Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Δίκη Παπά: Aoριστολογίες και προσωπικές κρίσεις από τη... μισάνοιχτη πόρτα της γραμματέα Καλογρίτσα


Αοριστολογίες, προσωπικές κρίσεις και πληροφορίες, που όπως είπε αποκόμιζε από τη... μισάνοιχτη πόρτα του γραφείου της, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο η ιδιαιτέρα γραμματέας του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, στη δίκη με συγκατηγορούμενο του, για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016, τον πρώην Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γεγονός ότι, από τη μέχρι τώρα διαδικασία, δεν έχουν κατατεθεί επιβαρυντικά στοιχεία κατά του Νίκου Παπά, το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρες τους επιχειρηματίες αδελφούς Σάμερ και Χουάν Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC, που φέρονται ότι, έδωσαν 3 εκατομμύρια ευρώ με εγγυητική επιστολή, για να προχωρήσει το εγχείρημα του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά υπαναχώρησαν από τη σύμβαση.
Οι μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν στις 20 Ιανουαρίου.

Στην κατάθεση της η μάρτυρας Ευθαλία Διαμαντή, είπε μεταξύ άλλων:

"Είμαι ιδιαιτέρα γραμματέας του Καλογρίτσα τα τελευταία 40 χρόνια. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου, που βρέθηκα δίπλα στον κ. Καλογρίτσα. Είναι επιχειρηματίας πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Γνώρισα πολύ μεγάλους πολιτικούς και επιχειρηματίες, και επειδή υπήρξε και εκδότης, η αγάπη του για την πολιτική και την Αριστερά ήταν γνωστή και δεδομένη από τα πρώτα χρόνια που τον γνώρισα.
Πάντα μου έδινε όλα τα ραντεβού και τις συναντήσεις του.
Ο κ.Καλογρίτσας στη ζωή του υπήρξε καθοδηγητής, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε καθοδηγούμενος και όχι μπροστινός. Το δέχτηκε για να μπορέσει αυτή την ομαδα των ανθρώπων που ήθελαν να κάνουν αυτό το εγχείρημα. Tέλη του 2015 άρχισαν να έρχονται στελέχη στο γραφείο μας μαζί με τον κ. Παππά και ξεκινά αυτή η διαδικασία για δημιουργια καναλιού και εφημερίδας. Επικεφαλής ηταν ο κ. Παππάς.

Πρόεδρος (Iωάννα Κλάπα): Ποιοι άλλοι ήταν;

Mάρτυρας: Δεν θα ήθελα να τους ονομάσω.

Πρόεδρος: Τι ζήτησαν ;

Mάρτυρας: Να τους βοηθήσει να στηθεί το κανάλι, η εφημερίδα, γνωρίζοντας ότι εκείνη την περίοδο ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί ήταν δεσμευμένα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Πρόεδρος: Πώς να βοηθήσει;

Mάρτυρας: Οικονομικά και να διευθύνει.

Πρόεδρος: Mόνο ως χρηματοδότης; Ως επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων;

Μάρτυρας: Να δανείσει το όνομά του. Να φαίνεται ότι το εγχείρημα είναι του κ. Καλογρίτσα.

Πρόεδρος: Θα έδινε και χρήματα είπατε;

Mάρτυρας: Όχι δεν είχε χρήματα. Ο σχεδιασμός ήταν ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν στο εγχείρημα.

Πρόεδρος: Τους διευκρίνησε ότι δεν είχε χρήματα;

Mαρτυρας: Ηταν γνωστό, οικονομικά ήταν τελείως κλειστό.

Πρόεδρος: Γιατί προτάθηκε αυτός; Σας το είπε γιατί προτάθηκε αυτός και όχι κάποιος άλλος;

Mάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή του την εμπειρία ως άνθρωπος των ΜΜΕ και της Αριστεράς. Ειχαν φιλικες σχέσεις με τον κ.Παππα. Φιλικές και οικογενειακές.

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας τι απάντησε σε αυτό; Ότι χρήματα θα βρεθούν από αλλού, δεδομένα ότι είχε σοβαρά ζητήματα στις τραπεζικές συναλλαγές του και έχοντας αποκοπεί ;

Μάρτυρας: Κατάλαβα ότι θα τους στήριζε. Πίστευε ότι τα χρήματα υπάρχουν.

Πρόεδρος: Τι θα εξέφραζε αυτό το κανάλι;

Mάρτυρας: Θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος.

Πρόεδρος: Ποιος θα διεύθυνε το κανάλι;

Mάρτυρας: Το κόμμα, ο κ.Παππάς.

Πρόεδρος: Αυτά σας τα μετέφερε ο κ.Καλογρίτσας?

Μάρτυρας: Ακουω, συζητούσα με τον κ.Καλογρίτσα και έβλεπα, η πόρτα ήταν ανοιχτή και μπορούσα να ακούω

Πρόεδρος: Τι είπε ο κ. Ιωάννης Καλογρίτσας;

Mάρτυρας: Δεν υπήρξε ποτέ παρών σε αυτές τις συναντήσεις, του το ζήτησε ο πατέρας του και από σεβασμό στον πατέρα του θέλησε να δανείσει το όνομά του. Δε συμφωνούσε με το εγχείρημα καθόλου. Τους είπαν χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν, το είχα ακούσει από τον κύριο Παππα. Και αυτό το άκουσα και όταν δεν μπορούσαν να δοθούν τα χρήματα για να δοθούν μετά το διαγωνισμό, παρουσία και άλλου προσώπου, πες στον κ. Καλογρίτσα ότι τα χρήματα υπάρχουν. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου. Ο κ. Παππάς προέτρεψε τον κ. Αρτεμίου να το επιβεβαιώσει. Αυτό εγινε μετά το διαγωνισμό, όταν ήταν να δοθει η πρώτη δόση.

Πρόεδρος: Πριν τις συναντήσεις με Μαρινάκη, Φουρλεμάδη, κτλ;

Mάρτυρας: Δε θυμάμαι ακριβώς. Ολα μαζί γίνονταν.

Πρόεδρος: Ποιος ανέλαβε να οργανώσει και να διεκπεραιώσει τη διαδικασία του διαγωνισμού;

Μάρτυρας: Δημοσιογράφοι και δικηγόροι από το τιμ του κ. Παππα. Δεν κλήθηκαν από τον κ. Καλογρίτσα. Ήταν πολλά πρόσωπα, πολλοί δημοσιογράφοι, δικηγόροι, διάφοροι τεχνικοί. Κάποιες δεκάδες άνθρωποι.

Πρόεδρος: Ονομαστικά υπήρχαν δημοσιογράφοι;

Mάρτυρας: Δε θα ήθελα να αναφέρω ανθρώπους.

Προεδρος: Αμείβονταν ή αμισθί;

Μάρτυρας: Αμείβονταν από τον κ. Καλογρίτσα. Ο κ. Παππάς έλεγε ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα το οικονομικό. Προετοιμάζονταν μήνες. Από αρχές του 2016 , είχαν εμφανιστεί και άνθρωποι για το κανάλι και για την εφημερίδα. Για ικανό χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια ο κ. Καλογρίτσας πήρε δάνειο 29/6/2016 από Πειραιώς συνολικά 15 εκατ, πλήρωσε δαπάνες και εξέδωσε εγγυητική επιστολη 8 εκατ. Ευρώ και κατέβαλε την έκδοση εγγυητικής επιστολής, προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει.

Πρόεδρος: Δεν ήταν τεράστιο το βάρος; Το ξέρετε αυτό;

Mάρτυρας: Τώρα δεν το έχω ξεκαθαρο στο μυαλό μου, δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Εχει νομικό παραστάτη και συμβούλους για να τον καθοδηγήσουν;

Mάρτυρας: Πήγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου, έβλεπε κυβερνητικά πρόσωπα, κάποιες φορές έβλεπε τον κ. Παππά , κάποιες φορές άλλα πρόσωπα.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο πήγαινε στο Κοντρα να προετοιμαστει για το κανάλι αφού το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δανείσει το όνομά του;

Mαρτυρας: Δεν πήγε μόνος. Eιχε πάει δύο φορές στις εγκαταστάσεις στο Κοντρα, και με άλλους ανθρώπους, πήγαινε να δει τους χώρους, τα μηχανήματα , όλο το διαδικαστικό.

Πρόεδρος: Ποιά ήταν η σχέση Καλογρίτσα με CCC ;

Μάρτυρας: Δεν είχε καμία σχέση με τον κ. Χούρι και την εταιρεία του.

Πρόεδρος: Ποιον τον έφερε σε επαφή;

Mάρτυρας: Μέσω του κόμματος. Κλείστηκε ένα ραντεβού στο Πόρτο Χέλι, Χούρι, Καλογρίτσας, Τόμπρας, ήταν η πρώτη συνάντηση με σκοπό τη βοήθειά τους για τα 3 εκατ.

Πρόεδρος: Αυτά θα έδιναν ή και άλλο χρηματικό ποσό;

Mάρτυρας: Νομίζω θα υπήρχε και άλλο ποσό. Δε ξερω γιατί μετά κάναν πίσω.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο να το έκαναν; Είναι μια τεράστια εταιρεία, παγκοσμίου κύρους

Mαρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Είχαν συνεννοηθεί για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής, τα χρήματα αυτά ήρθαν τελευταία στιγμή,

Πρόεδρος: Ποιος καθοδήγησε τον κ. Καλογρίτσα?

Μάρτυρας: Δεν ξέρω

Πρόεδρος: Ξέρετε ποιος κανόνισε τις συναντήσεις Καλογρίτσα με Μαρινάκη, Κοντομηνά κτλ;

Μάρτυρας: Τις συναντήσεις τις είχε κανονίσει ο κ. Παππας. Για τη συνάντηση του κ. Κοντομηνά και του Καλογρίτσα, επειδή ηταν ακριβής στα ραντεβου του, δεν θα γινόταν ποτέ αυτό να τον στήσει ο Καλογρίτσας. Δε θα το έκανε ποτέ αυτό ο κ. Καλογρίτσας. Του είπε ο κ. Παππας ότι έρχεται ο κ. Κοντομήνας και ότι φτάνει στο ραντεβού του.

Πρόεδρος: Τι του είχε πει να ζητούσε από τους επιχειρηματίες;

Mάρτυρας: Ξέρω ότι διαπραγματεύονταν με Κοντομηνά να πάρει ο Καλογρίτσας το 51%. Αλλά αυτό δεν το αποδεχόταν ο Κοντομηνάς. Στη συνέχεια ήρθε και ο κ. Φουρλεμάδης αλλά δεν προχώρησε αυτό.Τη συνάντηση την είχε καθορίσει ο κ. Παππας.

Πρόεδρος: Γιατί ζήτησε 48ωρη παράταση της προθεσμίας ο κ. Καλογρίτσας αφού δεν είχαν βρεθεί τα χρήματα;

Mάρτυρας: Πίστευε ότι τα χρήματα θα βρισκόντουσαν. Υποσχόταν ο κ. Αρτεμίου ότι τα χρήματα θα ερχόντουσαν. Δε ξέρω γιατί δεν ήρθαν.

H μάρτυρας υποστήριξε ότι, "χρήματα φεύγανε και σε άλλους, όχι μόνο σε δημοσιογράφους, φεύγανε χρήματα και σε φακέλους ως βοήθεια προς το κόμμα".

Εισαγγελέας (Oλγα Σμυρλή): Τώρα το λέτε αυτό. Γιατί δε φρόντισαν να τα βρουνε τα χρήματα και πήγαινε ο ίδιος σε συναντήσεις , που είδαμε πιο ήταν το αποτέλεσμα, ενώ θα μπορούσαν να τα είχαν βρει?

Mαρτυρας: Ψάχναν τρόπους

Eισαγγελέας: Γιατί να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία να τα ζητάει μόνος του; Γιατί δεν είχε έτοιμα τα χρήματα, αντί να πηγαίνει να τα βρει; Γιατι δε φρόντισαν αφού το θέλανε να τα έχουν καλύψει?

Mάρτυρας: Γιατί κάποια στιγμή αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν.

Εισαγγελέας: Και γιατί να το κάνουν αυτό;

Mάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό.

Οι συνήγοροι του πρώην Υπουργού Νίκου Παπά Γιάννης Μαντζουράνης, Θόδωρος Μαντάς και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, δήλωσαν:

«Η μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, κυρία Θάλεια Διαμαντή, κατέθεσε πως ο εργοδότης της «ήθελε» να δημιουργήσει και να ηγηθεί τηλεοπτικού σταθμού και επένδυσε «πάρα πολλά χρήματα, επταψήφιο ποσό» στη συμμετοχή του γιου του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη δημιουργία και απασχόληση δημοσιογραφικής ομάδας.

Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έβαλε απλά και μόνο το όνομά του στη διεκδίκηση μιας τηλεοπτικής άδειας, ότι δεν ήταν ένας «μπροστινός», αφού επένδυε οικονομικά και ήλεγχε την προετοιμασία και τη συμμετοχή της οικογένειάς του στον διαγωνισμό.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι ο κ. Καλογρίτσας επένδυσε χρόνο και κατέβαλε προσωπική προσπάθεια για την εξεύρεση εταίρου. Και πως, χρόνια μετά, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Χούρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε -μετά από δικαστική απόφαση- να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ της μεταξύ τους συναλλαγής.

Η κυρία Διαμαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσμα της «κρίσης» της και ενημέρωσης που είχε από μια… μισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συμμετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ίδια γνώση των θεμάτων που εξετάζονται. Όπως παραδέχθηκε, «δεν άκουγα όλες τις συζητήσεις, άκουγα ως ένα όριο. Δεν ήμουν πάντα παρούσα».

Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κ. Καλογρίτσα και τις επαφές του με πολιτικούς από πολλούς πολιτικούς χώρους, επιχειρηματίες, κ.ά.

Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο.

Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες «πληροφορίες» και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής».

Οι συνήγοροι του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος σε δήλωσή τους επισήμαναν ότι «είναι πια σύνολο βασικών μαρτύρων που έως τώρα έχουν καταθέσει και από μαρτυρίες τους προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κυρίου Παππά».