψη σεβασμού στον πελάτη, την αμέλεια, την αδιαφορία και την ασυγχώρητη άγνοια.

ΔΗΜOΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχετε συνδέσει το όνομά σας και το ιστορικό σας γραφείο με υποθέσεις και ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα. Νοιώσατε κάποιες στιγμές πως είστε «δικηγόρος του διαβόλου»;

ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συχνά εμείς οι δικηγόροι εκφράζουμε, υποστηρίζουμε θέσεις αντιδημοφιλείς. Απόψεις, που δεν γίνονται εύκολααποδεκτές από τους υπόλοιπους, την κοινωνία, τη δημοκρατία, ακόμη και τη δικηγορική μας κοινότητα, τη δικαστική εξουσία. Γινόμαστε για όλους αυτούς, με δυό λόγια, «δικηγόροι του διαβόλου», του «εωσφόρου», όπως τον προσδιόρισε η παπική εκκλησία τον 15 ου αιώνα. Θυμίζω όμως, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία ότι, η δουλειά μας δεν είναι να «αγιοποιήσουμε» κάποιον «διάβολο», αλλά να τον δικάσουμε, και αν πρέπει να τον
καταδικάσουμε ή να τον αθωώσουμε.

Προσωπικά, δεν με τρομάζει ο χαρακτηρισμός «δικηγόρος του διαβόλου» γιατί σας διαβεβαιώ πως στην καριέρα μου, τη δικηγορική μου πορεία, για να υπερασπιστώ τον πελάτη μου θα τα έβαζα και με το «διάβολο». Είναι γνωστό άλλωστε ότι, σε πελάτες μου, κάποιοι απέδωσαν δίκαια ή άδικα, «διαβολική» δράση ή συμπεριφορά, άρα, κι εγώ που τους υπερασπίστηκα, μάλλον κρίθηκα από αυτούς ανάλογα. Κανείς ωστόσο δεν είχε τη νομική προστασία του «εωσφόρου». Είχαν εμένα και τη δικιά τους αλήθεια.

ΔΗΜOΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποδέχεστε τον όρο «ελίτ» που αποδίδουν τα ΜΜΕ σε κάποιους δικηγόρους με βάση τον αριθμό και την «ποιότητα» των πελατών τους;

ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν πιστεύω σε δικηγόρους «ελίτ», illuminati κ.λ.π… Υπάρχουν ικανοί δικηγόροι, σοβαρά νομικά γραφεία τα οποία λόγω των δημοφιλών υποθέσεων, που χειρίστηκαν
και των επωνύμων πελατών τους απέκτησαν φήμη, χωρίς ωστόσο να πουλήσουν – ελπίζω – την ψυχή τους στο διάβολο.

ΔΗΜOΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην κοινωνία των δικαστών και στις όχθες της δικαστικής εξουσίας, μπορούν να απλώσουν την «ουρά» τους «συνήγοροι του διαβόλου»;.

ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα, υπάρχουν δυνάμεις, που ανοίγουν τέτοιες κερκόπορτες. Βοηθάει η νομοθεσία με την ασάφεια των
θεσπιζομένων διατάξεων, που εδραιώνει στον πολίτη την πεποίθηση ότι, η λύση βρίσκεται τελικά μόνον από έναν «διαβολικό δικηγόρο». Έναν, με τέτοια «ουρά». Πρέπει όμως να σας πω, πως, ένας δικηγόρος, δεν πρέπει να περιμένει στις όχθες του δικαστικού ποταμού να περάσουν μπροστά του τα «πτώματα» της κακοδικίας της δικαστικής εξουσίας. Πρέπει να προβλέψει και να παλέψει για την αλήθεια, κόντρα στο ψέμα, να τα βάλει με τη δικαστική
κρίση, να τη διορθώσει, να κόψει με άλλα λόγια την «ουρά» του «διαβόλου» που προσπαθεί να αναρριχηθεί στα δικαστικά έδρανα.

ΔΗΜOΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως βλέπετε να εξελίσσεται το επάγγελμα του
δικηγόρου;

ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πολυσύνθετο θέμα με δεκάδες παραμέτρους. Η απάντηση κατ΄εμέ βρίσκεται στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα παιδείας,
εκπαίδευσης, συνεργασίας, αλληλεγγύης, αρχών, κοινωνίας, δικαιοσύνης, νομικού πολιτισμού και της ανάγκης για την οικονομική επιβίωση του δικηγόρου. Αν συμφωνήσουμε πως η δράση ενός «δικηγόρου του διαβόλου» απλώνεται σε όλη την κλίμακα της κοινωνίας και της δικαιοσύνης, όπου αυτός εφαρμόζει τις «διαβολές» του, τότε το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ο καθρέφτης που της μοιάζει.

ΔΗΜOΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά κε Παγορόπουλε, σας βλέπω εχθρό του «διαβόλου» και σε γενικές γραμμές ενάρετο δικηγόρο.
Οπότε ο παράδεισος σας περιμένει...

ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τι λέτε, «τι να κάνω στον Παράδεισο; Κανείς φίλος μου δεν θα είναι εκεί…!».